Je denkt dat die lieve groenten en dat schattige fruit alleen maar goeds voor je in petto hebben? Ha! Fout gedacht. Mensen met een allergie wisten al dat aardbeien of noten niet zo onschuldig zijn als ze eruit zien. Naar deze voeding kijk je nooit meer op dezelfde manier.
1. Kersen: cyanide

Ok, niet de kers zelf maar wel de pitten. Ze bevatten cyanide en twee kapotte kersenpitten volstaan voor de dood. Hetzelfde geldt voor pruimen, abrikozen, nectarines en perziken – al heb je iets minder kans om die pitten ‘per ongeluk’ in te slikken.
Symptomen van een milde vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, kortademigheid en braken.
2. Appels en peren: cyanide

3. Rabarber: oxaalzuur

De takken zijn eetbaar, maar de bladeren niet. Ze bevatten oxaalzuur, een stof die voorkomt in bleekwater en antiroestmiddelen. Het eten van de bladeren geeft een branderig gevoel in de mond en keel en leidt tot misselijkheid, braken, stuipen en zelfs de dood. Het goede nieuws is dat je er veel van moet eten voor de symptomen optreden: een vrouw van 60 kilo moet er al 4,5 kilo van eten voor de vergiftigingsverschijnselen optreden.
Nog planten die oxaalzuur bevatten: peterselie, spinazie, chocolade, noten, bessen en bieten. De dosis ervan is duidelijk ver verwijderd van de lethale dosis.
4. Sterfruit (voor nierpatiënten): caramboxine

Sterfruit of carambola moet worden vermeden door nierpatiënten omwille van de stof caramboxine. Het leidt tot symptomen variërend van de hik, misselijkheid, verwarring en in sommige gevallen de dood. De vrucht bevat ook oxaalzuur, maar die is niet verantwoordelijk voor de symptomen.
Voor wie statines neemt, medicatie die gebruikt wordt bij hart- en vaatziekten, kan de vrucht de effecten van de medicatie versterken. Net als druiven, overigens.
5. Aardappelen: solanine

Groene aardappelen of aardappelen met scheuten bevatten solanine, een natuurlijke pesticide die giftig is voor mensen. Symptomen zijn braken, diarree en soms ook hartfalen. Ook hier geldt dat je er veel van moet eten voor je werkelijk vergiftigd raakt: minstens een halve kilo compleet groene, ongeschilde aardappelen in een keer namelijk. Groene aardappelen vermijd je door ze op een donkere, droge plaats te bewaren. Solaninevergifitiging kan je het best vermijden door aardappelen te schillen, te koken in plaats van te bakken of te frituren en het kookvocht weg te gooien.
Ook rauwe aardappelen worden best vermeden: je gaat er niet van dood, maar door de onverteerde zetmeel kan je wel zware buikkrampen en diarree krijgen.
De bessen van de aardappelplant zijn ook echt een no-no, en ook de groene delen van een paprika en tomaat worden beter vermeden.
6. Rijst: arsenicum

7. Maniok: cyanide

8. Paranoten (of brazil nuts): radium

Deze noten zijn radioactief: ze bevatten duizend keer meer radium dan om het even welke andere voedselsoort. Gelukkig is de dosis dan nog altijd te laag om schade toe te brengen, en lager dan de dosis straling waaraan we dagelijks worden blootgesteld.
Paranoten bevatten ook seleen, een gezonde stof die in hoge dosissen tot seleenvergiftiging kan leiden. Volwassenen hebben dagelijks maar zo’n 50 microgram nodig. Zes tot acht noten eten betekent dat je tien keer zoveel binnenkrijgt (544 microgram). Regelmatig meer dan 400 microgram seleen opnemen, zou schadelijk zijn, maar hoe regelmatig, dat is niet bekend. Seleen komt ook voor in andere voedingsstoffen, zoals vis, vlees, zuivel en graanproducten.
9. Tomaten: tomateïne

10. Amandelen: cyanide

11. Rode bonen: fytohemagglutinine

12. Lima beans: cynide

13. Nootmuskaat: myristicine

14. Fugu: tetrodotoxine
15. Vlier: blauwzuurglycoside

16. Wonderbonen: ricine

De bonen (eigenlijk zaden) waarvan wonderolie (castor oil) wordt gemaakt zijn extreem dodelijk: één volstaat om een kind te doden, vier voor een volwassene, al beweren sommige bronnen dat de ‘boon’ kapot moet zijn voor het gif kan vrijkomen. Eenden zijn sterker bestand tegen het gif: zij kunnen er tot 80 eten, terwijl een os al na zes geveld is.
Wonderbonen bevatten de stof ricine, wat de cellen doet afsterven. Het effect is het eerst merkbaar op het spijsverteringsstelsel, met uitdroging door zware braak- en diarreeaanvallen en orgaanfalen tot gevolg, maar het valt alle cellen aan. De dood wordt veroorzaakt door algemeen orgaanfalen en volgt meestal tussen 36 en 72 uur.
De stof is het dodelijkst door inhaleren (na enkele uren krijg je ademhalingsproblemen en vullen de longen zich met vloeistof) en injectie, bij orale inname duurt het langer. Het is zo krachtig dat het beschouwd wordt als een belangrijk chemisch wapen.
De mensen die de bonen oogsten moeten strikte veiligheidsvoorschriften volgen om dodelijke ongevallen te voorkomen, al zijn ze daarmee niet volledig beschermd: ze lijden vaak aan vreselijke neveneffecten waaronder buikkrampen, braken, diarree, bloed in de urine, aanvallen en delirium.
17. Paddenstoelen: alfa-amanitine
