Left Right
scrollTop top

Akkoord NMBS en regering: gratis tienrittenkaart wordt twaalfrittenkaart


NMBS
© Isopix

De NMBS is dan toch tot een akkoord gekomen met de regering over de gratis rittenkaart voor elke Belg. De superkern wilde elke Belg een gratis tienrittenkaart voor de NMBS geven, maar daar was de vervoersmaatschappij zelf niet van op de hoogte en zelfs sterk tegen gekant.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft een akkoord bereikt met de NMBS. De vervoersmaatschappij weigerde aanvankelijk om gratis tienrittenkaarten uit de delen aan elke Belg. Maar nu de maatregelen hierrond licht aangepast zijn, gaat de NMBS wel akkoord.

Gratis rittenkaart

Sophie Wilmès (MR)
Isopix

De maatregel van de gratis tienrittenkaart was een voorstel van de superkern. Door elke Belg een gratis tienrittenkaart van de NMBS te geven, wilde de overheid het toerisme in eigen land een boost geven. Door de coronacrisis zijn de opties om op reis te gaan naar het buitenland sterk beperkt. Als alternatief voor een reis naar het buitenland, wilde de overheid daarom het toerisme in eigen land aantrekkelijker maken, door het vervoer alvast gratis te maken.

Maar die beslissing stuitte op kritiek vanuit de NMBS. De vervoersmaatschappij was namelijk niet op de hoogte van deze maatregel en vreesde ook voor verschillende negatieve gevolgen. In de eerste plaats zouden de tienrittenkaarten natuurlijk een enorm verlies aan inkomsten betekenen voor de NMBS. Maar de vervoersmaatschappij vreesde ook voor veiligheidsproblemen wanneer mensen massaal gebruik zouden maken van de gratis ritten op mooie weekenddagen om een dagje naar de kust te gaan. Daardoor konden de treinen overvol geraken, wat natuurlijk niet ideaal is nu het coronavirus nog niet volledig uit het land is.

12 gratis ritten, verspreid over 6 maanden

Het compromis klinkt misschien tegendraads, want je kan uiteindelijk meer gratis ritten krijgen dan aanvankelijk het plan was. Maar het zal er wel degelijk voor zorgen dat de treinen minder vol zullen zijn. De twaalf ritten zullen namelijk niet gebruikt kunnen worden op eender welk moment.

De twaalf gratis ritten zullen gespreid worden over zes maanden. Wat dus eigenlijk betekent dat je over een periode van zes maanden elke maand twee keer gratis de trein kan nemen, een keer heen en een keer terug dus. Ook financieel is er een akkoord, want de NMBS zal van de overheid extra geld krijgen om het inkomstenverlies door de coronacrisis te compenseren.

De gratis twaalfrittenkaarten zullen op naam staan en zullen aangevraagd moeten worden. Als alles goed gaat zullen ze vanaf half augustus beschikbaar moeten zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update