Wat eet en drink je best als je griep hebt? 

Wat eet en drink je best als je griep hebt? 

We gaan je al meteen moeten teleurstellen, maar er bestaan geen voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je griep weggaat. Er zijn natuurlijk wel heel wat dingen die je kan eten en drinken zodat je je niet nog slechter voelt. Als je de griep hebt moet je ervoor zorgen dat je gehydrateerd blijft en voldoende nutriënten binnenkrijgt. En dat doe je zo.

1. Gehydrateerd blijven

Als je griep hebt, moet je er zeker voor zorgen dat je voldoende drinkt. Zeker als je koortsig bent en veel zweet. Daarom moet je volgens voedingsdeskundige Jessica Crandall veel water drinken om gehydrateerd te blijven. Ze zegt ook dat sportdrank of kokoswater heel veel kunnen helpen. “Sportdrank of kokoswater vult meteen natrium en kalium aan”, vertelt ze aan Health.com. En dat is uiteraard ook gunstig voor je lichaam als je griep hebt.

Een hele dag water drinken als je griep hebt, klinkt niet zo aantrekkelijk. Misschien kan een drankje met een smaakje dan wel interessanter zijn voor je. Maar let wel op, want voedingsdeskundigen adviseren vaak tegen suikerhoudende sportdranken voor mensen die niet veel energie verbruiken tijdens het sporten. Maar als je geen zin hebt om vast voedsel te eten, is dit misschien wel de gemakkelijkste manier om de broodnodige calorieën binnen te krijgen.

2. Groene thee

Wat je ook kan doen om gehydrateerd te blijven, is af en toe hete thee drinken. “De griep heeft meestal effect op de bovenste luchtwegen, en het drinken van warme of hete vloeistoffen kan de luchtwegen helpen openen”, zegt Rena Zelig, universitair docent voedingswetenschappen. We weten allemaal dat een hete thee zalig aanvoelt als je ziek bent, dus waarom ook niet hé.

De reden waarom groene thee beter is dan zwarte, komt omdat groene meer antioxidanten heeft. Als je wat honing toevoegt, zal je keel ook een beetje kalmeren en ga je (hopelijk) ook minder hoesten.

3. Noedelsoep met kip

Kippenoedelsoep heeft al een reputatie om je te redden als je verkouden bent of griep hebt. En die reputatie is ook terecht, want zo’n soepje is heel goed als je ziek bent. De zoute vloeistof kan helpen om verloren natrium te hydrateren en zelfs te vervangen. Daarnaast bevat het ook nog eens groenten die vitamines en mineralen bevatten. De kip zelf levert eiwitten, “wat belangrijk is voor genezing en om je kracht terug te krijgen als je ziek bent geweest”, zegt Zelig.

Volgens sommige wetenschappers zouden de geuren van noedelsoep met kip zelfs de neusholtes vrijmaken. Als dat niet genoeg is, blijkt uit een ander onderzoek dat kippensoep witte bloedcellen, die infectiebestrijdend zijn, helpt efficiënter te werken.

4. Bonen en erwten

Als je geen kip eet kan je natuurlijk ook op andere manieren aan eiwitten geraken. Zo kan je bijvoorbeeld bonen en erwten eten om je eiwitvoorraad terug op te krikken. Je kan deze uiteraard ook doen in een lekker soepje.

iStock

5. Kleurrijk fruit en groenten

Of je nu ziek bent of niet, het is altijd heel belangrijk om voldoende fruit en groenten te eten. “Het is niet omdat je groenten en fruit eet, dat je dan een dag eerder beter wordt”, zegt Zelig. “Maar we weten wel dat antioxidanten een rol spelen bij het gezond houden en stimuleren van het immuunsysteem, dus het is zeker een goed idee.”

Daar is Crandall het mee eens. Ze raadt aan om producten met opvallende kleuren te kiezen, zoals paprika’s, sinaasappels en bessen. Die zorgen ervoor dat je veel antioxidanten binnenkrijgt. “Als je geen zin hebt om veel te eten, moet je ervoor zorgen dat wat je eet, echt telt”, zegt ze.

6. Sinaasappelsap

Antioxidanten kan je niet alleen eten, maar ook drinken. Denk maar aan sinaasappelsap, een bron van vitamine C. Maar let wel op dat je niet veel sinaasappelsap drinkt, want dat kan je een slecht gevoel geven. “Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid vitamine C tegelijk absorberen, en als je teveel inneemt, kan het gastrointestinale problemen veroorzaken”, zegt Crandall.

In plaats van heel veel sinaasappelsap te drinken, stelt de voedingsdeskundige voor om het sap te mengen met een beetje water. Hierdoor blijf je gehydrateerd en krijg je voldoende vitamine C binnen, zonder te overdrijven met suiker en calorieën.

7. Rundvlees

Als je ziek bent, heeft je lichaam ook meer nood aan zink om infecties te bestrijden. Daarom is een stukje rundvlees aangeraden als je ziek bent. Geen fan? Geen probleem! Je kan ook zink halen uit oesters en garnalen, als je ze binnenkrijgt …

8. BRAT-voedsel

‘BRAT-voedsel’ bestaat eigenlijk niet, maar is een letterwoord voor bananen, rijst, appelmoes en toast. “Als mensen griep hebben, voelen ze zich ook heel misselijkheid”, zegt Zelig. “Als dat het geval is, wil je vasthouden aan eenvoudig, neutraal voedsel dat je maag gemakkelijk verdraagt.” BRAT is dus ideaal als je maag “nee” zegt tegen eten.

9. Gember

Als je ook maagklachten hebt, kan je wat gember in je eten of drinken doen. Volgens Zelig werkt de wortel ontstekingsremmend en is het effectief tegen misselijkheid.

iStock

Gesponsorde artikelen