Left Right
scrollTop top

Brussel neemt strengere coronamaatregelen: cafés gaan één maand dicht


Rudi Vervoort PS Brussel
© Rudi Vervoort (PS) – Bron: Isopix

Alle cafés, bars en feestzalen in Brussel gaan voor minstens één maand dicht. Dat heeft de crisiscel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist en is zojuist bekendgemaakt door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Er geldt ook een volledig alcoholverbod in de openbare ruimte. De nieuwe maatregelen gaan in vanaf donderdagochtend 7 uur.

De coronacijfers in heel België zijn de laatste weken in stijgende lijn. Daarom besliste de kersverse Vivaldi-regering onder leiding van premier Alexander De Croo (Open Vld) gisteren om vanaf vrijdag nieuwe, strengere coronamaatregelen af te kondigen.

Crisiscel

In vergelijking met de rest van de land liggen de coronacijfers in Brussel echter nog heel wat hoger. Daar zijn de voorbije veertien dagen 502,4 besmettingen vastgesteld per 100.000 inwoners. Dat is meer dan dubbel zoveel als het Belgische gemiddelde. Experts roepen dan ook al enige tijd om extra maatregelen in de hoofdstad.

De 19 burgemeesters van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, minister-president Vervoort, vertegenwoordigers van de verschillende politiezones, de Hoge Ambtenaar voor het gewest en het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie kwamen daarom deze voormiddag samen op de crisiscel. Daar moest beslist worden welke maatregelen nodig zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. “Als we niets doen, gaat het verergeren. Het virus zit verspreid over onze hele regio”, legt minister-president Rudi Vervoort (PS) uit aan VRT.

Alle drankgelegenheden gesloten

Die crisiscel heeft uiteindelijk beslist om vanaf morgen 8 oktober om 7 uur nieuwe maatregelen in te voeren. Alle drankgelegenheden moeten vanaf dan voor minstens één maand gesloten blijven. Het gaat om cafés, thee- en koffiesalons, cafetaria’s van sportclubs én feestzalen. Ook geldt er 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 een alcoholverbod in de volledige openbare ruimte.

Restaurants mogen wel openblijven als zij de anderhalve meter afstand tussen gasten kunnen waarborgen. Ook sportzalen mogen openblijven, maar zij mogen wel geen publiek ontvangen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899