Elon Musk: “Tesla hoopt nog dit jaar volledig zelfrijdende technologie te lanceren”

De Amerikaanse autobouwer Tesla zal wellicht nog dit jaar een volledig zelfrijdende technologie lanceren. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd naar aanleiding van de presentatie van de kwartaalcijfers van de autofabrikant. De situatie waarin de zelfrijdende technologie zich momenteel bevindt, weerspiegelt zich volgens Tesla ook in de kwartaalcijfers van het bedrijf.

Waarom is dit belangrijk?

De huidige situatie van de zelfrijdende technologie heeft, onder meer na een aantal crashes, bij heel wat partijen legale en regelgevende vragen opgeroepen. Ook Tesla is daarbij herhaaldelijk geviseerd. Het bedrijf verdedigde zich tegen die betichtingen echter steeds met de stelling dat zijn technologie de auto geen zelfrijdende capaciteiten bezorgt en steeds toezicht van de chauffeur vereist.

Twee stappen voorwaarts, één schrede achteruit: Elon Musk merkte op zich voorzichtig te willen opstellen en erkende dat de testversie van het softwarepakket Full Self-Driving (FSD) dat Tesla heeft ontwikkeld een verhaal van twee stappen voorwaarts en één schrede achteruit zal zijn, maar er is volgens hem duidelijk sprake van een trend die in de richting van volledig zelfrijdende wagens en een complete autonomie leidt.

 • Elon Musk heeft al enkele keren de intrede van de zelfrijdende technologie aangekondigd, maar die beloftes konden tot nu toe niet worden waargemaakt.
  • Sam Abuelsamid, analist bij het bureau Guidehouse Insights, wees er daarbij op dat Tesla een aantal veranderingen aan de hardware van zijn jongere generatie wagens heeft aangebracht, zodat een aantal functies van het softwarepakket Full Self-Driving tijdelijk niet kunnen worden geactiveerd.
 • Eind vorig jaar besliste Tesla om uit de types Model 3 en Model Y de ultrasone sensoren te verwijderen. Het bedrijf voegde eraan toe dat een aantal functies tijdelijk onbeschikbaar zouden zijn.
  • Dat was onder meer het geval met Smart Summon, een technologie die de auto automatisch naar een geselecteerde locatie laat rijden.
  • Ook Autopark, een applicatie die een auto van Tesla toelaat zich automatisch op een reglementaire parkeerplaats in het openbaar domein te parkeren, werd tijdelijk uit het aanbod gehaald.
 • Tesla biedt het softwarepakket Full Self Driving als een optie op de markt aan tegen een prijs van 15.000 dollar.
  • “Tesla beschikt met zijn platform Full Self-Driving over een uniek strategisch voordeel”, verduidelijkte Musk daarbij nog.
  • Op het ogenblik dat zelfrijdende technologie in het verkeer wordt geïntroduceerd, zullen de auto’s van Tesla volgens hem voor de bestuurder een duidelijke meerwaarde hebben.

Weerspiegeling in kwartaalcijfers: Zachary Kirkhorn, financieel directeur van Tesla, merkte op dat de uitgestelde inkomsten van de zelfrijdende technologie, naast de doorgevoerde prijsverlagingen, mee de winstmarges van de autobouwer tijdens het eerste kwartaal onder druk hebben gezet.

 • “Deze uitgestelde inkomsten zullen dan ook moeten worden meegerekend wanneer de software wel vollediger kan worden ingezet”, benadrukte Kirkhorn.
 • Tesla boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 23,3 miljard dollar (21,3 miljard euro).
  • Dat vertegenwoordigde een stijging met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel daarbij echter met 24 procent terug tot 2,5 miljard dollar.
  • Elon Musk benadrukte daarbij nogmaals dat het bedrijf bewust de afzet van een groter volumes aan wagens verkiest boven hogere winstmarges.
  • Tesla verkocht tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 422.875 wagens. Dat betekende een toename met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

(fjc)

Meer
Lees meer...