Zuid-Koreaanse overheid wil BTS als volledige groep laten optreden op Jamboree, fans reageren woest

De Zuid-Koreaanse overheid wil alles op alles zetten om de zeven leden van BTS samen op het podium te krijgen voor de slotshow van de Jamboree, die op dit moment doorgaat in Zuid-Korea. Maar met twee leden die hun verplichte legerdienst uitvoeren, is dat een ijdele hoop. Fans reageren woedend omdat de overheid in het verleden weigerde om de leden van BTS een uitzondering op de legerdienst te geven, maar ze nu dus wel weer wil inzetten om hun vel te redden.

Er is de afgelopen dagen heel wat te doen over de Jamboree in Zuid-Korea. Dat is een bijeenkomst van scoutsgroepen van over de hele wereld. Maar op dit moment is het verschrikkelijk heet in Korea en tot overmaat van ramp is tyfoon Khanun op weg het Aziatische land. Daardoor moesten alle 40.000 aanwezige scouts geëvacueerd worden. Om toch een mooi einde te breien aan de bijeenkomst wil de Zuid-Koreaanse overheid de grootste boyband ter wereld, BTS, strikken voor de slotshow. Al is dat – vooral door hun eigen toedoen – behoorlijk onmogelijk.

Jamboree

Op dit moment bevinden zo’n 40.000 leden van de scouts zich in Zuid-Korea. Daar vindt de vierjaarlijkse Wereldjamboree plaats. Scoutsgroepen over de hele wereld verzamelden in Saemangeum in Zuid-Korea om daar samen 10 dagen door te brengen. Maar deze editie verloopt niet van een leien dakje. Zo kreunt Zuid-Korea op dit moment onder een hittegolf en waren er al klachten over het sanitair en het eten op het terrein. Ook zou er te weinig fris water zijn om alle aanwezigen te hydrateren tijdens de hittegolf.

Tot overmaat van ramp zet de tyfoon Khanun nu ook koers naar de kampsite. Daarom zullen alle jongeren die op het terrein aanwezig zijn met bussen geëvacueerd worden naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Daar zal de Jamboree dan voortgezet worden.

BTS op slotceremonie

In de Zuid-Koreaanse media wordt de Jamboree nu al omschreven als een “nationale schande”. Daardoor wil de Zuid-Koreaanse overheid nu alles op alles te zetten om met een opvallende slotceremonie de problemen te overschaduwen. Aanvankelijk stond het ‘K-Pop Super Live’-concert gepland voor 6 augustus, maar het concert werd verplaatst naar vrijdag 11 augustus 2023. IVE, ZEROBASEONE, NMIXX, STAYC, P1Harmony, &TEAM, VERIVERY, Lee Chae-yeon, Aiki, NATURE, ATBO, en xikers werden al bevestigd, maar nu hoopt de Zuid-Koreaanse overheid ook de populairste Zuid-Koreaanse band aller tijden aan de affiche toe te voegen. Parlementslid Sung Il-jong deelde op Facebook een oproep aan het ministerie van Defensie om alles op alles te zetten om alle zeven leden van BTS samen op het podium te krijgen om zo “het nationale imago van Zuid-Korea te herstellen”. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

De Zuid-Koreaanse overheid discussieerde namelijk jarenlang over een mogelijke uitzondering op de legerdienst voor de leden van BTS. Er bestaan uitzonderingen voor atleten en klassieke muzikanten, waarbij ze enkel de basistraining van zes weken moeten doen. Maar deze worden niet doorgetrokken naar popsterren. In 2020 kreeg BTS wel een kleine uitzondering. Ze kregen daarbij twee jaar uitstel en moesten dus pas in het jaar waarin ze 30 worden aan hun legerdienst beginnen.

Doordat de onderhandelingen te lang aansleepten, besloten de leden van BTS het heft in eigen handen te nemen. In oktober 2022 lieten ze weten dat ze allemaal hun volledige legerdienst zullen uitvoeren. Twee leden, Jin en j-hope, zijn daar al mee bezig. En SUGA kondigde gisteren aan dat hij als volgende aan z’n dienst zal beginnen.

Woedende fans

Dat de Zuid-Koreaanse overheid nu toch BTS wil oproepen om hun vel te redden na de fel bekritiseerde Jamboree, schiet voor veel fans in het verkeerde keelgat. In de eerste plaats zijn fans boos omdat uitgerekend de Zuid-Koreaanse overheid, die BTS geen uitzondering wilde geven op de legerdienst, de leden nu van de militaire basis wil weghalen om een gratis optreden te geven.

Daarnaast zijn veel fans ook van mening dat de overheid BTS gewoon wil gebruiken om hun eigen problemen te overschaduwen in plaats van hun fouten toe te geven of recht te zetten.

Meer
Lees meer...