Hoger onderwijs: eerstejaarsstudenten krijgen voorrang in code oranje

Het hoger onderwijs in Vlaanderen schakelt ten laatste tegen de herfstvakantie naar code oranje. Daarbij zal er extra aandacht besteed worden aan de eerstejaarsstudenten. De bezettingsgraad in auditoria wordt beperkt tot 1 op 5, maar voor eerstejaarsstudenten blijft bezettingsgraad 1 op 2 mogelijk met mondmaskers. Dat laat de Vlaamse regering weten in een persbericht. De onderwijsinstellingen zullen ook maximaal veilige studieplekken aanbieden voor studenten die pendelen. Het staat onderwijsinstellingen verder vrij om strengere maatregelen te nemen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is tot een akkoord gekomen met de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA), de organen die alle instellingen van het hoger onderwijs vertegenwoordigen. Het hoger onderwijs in Vlaanderen zal zo snel mogelijk en ten laatste tegen de start van de herfstvakantie overschakelen naar code oranje.

In code oranje wordt de bezettingsgraad van de auditoria en de aanwezigheid van studenten op de campus verder beperkt. Sportieve en culturele activiteiten worden geschrapt en de aanwezigheid van niet-essentiële personen op campus wordt beperkt. Onderwijs in kleine groepen, practica en labo-oefeningen blijven wel mogelijk. Verder kunnen stages doorgaan volgens de protocollen die gelden op de stageplaats.

Extra aandacht voor eerstejaarsstudenten

Er zal in deze code Oranje wel extra aandacht zijn voor de eerstejaarsstudenten. De algemene regel blijft dat de bezettingsgraad van de auditoria teruggebracht wordt tot 1 op 5, maar dit geldt niet voor vakken uit de modeltrajecten voor het eerste jaar. Daarbij blijft een bezettingsgraad van 1 op 2 mogelijk met mondmaskers.

“Elke universiteit en hogeschool moet nu inzetten op de eerstejaars”, zegt Weyts in een persbericht. “Deze jonge studenten hebben nog maar weinig contactonderwijs gekregen, ze hebben nog geen sociaal netwerk kunnen opbouwen, ze zijn nog niet vertrouwd met de werking van het hoger onderwijs.”

“De eerstejaars die vorig academiejaar hard getroffen werden door de schorsing van de lessen hadden tenminste al een groot deel van hun jaar én een eerste examenreeks op de teller. We maken ons grote zorgen over de eerstejaars die nu net begonnen zijn. Laat deze kwetsbare groep nu niet vereenzamen achter een scherm thuis of op kot.”

Veilige studieplekken

De hoger onderwijsinstellingen zullen ook aandacht hebben voor veilige studieplekken voor studenten die pendelen. Sociale studentenzones kunnen alleen nog gebruikt worden als veilig georganiseerde studieplekken.

Individuele universiteiten en hogescholen kunnen op basis van hun eigen lokale risico-inschatting nog altijd strengere maatregelen nemen.

Weyts laat nog weten dat hij dit alles ook afgestemd heeft met zijn collega Valérie Glatigny (MR), in Franstalig België bevoegd voor hoger onderwijs.

Meer
Lees meer...