WK wielrennen: Fenomenale Van der Poel pakt wereldtitel; Wout van Aert tweede

Een ijzersterke Belgische ploeg is er niet in geslaagd om de wereldtitel opnieuw binnen te halen in het Schotse Glasgow. Het botste daarbij op een fenomenale Mathieu van der Poel die na een solo van 22 kilometer alleen aankwam. Op meer dan anderhalve minuut kwam Wout van Aert als tweede binnen, waarmee hij vierde zilveren WK-medaille pakte.

Bij de juniorenraces zaterdag was al gebleken dat het WK-parcours in Glasgow een stuk zwaarder was dan vooraf werd gedacht. Daar won namelijk twee keer iemand die alleen aankwam na een solo van zo’n 20 kilometer. Ook de koers bij de mannen elite brak snel open.

Zware plaatselijke rondes

Een vroege vlucht met Owain Doull (Groot-Brittannië), Matthew Dinham (Australië), Harold Tejada (Colombia), Kevin Vermaerke (Verenigde Staten), Patrick Gamper (Oostenrijk), Rory Townsend (Ierland), Ryan Christensen (Nieuw-Zeeland), Krists Neilands (Letland) en Petr Kelemen (Tsjechië) mocht in de aanloop naar het plaatselijke rondes voorsprong nemen. Daarbij werd de koers ook ongeveer een uur opgehouden door activisten die zich hadden vastgekleefd op het parcours.

Australië en België hielden aanvankelijk de voorsprong binnen de perken. Eens aangekomen op de plaatselijke rondes namen de Denen al snel de koers in handen met een verschroeiend tempo. De 48 bochten op een rondje van 14,3 kilometer zorgden ervoor dat veel renners het al snel lastig kregen.

Koers snel opengebroken

Op 135 kilometer van de streep gooide voormalig wereldkampioen Julian Alaphilippe een eerste bommetje. Het tempo in de grote groep nam daardoor toe en dat zorgde ervoor dat met Jasper Philipsen de Belgische schaduwkopman moest lossen. Uittredend wereldkampioen Remco Evenepoel trok op zo’n 100 kilometer van de streep een eerste keer door. Hij kreeg echter al snel veel andere kanshebbers in zijn wiel. Niet veel later gooide ook Mathieu van der Poel een eerste bommetje.

In de favorietengroep met zo’n 30 renners zaten toen nog 5 Belgen. Naast Evenepoel konden ook Wout van Aert, Tiesj Benoot, Nathan Van Hooydonck en Jasper Stuyven nog mee. De meeste andere favorieten zaten echter ook nog goed geplaatst.

Eerst Bettiol …

Op 75 kilometer van de streep ging Van der Poel een tweede keer. Ook hij raakte niet helemaal weg. Op 62 kilometer van de streep probeerde Tadej Pogacar dan, maar het was Bettiol die enkele kilometers later wegraakte. De Italiaan pakte even bijna 40 seconden, maar Benoot hield de achtervolging goed gaande. Toen de kloof gekrompen was, waren het de favorieten zelf die hard aangingen.

Ondertussen was het in Glasgow beginnen regenen en viel Jhonatan Narváez in vijfde positie in een gladde bocht. Daardoor raakten Van Aert, Pogacar, Van der Poel en Mads Pedersen samen weg in de achtervolging op Bettiol.

… dan Van der Poel

Op 22 kilometer van de streep maakte Van der Poel de sprong op en over Bettiol. Zijn voorsprong klom al snel naar zo’n 40 seconden. Enkele kilometers later viel de Nederlander echter, maar hij kon snel opnieuw op zijn fiets klimmen. Ondanks problemen met zijn schoen liep hij snel weer verder uit. Toen werd het al duidelijk dat het drie achtervolgers voor zilver reden.

De voorsprong van Van der Poel liep zelfs even uit tot bijna twee minuten en dus kon de Nederlander uitgebreid vieren. In de achtergrond reed Van Aert op zo’n kilometer van de streep weg naar het zilver. Niet veel later klopte Pogacar Pedersen voor het brons. Met Stuyven (6de) en Benoot (9de) eindigen nog twee Belgen in de top tien.

Meer
Lees meer...