Zuid-Korea verstrengt coronamaatregelen opnieuw na stijging besmettingen

Zuid-Korea heeft in de regio rond de hoofdstad Seoul enkele eerdere versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid. De reden daarvoor is een nieuwe piek in het aantal dagelijkse besmettingen.

Zuid-Korea gold lange tijd als een voorbeeld in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Met een vroege lockdown, strikte opsporing en enorm veel testen kreeg het land snel controle over de epidemie. Daardoor raakten tot nu slechts 11.344 mensen besmet en stierven ‘maar’ 269 mensen aan Covid-19.

Door zo snel het virus onder controle te krijgen terwijl de pandemie in de rest van de wereld nog helemaal niet verslagen is, is Zuid-Korea meteen ook een goede ’testcase’ voor hoe omgegaan moet worden met een eventuele tweede golf. Zeker nadat op 6 mei heel wat beperkingen opgeheven werden in heel Zuid-Korea.

Nieuwe besmettingen

Enkele dagen later was er al even paniek toen een man in Itaewon, een uitgangsbuurt in Seoul, onbewust heel wat mensen besmette. Maar vooral de laatste dagen stijgt het aantal nieuwe besmettingen in het land zorgwekkend. Vandaag meldde de Koreaanse overheid 79 nieuwe gevallen. Dat is het hoogste aantal in bijna twee maanden.

Die plotse stijging deed Zuid-Korea besluiten om snel in te grijpen. Daarom sluiten vanaf morgen musea, parken en kunstgalerijen opnieuw. Bovendien wordt er bij bedrijven op aangedrongen om meer flexibele werktijden in te voeren zodat werknemers niet allemaal gelijktijdig aanwezig zijn.

Bedrijven, scholen en karaoke’s

Heel wat van de nieuwe besmettingen zouden namelijk gelinkt zijn aan eenzelfde bedrijf. 69 van de 3.500 werknemers van in een distributiecentrum in Bucheon, in de buurt van Seoul, dat eigendom is van het e-commercebedrijf Coupang, bleken besmet. Daarom wordt ook normaal beklemtoont dat zieke werknemers thuis moeten blijven en mensen mondmaskers moeten dragen als ze niet voldoende afstand kunnen houden van elkaar. Naast de bedrijfsvloer zouden ook scholen en karaoke’s een bron van besmettingen zijn.

Seoul

Park Neung-hoo minister Volksgezondheid Zuid-Korea
Park Neung-hoo, minister van Volksgezondheid van Zuid-Korea – Bron: Isopix

De striktere coronamaatregelen gelden in de grootstedelijke regio van de hoofdstad Seoul, waar ongeveer de helft van de 51 miljoen inwoners van Zuid-Korea wonen. Aan inwoners van de hoofdstad is ook gevraagd om bijeenkomsten te vermijden en niet naar drukke plaatsen zoals restaurants en bars te gaan.

De hernieuwde richtlijnen blijven minstens twee weken van kracht. “De komende twee weken zijn cruciaal om de verdere verspreiding van het coronavirus in Seoul te voorkomen. Als dat niet lukt, moeten we opnieuw social distancing invoeren”, zei minister van Volksgezondheid Park Neung-hoo.

Meer
Lees meer...