Left Right
scrollTop top

Google wil apps weer op Huawei-smartphones


Huawei Google
© Isopix

Google heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse regering om opnieuw met Huawei te mogen samenwerken. Het Chinese bedrijf staat op de zwarte lijst van de Amerikaanse overheid en daardoor mag Google er geen zaken meer mee doen.

Na maandenlange oorlogsretoriek en processen over en weer zette de Amerikaanse president Donald Trump Huawei eind mei 2019 op de zwarte lijst. Sindsdien mogen onderdelen van Amerikaanse bedrijven – in het belang van de “nationale veiligheid” – niet meer geïnstalleerd worden op apparaten van bepaalde buitenlandse bedrijven zoals Huawei.

Kort daarop trok Google de Android-licentie van Huawei in. In de praktijk wil dat zeggen dat Huawei op zijn nieuwste smartphones geen Google Play Services mocht meeleveren. Daardoor kan je op die toestellen geen Gmail, Play Store en andere populaire apps gebruiken. Je kan die apps wel nog via een omweg installeren, maar Google raadt dat af omdat ze de goede werking zo niet kunnen garanderen.

AppGallery en HarmonyOS

Huawei trok kort daarop naar de rechter om de Amerikaanse ban aan te vechten, maar ving daar voorlopig bot. Daarnaast begon het bedrijf ook met de ontwikkeling van zijn eigen AppGallery, al blijft het aantal beschikbare apps daarop voorlopig beperkt. Er wordt ook gewerkt aan een eigen besturingssysteem HarmonyOS. In tussentijd maakt Huawei gebruik van de open-sourceversie van Android.

Op dit moment zijn er vier toestellen gelanceerd zonder Google-licentie: de Mate 30, Mate 30 Pro, MatePad Pro en vouwbare Mate Xs. Wat het effect van de ban is voor beide bedrijven is moeilijk in te schatten, maar het ligt voor de hand dat samenwerken op dit moment voor zowel Google als Huawei voordeliger zou zijn. Huawei is als tweede grootste smartphoneproducent ter wereld een belangrijke partner van Google. Op hun beurt weet het Chinese bedrijf dat hun smartphones minder aantrekkelijk zijn op de westerse markt zonder de Google Play Services.

Inspiratie bij Microsoft

Daarom heeft Alphabet, het moederbedrijf van Google, een verzoek ingediend bij de Amerikaanse regering om een licentie te krijgen om toch met Huawei te mogen samenwerken. Dat is bevestigd door Sameer Samat, divisiehoofd van Android en Google Play in de Duitse pers.

Zo’n licentie kan gegeven worden onder strenge voorwaarden. Eind november kreeg Microsoft al zo’n uitzondering. Zij willen Windows 10 opnieuw kunnen meeleveren op laptops van Huawei. Samat deelde niet mee wanneer ze een uitspraak verwachten op hun verzoekaanvraag.

Als de Amerikaanse regering Google een licentie verleent, zullen hun applicaties snel opnieuw op de smartphones van Huawei te zien zijn. Dat liet CEO Richard Yu recent nog weten. De vier bewuste toestellen zouden dan vrijwel meteen een update krijgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  132.924.873
 • Aantal
  doden
  2.885.082
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  922.487
 • Aantal
  doden
  23.428