Coronavirus: vanaf 23 november opnieuw uitgebreider testen

Vanaf de week van 23 november zullen opnieuw meer mensen getest worden op een besmetting met het coronavirus. Momenteel worden enkel mensen getest die symptomen vertonen. Maar binnenkort wordt die teststrategie dus opnieuw uitgebreid.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) bevestigde na het overleg dat vanaf de week van 23 november een nieuwe teststrategie zal gebruikt worden. Die nieuwe strategie houdt in dat opnieuw meer mensen getest kunnen worden op een besmetting met het coronavirus.

Hoogrisicocontacten

Sinds 21 oktober worden in ons land enkel nog mensen getest die symptomen vertonen. De regering is op die strategie overgegaan om de druk op de testlabo’s te verlagen. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad, maar geen symptomen vertoont, moet momenteel tien dagen in quarantaine.

Maar die laatste groep zal binnenkort dus toch weer getest kunnen worden. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Wat die nieuwe teststrategie precies inhoudt, wilden ze nog niet kwijt. “Eerst willen we de zorgverleners en labo’s informeren”, klonk het vlak na de vergadering.

Eerst artsen informeren

Die beslissing is logisch. Artsen waren namelijk niet op de hoogte toen de regering in oktober aankondigde dat er minder zou getest worden. En dat vonden ze niet kunnen. Nu krijgen zij dus het concrete nieuws als eerste te horen, zodat ze zich op die nieuwe teststrategie kunnen voorbereiden. Daarnaast krijgen ook medische labo’s en testcentra momenteel de eerste informatie over de nieuwe strategie.

Meer
Lees meer...