Left Right
scrollTop top

Donald Trump wil TikTok verbieden in Verenigde Staten


Donald Trump Isopix - TikTok epa
© Donald Trump (Bron: Isopix ) – TikTok (Bron: epa)

De Amerikaanse president Donald Trump wil de populaire sociale media-applicatie TikTok verbieden in de Verenigde Staten. Dat heeft hij gezegd tegen enkele aanwezige journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

De band die Donald Trump heeft met China is er niet meteen een van veel vertrouwen. Op zich is dat best opvallend, want als zakenman hield hem dat nooit tegen om zeker te doen in het Aziatische land en zelfs deal te sluiten met de Chinese overheid.

Maar als president van de Verenigde Staten is Trump blijkbaar iets achterdochtiger als het gaat over China en president Xi Jinping. Wat begon met een Twitter-oorlog eindigde in 2019 al snel in een handelsoorlog.

Huawei

Daarna kwam de focus van de Amerikaanse president te liggen op de Chinese telecomreuzen ZTE en vooral Huawei. Beide bedrijven hebben (of hadden) een technologische voorsprong in de ontwikkeling van 5G en probeerden dus ook de Amerikaanse markt te veroveren.

Omdat dergelijke grote bedrijven is China altijd nauwe banden hebben met de Communistische Partij die het lang bestuurt, vreesde Trump – en met hem veel anderen – voor spionage. De technologie van Huawei zou eventueel ingeschakeld kunnen worden om gigantische hoeveelheden date van Amerikanen aan de Chinese overheid te bezorgen. Al snel plaatste Trump Huawei op een zwarte lijst, waar het bedrijf nog altijd opstaat.

Chinese spionage

Dat TikTok het niet zo nauw neemt met de privacy en de bescherming van de gegevens van hun gebruikers is al langer bekend. De populaire videosocialmedia-applicatie kreeg al regelmatig klachten, was de laatste jaren verwikkeld in heel wat schandalen en lijkt de problemen maar niet opgelost te krijgen.

Al deze feiten in combinatie met het feit dat TikTok eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance is genoeg om achterdochtig te zijn. Heel wat Amerikaanse overheidsdiensten hebben hun personeel dan ook al verboden om TikTok op hun smartphone te downloaden. Ook veel Amerikaanse politici pakken het risico liever niet.

Disney

TikTok voelt de bui dan ook enige tijd hangen en probeert dan ook te voorkomen dat het de toegang verliest tot zo’n gigantische en commercieel interessante markt als de Verenigde Staten. Recent haalde het met de Amerikaan Kevin Mayer een grote naam weg bij The Walt Disney Company. Hij moest helpen om het Amerikaanse Congress te overtuigen van de integriteit van TikTok.

Maar daarvoor is het blijkbaar te laat, want Donald Trump wil af van zo’n populaire applicatie die in Chinese handen is. De businesswebsite Bloomberg liet recent nog weten dat Trump ByteDance zou dwingen om Tiktok te verkopen. Microsoft zou in dat geval een van de gegadigden geweest zijn.

Nog dit weekend

Maar een paar uur later lijkt de Amerikaanse president alweer van gedacht veranderd. Aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One zou hij aan de aanwezige journalisten hebben gezegd dat hij TikTok heel binnenkort zal verbieden in de Verenigde Staten. “Wat TikTok betreft, we verbieden ze uit de Verenigde Staten”, zei Trump.

Als het van de president afhangt komt het verbod er dit weekend nog. Dat zou volgens hem mogelijk zijn door middel van een presidentieel decreet of een economische noodwet. Trump is er alleszins van overtuigd dat hij als president de bevoegdheid heeft om zo’n verbod in te voeren.

Lege zaal in Tulsa

Zijn afkeer voor het sociale medium, dat vooral bij jongeren populair is, is dan ook groot. Het waren namelijk TikTokkers, samen met K-popfans, die er eind juni voor zorgden dat de zaal van zijn verkiezingsrally in Tulsa grotendeels lees bleef.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update