Nieuwe ‘Batgirl’-film cast actrice Ivory Aquino officieel als DC’s allereerste transpersonage

Filipijns-Amerikaanse actrice Ivory Aquino (Tales of the City, When We Rise) is gecast in de nieuwe, aankomende HBO Max-speelfilm Batgirl. De regisseurs van dienst zijn niemand minder dan het Belgische duo Adil El Arbi en Bilall Fallah, wiens regiewerk we al zagen in o.a. Patser en Bad Boys For Life. Aquino zal te zien zijn als Alysia Yeoh, de beste vriendin van de titulaire superheldin, a.k.a. Barbara Gordon (Leslie Grace).

Het nu wel al vrij gekende Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah (Bad Boys For Life) zullen de regie van deze aankomende Batgirl-film op zich nemen. En DC wil uiteraard niet achterblijven op Marvel en wil met de nieuwe film meteen enkele mijlpalen behalen. Zo zou Batgirl niet enkel de eerste soloprent worden van het gekende personage uit de stripboeken, maar daarnaast zal ook voor de eerste keer een transpersonage haar opwachting maken in een DC-film. Die rol zal dus ook vertolkt worden door een transgender persoon.

Allereerste transpersonage

Zowel actrice Ivory Aquino als haar personage, Yeoh, zijn dus transgenders, en dit is de eerste keer dat een live action-verfilming van een DC Comics titel een openlijk trans personage zal bevatten. Dat schrijft Variety. Yeoh verscheen voor het eerst in 2011 in de comic Batgirl, geschreven door Gail Simone en getekend door Ardian Syaf.

Ergens midden januari lekte voor het eerst het nieuws van Aquino’s casting uit, nadat singer-songwriter Leslie Grace een foto vanop de set van de film op haar Instagramstory plaatste, waarbij ze Aquino tagde en de foto (van twee vrouwen die de straat oversteken) van een onderschrift voorzag: “Barbara en Alysia 😍🦇”.

De verdere cast bestaat al uit J.K. Simmons als Jim Gordon, Barbara’s vader en politiecommissaris in Gotham City, Brendan Fraser als de niet nader gespecificeerde belangrijkste schurk, Michael Keaton (die terugkeert in zijn rol als Bruce Wayne/Batman, wat hij voor het eerst zal doen in The Flash in het najaar van 2022) en Jacob Scipio (in een nu nog onbekende rol).

LGBTQ+-superhelden

Er zijn de laatste jaren verschillende stappen gezet in het verbreden van de LGBTQ+-vertegenwoordiging in superheldenbewerkingen, vooral op televisie. De CW-serie Supergirl bevatte de eerste trans-superheld op tv met Dreamer (gespeeld door Nicole Maines) en de zus van de titelsuperheld, Alex Danvers (Chyler Leigh), kwam in seizoen 2 uit de kast als lesbienne. De hoofdrolspeelster in CWs Batwoman is altijd lesbisch geweest, of ze nu werd gespeeld door Ruby Rose in seizoen 1 of door Javicia Leslie in de daaropvolgende seizoenen.

De DC-tekenfilmserie Harley Quinn eindigde het tweede seizoen met een verliefdheid tussen Harley en Poison Ivy en de DC Films-verfilming Birds of Prey bevatte lesbische politierechercheur Renee Montoya (Rosie Perez). De DC-serie Lucifer met Tom Ellis in de hoofdrol bevat zelfs een aantal LGBTQ+-personages. In 2021 onthulde Marvel Studios’ Disney+-serie Loki dat het titelpersonage (gespeeld door Tom Hiddleston) panseksueel is en de speelfilm Eternals bevatte het eerste koppel van hetzelfde geslacht van het Marvel Cinematic Universe, gespeeld door Brian Tyree Henry en Haaz Sleiman.

Hieronder Leslie Grace in de rol van Batgirl:

Meer
Lees meer...