Disney reageert voor het eerst op kritiek op opnames ‘Mulan’ rond heropvoedingskampen

Disney heeft voor het eerst gereageerd op de kritiek die de live action-remake van Mulan heeft gekregen. De film is voor een héél klein deeltje opgenomen in de Chinese provincie Xinjiang. Daar worden islamitische Oeigoeren en andere islamitische minderheden vastgehouden. De kritiek dook op toen de film op Disney+ verscheen vorige maand, en nu pas reageert Disney. Maar niet iedereen is blij met het antwoord dat de studio heeft gegeven. 

De live action-versie van Mulan verscheen vorige maand (tegen extra betaling) op Disney+. De release van de film was verschillende keren uitgesteld toen de coronacrisis uitbrak. Maar zelfs daarna had Disney af te rekenen met heel wat problemen. Zo kwam er veel kritiek op Mulan, omdat die voor een deel opgenomen was in de buurt van illegale heropvoedingskampen.

“Heel zwak en vol clichés”

In die kampen sluit de Chinese overheid islamitische Oeigoeren of andere islamitische minderheden op, wat een serieuze schending is van de mensenrechten. Eén van de mensen die kritiek gaf, was Brits parlementslid Iain Duncan Smith. Die man is de eerste die antwoord heeft gekregen van Disney. Hij deelt de brief die ie heeft ontvangen, maar dat hij niet tevreden is, is een understatement.

“Het antwoord van Disney rond de opnames van Mulan in de Chinese regio Xinjiang is heel zwak en vol clichés”, begint Smith op Twitter. “In realiteit wil Disney gewoon China niet beledigen, en heeft de studio toegegeven aan China’s eisen en zal die er niet tegenin gaan. Disneys beleid geeft blijkbaar niets om de schending van de mensenrechten van de Oeigoeren. Het lijkt erop dat mensenrechten op de tweede plaats komen, na China niet ontstellen.”

“Amper 78 seconden”

Wat Sean Bailey (de president of film production bij Disney) dan als antwoord heeft gegeven? Kort samengevat: Mulan bevat “amper 78 seconden” beeldmateriaal dat opgenomen is in de buurt van de heropvoedingskampen. In meer woorden legt Bailey het zo uit:

Mulan is bijna volledig in Nieuw-Zeeland opgenomen. En toch hebben producers – om zo accuraat mogelijk de unieke geografie en landschappen van China voor te stellen – ervoor gekozen om wat landschappen te filmen op 20 locaties in het land. Onder andere ook in de Kumtag-woestijn in de provincie Xingjiang, waar een belangrijke doorgang tot de historische Zijderoute ligt.”

“De beslissing om op elk van deze locaties te filmen, hebben de producers genomen om de authenticiteit te bevorderen. Die is op geen enkele manier opgelegd of beïnvloed door de staat of Chinese ambtenaren. Bovendien hebben we maar vier dagen in de woestijn gefilmd, terwijl we maar liefst 143 dagen in Nieuw-Zeeland hebben opgenomen. Daarnaast nemen de beelden amper 78 seconden van de 1 uur en 55 minuten durende film in beslag.”

Meer
Lees meer...