Disneyproducties en tekenfilms: door de jaren heen zijn ze bijna een synoniem geworden voor elkaar. Hoewel dat zeker niet helemaal onterecht is, komen zeker niet alle teken- en animatiefilms uit diezelfde Disneystal. Een overzicht van 8 iconische producties die zeker ook een plekje verdienen in de hall of fame van de tekenfilmindustrie.
1. Anastasia (1997)
Anastasia was de eerste animatiefilm van filmstudio 20th Century Fox en vertelt het verhaal van het Russische weesmeisje Anja dat hopeloos op zoek gaat naar antwoorden uit haar verleden. De film is losjes geïnspireerd op de mythe rond Anastasia, de jongste dochter van Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland. Een volledig historisch verhaal is Anastasia zeker niet. Zo wordt de bekende raadsman Raspoetin een duistere tovenaar en komen er ook heel wat verzonnen personages voor in de film. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is Anastasia dus geen typische prinsessenfilm. Het is een magisch verhaal over identiteit en liefde. Om van de prachtige muziek en decors nog maar te zwijgen!
2. The Prince of Egypt (1998)
Een film die gebaseerd is op een bijbelverhaal klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar niets is minder waar! Zoals de titel doet vermoeden, gaat de film over de profeet Mozes, die opgroeit als prins aan het Egyptische hof. Wanneer Mozes erachter komt dat hij van Hebreeuwse afkomst is, doet hij er alles aan om zijn volk uit Egypte te bevrijden. De film bewijst dat het Oude Testament een perfect filmscript is. Deze DreamWorks-productie balanceert een iconisch verhaal met hedendaagse wijsheden en dramatische elementen. Een diepgaande tekenfilm over rechtvaardigheid en liefde voor elkaar.
3. The Road to El Dorado (2000)
Deze DreamWorks-animatiefilm neemt je terug naar het jaar 1519. The Road to El Dorado volgt de zwendelaars Tulio en Miguel die per ongeluk op een schip belanden van de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés. In de nieuwe wereld ontdekt het duo de legendarische stad El Dorado, waar ze onthaald worden als goden. Die rust is maar van korte duur. Wanneer andere ontdekkingsreizigers de stad proberen binnen te vallen, wordt hun vriendschap dan ook stevig op de proef gesteld. The Road to El Dorado is een komische avonturenfilm die het belang van ware vriendschap aantoont.
4. Shrek (2001)
Deze film heeft weinig introductie nodig. De DreamWorks-klassieker Shrek oogstte wereldwijd succes met zijn humoristische interpretatie van de klassieke sprookjes. In het eerste stuk van de vierdelige animatiereeks verliest de verbitterde oger Shrek zijn moeras aan een reeks afgedankte sprookjesfiguren. Om zijn thuis terug te winnen, moet Shrek de mooie prinses Fiona bevrijden en haar naar de landheer Faraquaad brengen. Die wil maar wat graag met haar trouwen om koning te kunnen worden. De film combineert de humor van stemacteurs Mike Myers en Eddie Murphy – die Shrek en zijn kompaan Donkey spelen – met enkele absolute hits als I’m A Believer en All Star. De ideale film voor een leuke familieavond!
5. Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)
Opnieuw een prachtige tekenfilmproductie van DreamWorks. Spirit: Stallion of the Cimarron vertelt het verhaal door de ogen van de Amerikaanse mustanghengst Spirit die gevangen wordt genomen door mensen. Later wordt Spirit doorverkocht aan soldaten van de Amerikaanse cavalerie. Ondanks verwoede pogingen blijkt Spirit een niet te temmen paard te zijn. Wanneer hij op een dag bevrijd wordt door de Indiaanse jongeman Little Creek, ontstaat er een zeer bijzondere vriendschap tussen de twee. Spirit is een unieke tekenfilm over vrijheid en de band tussen dier en mens. Bovendien zit de film boordevol prachtige muziek van componist Hans Zimmer en de Canadese zanger Bryan Adams. Een must-watch!
6. Ice Age (2002)
Deze zesdelige animatiefilmreeks van 20th Century Fox speelt zich af tijdens de laatste ijstijd, zo’n 20 000 jaar geleden. De centrale personages in de film zijn de principiële mammoet Manfred, de klungelige luiaard Sid en de trotse sabeltandtijger Diego. Samen gaan ze het avontuur aan om een verloren mensenkind terug te brengen naar zijn stam. Wegens het enorme succes, werd Ice Age uitgebouwd tot een franchise die in totaal al 3 miljard euro opleverde. Opnieuw een echte familiefilm die thema’s als vriendschap op een originele manier aansnijdt.
7. Sinbad: The Legend of the Seven Seas (2003)
Sinbad: Legend of the Seven Seas is een DreamWorks-avonturenfilm rond de zeerover Sinbad, een van de figuren uit de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Samen met zijn piratencrew bezeilt de egocentrische Sinbad al jaren de zeven zeeën. Wanneer hij op een dag zijn oude jeugdvriend Prins Proteus terug tegen het lijf loopt, moet Sinbad een keuze maken tussen rijkdom en het leven van zijn vriend. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt Sinbad gezelschap van zijn oude liefde Marina (die bovendien ook nog eens verloofd is met Proteus). Sinbad combineert een typische piratenavontuur met klassieke mythologie en ook de computeranimatie mag best best gezien worden. Zeker als je beseft dat het hier gaat om een productie uit 2003.
8. Despicable Me (2010)
Ook deze eigentijdse klassieker mocht niet ontbreken in het lijstje. Despicable Me vertelt het verhaal van superschurk Gru die met behulp van zijn gele eenogige handlangers, de minions, de maan probeert te stelen. Om dat te kunnen doen, adopteert Gru de weesmeisjes Margo, Edith en Agnes. Tegen alle verwachtingen in weet het drietal het hart van de anders zo koele superschurk te ontdooien. Despicable Me (Verschikkelijke Ikke in het Nederlands) is een van de succesvolste producties uit de geschiedenis van Universal Studios. In totaal leverde de franchise zo’n 3,4 miljard dollar op. Daarnaast is de film vooral bekend voor haar soundtrack Happy, een nummer van Pharell Williams. Vorige maand werd dat nummer nog uitgeroepen tot de grootste hit van het afgelopen decennium.