‘The White Lotus’ grote winnaar op de 74e Emmy Awards, ‘Squid Game’ schrijft geschiedenis, maar de beste dramareeks blijft ‘Succession’

Succession, The White Lotus en Ted Lasso kwamen als topfavorieten aan de start van de 74ste Emmy Awards. Omdat het leven ook eens eenvoudig en voorspelbaar mag zijn: de favorieten maakten hun rol waar. Toch werden de prijzen voor Squid Game de meest bijzondere.

Kenan Thompson, bekend van Kenan & Kel uit de jaren negentig, was de host van de avond en begon al met de televisie “de grootste uitvinding uit de geschiedenis van de mensheid” te noemen en televisiekijken “het nieuwe boeken lezen.” Het is natuurlijk maar een halve grap als je kijkt naar hoe complex de storytelling op televisie is geworden en hoeveel mensen effectief niet meer aan een boek toe komen sinds we struikelen over de streamingdiensten en de talloze te bekijken series. “We vieren de honderden shows die dit jaar gemaakt zijn”, zei Kenan nog, “en we bekronen er ongeveer vijf.” Kijk, dat vinden wij grappig.

Ook Michael Keaton bracht een ode aan de televisie. Hij won zijn eerste Emmy voor zijn rol in de limited serie Dopesick (Disney+) toen hij begon te vertellen over de dag toen er bij hen thuis een eerste kleine zwart-wit-televisie binnen werd gebracht.

The White Lotus grote winnaar

The White Lotus (Streamz) ging met 20 nominaties naar de Emmy Awards en maakte zijn favorietenrol waar. Mike White, de bedenker van de serie, kreeg prijzen voor zijn schrijf- en regiewerk, Jennifer Coolidge (de eenzame rijke vrouw) en Murray Bartlett (de eigenaar van het resort) werden bekroond voor hun acteerwerk en uiteindelijk werd de reeks werd ook nog bekroond tot beste Limited Series.

Derde voor Julia Garner

Bij de comedyreeksen bleef alles zowat bij het oude: Ted Lasso (Apple TV+) werd voor de tweede keer gekroond tot de beste comedyreeks, Jason Sudeikis won opnieuw voor zijn titelrol en ook Brett Goldstein won voor de tweede keer voor zijn gesmaakte bijrol als Roy Kent in de hit van Apple TV+.

Jean Smart mocht opnieuw haar Emmy komen ophalen voor haar rol in Hacks van HBO Max, een serie die nog niet te zien is bij ons.

Er waren nog mensen die opnieuw wonnen: Zendaya was opnieuw de beste actrice in een dramareeks voor haar rol in Euphoria (Streamz) en bracht een ode aan iedereen die ooit van een Rue gehouden heeft of zichzelf een Rue voelt: “Ik ben dankbaar voor jullie verhalen, ik draag ze bij me en ik draag ze in haar mee.” Terzijde: Zendaya – die nog steeds maar 26 is – werd de jongste actrice die twee Emmy’s won en de eerste vrouw van kleur die de prijs tweemaal won.

Bij de ondersteunende rollen won Julia Garner verrassend haar derde Emmy voor de vertolking van Julia Langmore in Ozark (Netflix). Dat betekende ook wel dat Rhea Seehorn, die voor het eerst genomineerd was voor de rol van Kim Wexler in het afscheidnemenende Better Call Saul (Netflix) naast haar minstens even welverdiende prijs greep. Better Call Saul blijft zo na zes ijzersterke seizoenen achter met 46 Emmy-nominaties en geen enkele (!) prijs.

Nog net dat beetje meer medelijden hadden we met Sydney Sweeney: de actrice uit Euphoria en The White Lotus was tweemaal genomineerd, maar greep naast haar beide prijzen, en dat op haar verjaardag.

Abott Elementary mocht ook een prijs ophalen voor de bijrollen: Sheryl Lee Ralph werd op haar 65ste voor het eerst bekroond op de Emmy Awards.

Squid Game vs. Succession

Succession is in de voorbije jaren tot een Emmy-kanon uitgegroeid, maar dit jaar was het tot ieders verrassing Squid Game (Netflix) die de reeks het vuur aan de schenen kwam leggen.

Om een idee te geven: drie afleveringen van Succession hadden een nominatie voor Beste Regie, maar Squid Game (Netflix) ging met de prijs aan de haal. Dat was opnieuw het geval bij Acteurs voor een Dramareeks: Brian Cox en Jeremy Strong moesten het daar afleggen tegen Lee Jung-jae uit Squid Game. Hij werd de vierde Aziatische acteur die ooit een Emmy won en de eerste die dat deed voor de hoofdrol in een dramareeks. De derde Aziatische actrice die een Emmy won, viel vorige week in de prijzen. Het ging daarbij om Lee Yoo-mi, die in Squid Game te zien was als Ji-yeong/Speler nr. 240. Zij won de Emmy voor Beste Gastactrice in een Dramareeks. Zij werd daarmee de eerste Zuid-Koreaanse actrice die een Emmy in ontvangst mocht nemen.

Lange tijd leek Succession het kneusje van de avond te gaan worden. De eerste prijs voor Succession (Streamz) ging naar de bijrol van Matthew Macfadyen als Tom, Jesse Armstong kreeg een prijs voor zijn schrijfwerk en daar bleef het een beetje bij. Zou Squid Game het halen van Succession? En zou Netflix na de glorie van The Crown van vorig jaar voor de tweede keer op rij de prijs voor Beste Dramareeks winnen?

Niet dus, uiteindelijk was het toch weer Succession dat aan het langste eind trok en benoemd werd tot Beste Dramareeks.

De verrassingen

Niemand die het er niet mee eens is, denken we dan, maar we werden dus wel een paar keer verrast tijdens deze Emmy Awards. Squid Game kwam verrassend sterk opzetten. Quinta Brunson kreeg een prijs voor haar schrijfwerk en zette Abbott Elementary (Disney+) op de kaart als een show om in de toekomst rekening mee te houden. En Amanda Seyfried won verrassend voor haar rol in de limited series The Dropout (Disney+), een reeks die hier niet veel rimpelingen in het water veroorzaakte en die wij bij deze iets hoger op onze kijklijst plaatsen.

De laatste boodschap is simpel: veel kijkplezier, want tenslotte draait het daar toch allemaal om. En volgend jaar zien we elkaar gewoon terug met alweer een nieuwe lading toptelevisie om te bekronen.

Meer
Lees meer...