‘Factcheckers’ begeeft zich in de wereld van illegale medicijnen

Deze week is het alweer tijd voor de vijfde aflevering van het nieuwe seizoen van Factcheckers. Ook deze keer gaan Jan Van Looveren, Britt Van Marsenille en Thomas Vanderveken opnieuw op zoek naar de waarheid achter verschillende beweringen. Daarbij proberen ze te achterhalen of het echt zo makkelijk is om online aan medicijnen te geraken.

Na drie succesvolle seizoenen keerden de feitencheckers van de VRT vorige maand terug met een vierde seizoen van Factcheckers. Ook in de nieuwe afleveringen zullen ze grote en kleine stellingen proberen te weerleggen. Dat doen ze door onderzoeken, experimenten, testen én zelfs undercover pogingen.

Het programma zorgde er in het verleden al vaak voor dat zaken werden besproken. Zo was er vorig seizoen de grote hoteltest, waaruit bleek dat zelfs de meeste gepoetste kamers helemaal niet hygiënisch waren. Dit seizoen toonden de factcheckers dan weer aan dat er iets moet gedaan worden aan het tekort aan kinderverzorgers in crèches.

Sinterklaas en reddingsstroken

Deze week staan er opnieuw drie stellingen centraal. De vraag die het trio zichzelf stelt is: Red de reddingsstrook echt mensenlevens? Daarbij gaat Britt op onderzoek uit en wordt er een grote file gecreëerd. Zo wordt getest bij welke situatie de ziekenwagen het snelst kan doorrijden.

Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de komst van Sinterklaas. Daarbij vragen ze zich af of Sint en Piet echt alles gratis krijgen. Britt en Jan trekken dan ook de straat op als hulpsint en -piet om te checken of mensen nog steeds zo gastvrij zijn tegenover de goedheiligman.

Illegale medicijnen

De grootste check is die rond illegale medicijnen op het internet. De laatste tijd kan je heel wat dingen zoals hoestsiroop en pleisters al online bestellen. Maar ook medicijnen waar je normaal een voorschrift van de dokter voor nodig hebt, lijken makkelijk te verkrijgen.

Dat zoekt Thomas deze week ook echt uit. Hij probeert via verschillende sites illegaal geneesmiddelen te bestellen. De vraag daarbij is of hij die medicijnen ook echt zomaar krijgt en of het dan om echte geneesmiddelen gaat.

Factcheckers is elke woensdag om 20.40 uur te zien.

Meer
Lees meer...