VRT MAX probeert met ‘Bloedserieus’ het taboe rond menstruatie te doorbreken

Vanaf vandaag kan je op VRT MAX kijken naar de nieuwe reeks Bloedserieus. Daarin vertellen vier bekende vrouwen openhartig en zonder schroom over hun menstruele cyclus. Het gaat om zangeres Coely Mbueno, actrice Lynn Van den Broeck en influencers Steffi Mercie en Elodie Gabias. Zij nemen ons mee tijdens hun menstruele cyclus en vertellen over hoe die hun leven beïnvloedt.

De helft van de wereld menstrueert en toch blijft het een onderwerp waarover heel wat taboes bestaan. Daar wil VRT nu iets aan doen met de nieuwe online reeks Bloedserieus. Daarin vertellen vier bekende vrouwen over hun menstruele cyclus.

Bloedserieus

In elke aflevering van Bloedserieus neemt en bekende vrouw ons mee in haar leven, waarbij ze openlijk vertelt over haar menstruele cyclus. Van de eerste momenten waarbij de chocoladecravings de kop opsteken en de eerste klachten zoals acne en krampen verschijnen, tot het moment van euforie omdat de regels ein-de-lijk voorbij zijn. Daarnaast zullen ook de verhalen van vrouwen én mannen op straat aan bod komen.

Gynaecologe Comfort ‘Commy’ Achuo voorziet het programma van duiding. “Eindelijk wordt er eens op een gewone manier over menstruatie gesproken. Het is namelijk niets vies of smerig. Het is ook helemaal niets om je over te schamen. Erover praten is heel nodig en nuttig. Er is nog zoveel onwetendheid over maandstonden, de pil, het doorslikken van de pil, rare geurtjes … Ik ben heel blij dat ik daar in deze reeks duiding bij mag geven.”

Vier unieke verhalen

De bekende vrouwen die ons zullen meenemen tijdens hun menstruele cyclus zijn zangeres Coely Mbueno, actrice Lynn Van den Broeck en influencers Steffi Mercie en Elodie Gabias. In de eerste aflevering staat zangeres Coely Mbueno (29) centraal. Zij is druk aan het touren wanneer ze voelt dat haar regels eraan komen. Daarbij krijgt ze te kampen met vermoeidheid en hoofdpijn. Coely houdt haar maandstonden bij met een app, maar die is niet altijd even betrouwbaar, waardoor Coely het er wel even mee gehad heeft. “Ik heb geen seconde moeten nadenken om mee in dit project te stappen. Er zijn nog té veel jonge meiden die last hebben en daar moet eigenlijk veel meer bewustwording voor zijn. En begrip. Trouwens, je bent niet alleen he? We hebben er allemaal last van. Als dit een beetje kan helpen, top!”.

Bloedserieus Coely
VRT

In de tweede aflevering volgen we actrice Lynn Van den Broeck (30). Zij besloot enkele maanden geleden om opnieuw haar natuurlijke cyclus te volgen. Dat zorgt ervoor dat haar regels soms komen op een moment dat ze het niet verwacht. Ook haar vriend en collega-acteur Mathias Vergels komt aan bod in deze aflevering. “Als ik met deze vlogs jonge meiden of vrouwen een beetje kan helpen in hoe ze hun regels beleven, dan ben ik content. Want soms denk je wel eens: “Ik ben de enige”, maar dat is helemaal niet zo! En ook voor de mannen trouwens. Als we daar ook meer bewustwording kunnen creëren zou dat geweldig zijn.”

Bloedserieus Lynn
VRT

In de laatste twee afleveringen komen influencers aan bod. In de derde aflevering gaat het om Elodie Gabias (26). Zij is een open boek op het internet en kon dus eigenlijk niet ontbreken in deze reeks. Ook Elodie volgt haar natuurlijke cyclus en gebruikt ook geen app om haar regels op te volgen. Ze probeert gewoon zoveel mogelijk te luisteren naar haar lichaam. Maar wanneer ze een aantal signalen toch negeert, werkt ze zichzelf toch in de problemen tijdens een date. “Mensen denken vaak dat ik niks serieus neem, wat ook wel klopt, maar elke maand die bloederige onderwereld … Dat is niet altijd evenveel fun. En tampons zijn ook niet altijd een feest. Dat mogen de mensen best weten. En luidop zeggen. TAMPONS ZIJN GEEN FEESTSLINGERS.”

Bloedserieus Elodie
VRT

De jongste vrouw in het gezelschap is als laatste aan de beurt. Het gaat om influencer Steffi Mercie (22). Zij voelt dat haar borsten groeien en pijn doen, waardoor ze beslist om even te stoppen met de pil om haar regels te laten doorkomen. Maar als model is dat niet altijd even makkelijk te combineren. “Het is enorm belangrijk dat er gewoon normaal gesproken wordt over je regels. Zeker voor jonge meiden. Want soms voel je je raar en onbegrepen en dat is nergens voor nodig. Ik hoop dat meisjes zich in Bloedserieus kunnen herkennen en dat jongens ook nog eens wat bijleren!”

Bloedserieus Steffi
VRT

Bloedserieus is vanaf nu volledig te bekijken via VRT MAX.

Meer
Lees meer...