Left Right
scrollTop top

Coronacijfers: Bijna 900 patiënten op intensieve zorg


Corona België
©  Jean-Marc Quinet/Isopix

Net zoals de afgelopen dagen neemt het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus verder af. Ondertussen blijven het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens wel toenemen. Daarbij wordt de druk op de ziekenhuizen steeds groter.

Uit de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano kunnen we afleiden dat de tendensen van de afgelopen dagen blijven aanhouden. Daarbij neemt het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus af, maar blijven de andere cijfers wel stijgen.

Gemiddeld 4.267 nieuwe besmettingen per dag (-12 procent)

In de week van 28 maart tot en met 3 april werden in België dagelijks gemiddeld 4.267 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een daling met 12 procent vergeleken bij een week eerder. Tot zondag ging het hierbij telkens om een stijging. Sindsdien wordt de daling steeds groter. Zondag daalde het aantal besmettingen voor de eerste keer licht (-1 procent), maandag ging het om een daling met 6 procent en dinsdag ging het al om 10 procent.

Op dit moment worden er elke dag gemiddeld 59.660 coronatesten afgenomen in ons land. Dat zijn er 13 procent minder dan in de vorige periode van zeven dagen. Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt licht toe. Deze ligt nu op 8 procent en daarmee 0,3 procent hoger dan in de vorige periode.

Gemiddeld 255,9 ziekenhuisopnames per dag (+4 procent)

Ook bij het aantal ziekenhuisopnames is een stijging te zien. Dat cijfer stijgt wel minder snel dan de afgelopen dagen. Het gaat vandaag om een stijging met 4 procent naar gemiddeld 255,9 per dag. Gisteren ging het hierbij nog om een stijging met 11 procent.

Er lagen gisteren 3.167 patiënten in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 114 meer dan een dag eerder. 893 mensen liggen op de afdeling intensieve zorgen. Dat zijn er 28 meer dan een dag eerder. 497 mensen moeten beademd worden.

Gemiddeld 34,6 overlijdens per dag (+27,4 procent)

De voorbije week overleden dagelijks gemiddeld 34,6 patiënten aan de gevolgen een coronabesmetting. Dat is 27,4 procent meer dan een week eerder. Al gaat het hier om een zodanig laag cijfer dat percentages weinig willen zeggen. In totaal overleden er in ons land al 23.247 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Vaccinaties

Op dit moment ontvingen al 1.525.095 Belgen minstens één dosis van een coronavaccin toegediend. Dat is goed voor 16,6 procent van de bevolking ouder dan 18 en 13,3 procent van de volledige bevolking. 573.969 mensen kregen ook al hun tweede vaccinatie en zijn dus volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dit komt overeen met 6,2 procent van de volwassenen in ons land en 5 procent van de volledige bevolking.

Wie wil, kan zich inschrijven op de reservelijst voor coronavaccins. Als er in het vaccinatiecentrum in jouw buurt dan vaccins over zijn, kan je opgeroepen worden om je vaccin eerder te krijgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…