25 dingen die je niet wist over jezelf … Wedden?

Je bent een halve banaan, een wandelende atoombom en je kan een kaars zien op 40 kilometer. En jezelf afstoffen is je lot, je leven lang. Hier zijn 25 dingen over jezelf waar je je hoogstwaarschijnlijk niet bewust van was.

1. Je groeit elke nacht 1 à 3 centimeter

Feit! Je bent ’s ochtends 1 tot 3 centimeter groter dan de avond voordien. Komt door iets dat vertebrate decompressie heet en je tussenwervelschijven, die elastisch zijn, doet uitzetten. Overdag doet de zwaartekracht z’n werk en gaan die natuurlijke schokdempers krimpen.

2. Je vingertoppen zijn zo gevoelig dat, moesten ze zo groot zijn als onze aarde, je er nog het verschil tussen een huis en een auto mee zou kunnen voelen

3. Je kan een kaars zien flikkeren op 40 kilometer

Het menselijk oog is – mits in topconditie – zo gevoelig dat wanneer de aarde plat zou zijn je een kaars zou zien flikkeren ’s avonds tot 40 kilometer in de verte. 

4. Je bent een halve banaan

Nou ja. We delen met een banaan 50 procent hetzelfde DNA. Chimpanzees lijken het meest op ons: 98 procent van hun DNA is hetzelfde als dat van ons.

5. Elke 30 dagen kruip je in een nieuwe huid

Of: om de 30 dagen zijn alle cellen aan de oppervlakte van je huid vernieuwd. We beseffen het niet, maar eigenlijk vervellen we constant, à rato van 40.000 huidcellen die je verliest per uur. Waar gaan die naartoe? Wel, het merendeel van dat stof dat ligt op ondermeer je tafels, TV, vensterbank en op je fotokadertjes, yup, dat ben jij. Je maakt elk jaar meer dan 3,5 kilo stof door gewoon huidcellen te verliezen.

6. Je bloed gaat om de 20 dagen naar de maan

19.312 kilometer is zowat het gemiddelde, de afstand die je bloed aflegt binnen je lichaam. Elke dag. Dat is ongeveer 1/20ste van de gemiddelde afstand naar de maan.

7. Je bent voor 90 procent bacteria en schimmels

Alleen al de bacteria in je darmen wegen meer dan een kilo. 90 procent van de cellen in ons lichaam zijn van niet-menselijke oorsprong. Bacteria en schimmels vooral.

8. Je hersenen eisen buitensporig veel van je

Hoewel het maar twee procent vertegenwoordigt van ons totale lichaamgewicht, verbruikt ons brein 20 procent van onze zuurstofinname en wordt 20 procent van wat we binnendoen aan calorieën verbrand door onze hersenen.

9. Je nagels zijn als slakken

Menselijke nagels groeien ongeveer 2-3 mm per maand, bij mannen iets sneller dan bij vrouwen. Het duurt zes maanden voor een vingernagel om van het huidrandje dat op de nagel aansluit, de nagelriem te groeien tot je vingertop.

10. Vrouwen zijn twee keer sterker gebouwd dan mannen

Althans: afgaande op hun haar. Uit een Duits onderzoek van 1969 is gebleken dat het haar van vrouwen aanzienlijk sterker is dan het haar van mannen. 1 cm2 vrouwenhaar zou een trekkracht hebben van circa 1.600 kilo, terwijl dit bij mannenhaar ‘slechts’ 720 kilo zou zijn.

11. Een echte workout doe je met je ogen

De spieren die ervoor zorgen dat je ogen kan focussen, bewegen meer dan 100.000 keer per dag. Als je de spieren in je benen eenzelfde workout zou willen geven, dan moet je elke dag 75 kilometer wandelen.

12. In 60 seconden ben je rond

Giphy

Een menselijke bloedcel doet er 60 seconden over om een volledige tour door je lichaam te maken.

13. Je hersenen werken ’s nachts meer dan overdag

Het menselijk brein is effectief actiever ’s avonds dan overdag. Je zou denken dat met al dat bewegen, coördineren, calculeren en al die interacties die we hebben het brein overdag veel meer zou werken dan ’s nachts wanneer we slapen. When you physically turn off the brain turns on, luidt het. Waarom dat zo is, daar zijn wetenschappers nog niet echt uit.

14. Hoe slimmer je bent, hoe meer je droomt

Of: mensen met een hoger IQ hebben wanneer ze slapen vaker en meer dromen. Dat valt te meten. Waarom we dromen is trouwens iets wat we nog altijd niet weten.

15. Je maagzuur kan scheermesjes oplossen

Yup. Waarom je maag zichzelf dan niet oplost? Ondermeer omdat elke drie dagen de cellen in je maagwand volledig vernieuwd worden.

16. Je hebt geen kleine blaas

Je blaas is ongeveer zo groot als een tennisbal. Het hangt van persoon tot persoon af, maar je blaas kan tussen 800 ml en 1 liter houden. De meeste mensen moeten echter gaan plassen als er tussen 200 en 400 ml inzit. “Ik heb een kleine blaas” is trouwens een onzin-excuus. Wanneer mensen sneller of vaker moeten plassen dan kan dat aan van alles liggen, maar niet aan de grootte van hun blaas.

17. Je bent geen groot licht

Je hersenen verbruiken evenveel energie als een gloeilamp van 10 watt.

18. Je kookt elk half uur twee liter water

Je lichaam geeft elk half uur een equivalent aan warmte en energie af waarmee je twee liter water kan koken.

19. Je neus kan 50.000 verschillende geuren herkennen

20. En nu we daar dan toch zijn aanbeland. Je laat gemiddeld 14 scheten per dag

Tussen 12 en 25 elke dag. Tenminste als je gezond bent.

21. Je produceert een halve tot anderhalve liter darmgas per dag

Het meeste daarvan is ingeslikt gas (90 procent). Iedereen ademt uiteindelijk. Ook vrouwen. Slechts 10 procent van de winden die je laat zijn het resultaat van een verteringsproces in je darmen.

22. Bepaald voedsel is effectief meer, euh, windproducerend

Voedsel dat hoog is in oligo- en polysachariden (specifieke koolhydraten). Bonen, melk, uien, zoete aardappelen, citrus (vooral de schillen), broccoli, kolen, pruimen. De geur is een verhaal van dingen zoals sulfur. Bonen, kool, kaas, eieren: not good.

23. Vrouwen laten meer scheten dan mannen

Vrouwen zullen het nooit toegeven. En toch is het zo. Wanneer ze exact hetzelfde eten, produceren vrouwen zelfs meer gas dan mannen. Ophouden heeft geen zin trouwen, dames. Het komt er dan toch uit wanneer je slaapt.

24. Met al dat gas ben je een potentieel brandgevaar

Darmgas bestaat uit stikstof, zuurstof, methaan, koolstofdioxide en waterstof. Er kan een steekvlam van wel een meter worden opgewekt omdat een deel van het uitgescheiden gas (de methaan en de waterstof) zeer brandbaar is.

25. Je bent gewoon een wandelende atoombom

Als je zes jaar en negen maanden continu scheten zou laten, dan heb je in gas het energie-equivalent geproduceerd van de atoombom die Hiroshima platlegde.

Gesponsorde artikelen