De goedkoopste vliegtickets vind je op deze websites en het verschil is groot

De goedkoopste vliegtickets vind je op deze websites en het verschil is groot

Er zijn veel websites die voor je zouden uitzoeken waar je de goedkoopste tickets vindt, waaronder Momondo, Skyscanner, Kayak en Cheaptickets.  Soms is het moeilijk om te kiezen tussen de sites, laat staan tussen de vliegtickets. Maar welke site doet ook echt wat ze zeggen: het goedkoopste ticket voor je opzoeken. Wij deden de test. Een retourtje Barcelona, twee personen met extra bagage, wat moet dat kosten?

Onze redactie deed de ultieme test: acht redacteurs kregen een site toegewezen en moesten voor exact dezelfde reis en reisdetails het goedkoopste ticket opzoeken. Het resultaat? Bijna 90 euro verschil tussen de ‘duurste’ site en de ‘goedkoopste’. Dat is toch wel al de moeite, niet?

De reis:

Een retourticket naar Barcelona, vertrekkende vanaf Zaventem en aankomen op de internationale luchthaven van Barcelona El Prat (BCN). Soms kunnen er verschillen zijn in prijs naargelang welke luchthaven je kiest. Wij kiezen voor de grootste en makkelijkst bereikbare. Het moet een ticket zijn voor twee personen met één maal extra bagage van 23 kilo (de rest proppen we wel in onze handbagage). We gaan uiteraard het liefst in de zomer, dus de periode was 5 tot 12 augustus. Vertrekken en aankomen op een zaterdag dus. We nemen ook geen extra verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een annulatieverzekering.

(Waarom er geen parachutes op een passagiersvliegtuig zijn, lees je hier.)

Onze acht redacteurs kregen elk een van de volgende acht sites toegewezen: CheapTickets, Momondo, Skyscanner, BudgetAir, Google Flights, Kayak, Vliegtickets.be en WTC. Elke redacteur een andere site dus, omdat we zo het ‘gerucht’ dat prijzen zouden worden opgedreven als ze merken dat je vaak tickets opzoekt willen tegengaan.

Een aantal van deze websites bieden zelf echter geen tickets aan, maar werken als een doorgeefluik naar andere (vaak buitenlandse) websites. Zij bieden vaak dan ook geen eigen service aan. Sites zoals CheapTickets en Vliegtickets doen dat wel. Bij zulke websites kan je bijvoorbeeld ook met bancontact betalen, waar dat bij de anderen meestal enkel met mastercard kan. Die extra service moet natuurlijk ook doorgerekend worden. Vandaar dat deze sites vaak hogere boekingskosten hebben.

(Dit zijn 11 plekjes in Europa die je zeker moet bezoeken in 2018.)

De goedkoopste:

We kwamen, om het op z’n zachtst te zeggen, op toch wel merkwaardige verschillen uit. Na een tijdje merkten we ook op dat we allemaal, alle acht, exact dezelfde vlucht aan het boeken waren. Zelfde vliegtuigmaatschappij en dezelfde vertrek- en aankomsturen, zowel bij heen- als terugreis. Duidelijk de ‘goedkoopste’ vlucht dus, maar op welke site krijgen we die ook het goedkoopst aangeboden? Een overzicht:

CheapTickets (443,76 euro)

CheapTickets kwam als duurste uit de bus. Met 443,76 euro zijn ze echt enorm duur. De ticketprijs van 165,98 euro per persoon viel nog mee. En ook de 40 euro voor de bagage bleek een redelijk standaardtarief te zijn. Maar 23,60 euro ‘Taxen & toeslagen’, dat is wel heel veel. Reken daar nog 24 euro ‘dossierkosten’ bij, en het wordt wel een heel dure bedoening. ‘CheapTickets’ doet zijn naam dus niet echt eer aan.

(Waarom vluchten nu langer duren dan 10 jaar geleden lees je hier.)

WTC (408,40 euro)

World Ticket Center is de op één na de ‘duurste’ maar is wel 35 euro goedkoper dan CheapTickets. Met 165,90 euro per ticket en 41,60 euro voor de bagage, ligt dat in dezelfde lijn als bij CheapTickets. Al komen er bij WTC wel 17,50 euro ‘Boekingskosten’ bij, en dat per persoon. Hoe kan WTC dan goedkoper zijn? Wel, zij rekenen, op het eerste gezicht, geen extra taxen of toeslagen aan.

(Hier zijn 9 tips om je koffer slim in te pakken.)

Skyscanner, Vliegtickets.be en CheapTickets

Google Flights & Skyscanner (beiden 393,96 euro)

Als we allemaal exact dezelfde vlucht hebben, is het eigenlijk redelijk voor de hand liggend dat we een aantal ex aequo’s zouden hebben. Toch is dit het enige. We worden dan ook door Google Flights en Skyscanner naar dezelfde site doorverwezen, namelijk die van de luchtvaartmaatschappij Vueling (waar ook de andere zes sites tickets bij boeken). Bij Google Flights en Skyscanner betaal je 393,96 euro. Toch al zo’n 50 euro goedkoper dan CheapTickets. Je bagage is hier wel wat goedkoper: 30 euro. Daarnaast lijken hier geen extra boekingskosten en/of taxen te worden aangerekend, al zitten die waarschijnlijk al vervat in de prijs voor de vlucht.

(Waarom juli 2018 een recordmaand voor Brussels Airport was, lees je hier.)

Vliegtickets.be (387,96 euro)

Bij Vliegtickets.be begint het al de goede kant op te gaan. Ook hier ligt de prijs voor het ticket en de bagage nagenoeg gelijk met de andere sites, respectievelijk 163,18 euro en 41,60 euro. Het grote verschil ligt hem dus weer in de dossierkosten en taxen. Je betaalt hier een ‘service fee’ van 10 euro per persoon.

Kayak (371,39 euro)

Bij Kayak werden we afgeleid naar een site die geen extra kosten aanrekende voor bagage maar die met 186 euro per ticket wel duidelijk duurdere vluchten had. Al komt het, in totaal, dus wel goedkoper uit dan een heel aantal andere sites.

BudgetAir (369,86 euro)

Weer zien we gelijkaardige ticket- en bagageprijzen (het gaat dan ook om exact dezelfde vlucht): 163,18 euro per ticket euro en 40,60 euro voor de extra bagage. Er komen nog boekingskosten bij van amper 2,90 euro en dan kom je aan een al aanvaardbaar bedrag. Zo wordt BudgetAir de tweede goedkoopste. Al blijft dit uiteraard nog redelijk hoog om naar ‘maar’ Barcelona te vliegen.

(Coole citytrips in steden met een strand check je hier.)

Momondo (354,96 euro)

Momondo komt, redelijk overtuigend, als de winnaar uit deze test. De vlucht die zij aanbieden kost amper 93,48 euro per ticket. Al ‘compenseren’ ze dat met enorme ‘Belastingen & toeslagen’: 66,50 euro. De bagage is met 30 euro dan weer goedkoop. Reken daar nog 5 eurootjes boekingskosten bij, en dan is Momondo met 354,96 de goedkoopste. Al bij al is dat echter wel nog heel veel voor een reisje heen en terug naar Barcelona, ookal is het in het hoogseizoen …

(Raadpleeg hier 14 Europese steden die je moet bezoeken.)

Vergelijken, vergelijken, vergelijken

Momondo is dus de goedkoopste van de acht sites die we hebben getest, al is de algemene conclusie eerder dat vergelijken echt wel loont. 90 euro verschil op een reisje naar Barcelona, dat is immens en is zeker de moeite waard om een paar verschillende sites te raadplegen.

Wij kijken ook of we, na een tijdje tickets te hebben opgezocht, plots andere prijzen zouden krijgen. Er wordt dan ook vaak gezegd dat als je reizen opzoekt, sites dat onthouden en daardoor andere tickets en andere prijzen zullen aanbieden. We nemen ook die proef op de som. Zo blijken de ‘Taxen & toeslagen’ bij CheapTickets plots een stuk goedkoper. Resultaat: tickets kosten 20 euro minder. Voor Google Flights vonden we plots een prijs die 40 euro lager lag voor exact dezelfde vlucht. Dus, het is maar weer eens bewezen, er is maar één echte manier om de laagste prijs te bekomen: vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken.

(Onlangs ging de vliegmaatschappij die oor 150 euro naar New York vloog failliet.)

Momondo

Gesponsorde artikelen