Left Right
scrollTop top

Mondmaskers uit mesh te koop op Etsy die “beter ademen”, maar compleet waardeloos zijn


Etsy mesh maskers
© Etsy

Op Etsy kan je sinds kort allerhande mondmaskers terugvinden. Overal ter wereld worden de maskers aangeraden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar een masker uit mesh, daar ben je voor alle duidelijkheid niets mee.

Nu we allemaal verplicht een mondmasker moeten dragen op openbare plaatsen, ben je misschien al eens op zoek gegaan naar een hipper exemplaar. Daarbij blijft het natuurlijk wel belangrijk dat je een masker kiest dat jezelf en de mensen rond je kan beschermen. Want sommige doen dat absoluut niet.

Mesh mondmaskers

Op Etsy bieden verschillende verkopers zo mondmaskers aan uit doorzichtige mesh stof. Volgens de omschrijving zijn ze “beter ademend en kan je er geen migraine door krijgen”, verder zouden de mesh maskers ook helpen om “claustrofobie en angstaanvallen te verminderen die je kan krijgen door een gewoon masker te dragen”. Tot slot zouden de maskers er ook voor zorgen dat je “je expressies beter kan overbrengen”. Bij de omschrijving staat ook vermeld dat, wanneer je de maskers draagt, niemand kan klagen dat je je aan de regels houdt. Maar, voor alle duidelijkheid, dat doe je niet.

Mondmaskers zijn er namelijk om jezelf en de mensen rondom je te beschermen. Om dat te doen moeten je mond en neus afgedekt zijn, waardoor er geen speekseldruppels hun weg naar anderen kunnen vinden. Met een masker van mesh kunnen speekseldruppels perfect door, dus wanneer je niest of zelfs gewoon praat, vliegen druppeltjes in het rond.

De beste vergelijking:

Etsy: “Wij zijn niet verantwoordelijk”

Etsy werd al gecontacteerd door verschillende gebruikers. Daarbij laat een een woordvoerder aan The Verge weten dat zij “niet verantwoordelijk” zijn om de doeltreffendheid van de maskers na te gaan. “We verplichten ons er wel toe om een veilige omgeving te creëren en proberen actief items te controleren en verwijderen producten die ingaan tegen onze regels.”

Sinds de commotie rond de mesh mondmasker werd er wel al zeker één mesh mondmasker verwijderd van de website. Maar wanneer je nu zoekt op “mesh mouth masks” komen er nog steeds tientallen van die onveilige maskers tevoorschijn. Maar Etsy grijpt dus pas in wanneer de verkopers ook echt claimen dat ze helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, omdat de veiligheid van de gebruikers dan pas in het gedrang komt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…