‘Grey’s Anatomy’: Shonda Rhimes wou Meredith eigenlijk koppelen met iemand anders dan McDreamy

Of je nu fan bent van Grey’s Anatomy of niet, je hebt sowieso al over McDreamy gehoord. Da’s de bijnaam van het personage Derek Shepherd (gespeeld door Patrick Dempsey). Hij is de grote liefde van hoofdpersonage Meredith Grey (Ellen Pompeo). Maar eigenlijk had Grey’s Anatomy-bedenkster Shonda Rhimes andere plannen voor Meredith.

In Grey’s Anatomy was al vanaf de allereerste aflevering duidelijk dat Derek Shepherd een belangrijke rol zou spelen in het leven van Meredith Grey. De twee ontmoeten elkaar op café en duiken samen het bed in. Dat gebeurde de avond voordat Meredith aan haar stageperiode als chirurg in Seattle Grace Hospital begon.

Geheim

Tijdens haar eerste (24 uur durende) shift ontdekt Meredith dat de kerel waarmee ze net een toffe nacht had beleefd, eigenlijk haar baas is. Ze beseft dat haar carrière op het spel staat en negeert z’n avances. Maar McDreamy ziet z’n intern wél zitten. En hij geeft niet op.

Uiteindelijk bezwijkt Meredith voor de charmes van de neurochirurg. De twee houden hun relatie wel nog geheim. De collega’s van Grey zijn er namelijk van overtuigd dat zij het met haar baas doet om privileges te kunnen krijgen. Maar geheimen komen altijd uit. En dat is hier ook het geval.

Getrouwd

Eens hun relatie bekend is, genieten Meredith en Derek van hun prille liefde. Tot zijn vrouw Addison (Kate Walsh) opduikt. Derek geeft z’n huwelijk een tweede kans, tot blijkt dat de twee te veel tegen elkaar gelogen hebben. Hun huwelijk is voorgoed voorbij.

Na nog heel wat ups en downs trouwen Meredith en Derek uiteindelijk. Ze breiden hun gezin ook uit. Maar dan slaat het noodlot toe. Derek komt om het leven bij een auto-ongeval tijdens het 11de seizoen van Grey’s Anatomy. Zes seizoenen later keert McDreamy gelukkig nog een paar keer terug.

Burke?!

Derek en Meredith waren seizoenenlang hét powerkoppel in Grey’s Anatomy. Maar eigenlijk had de bedenkster van de reeks, Shonda Rhimes (die ook Bridgerton heeft gemaakt), andere plannen voor het liefdesleven van Meredith. Zij wilde haar graag koppelen aan … Preston Burke (Isaiah Washington).

Burke was maar in drie seizoenen van Grey’s Anatomy te zien. De hartchirurg had uiteindelijk een (veelbesproken) relatie met Cristina Yang (Sandra Oh), de collega-intern van Meredith. Maar dat liep niet goed af. Tijdens een interview met de New York Post uit 2013 vertelde Ellen Pompeo over het idee om haar personage aan Preston Burke te koppelen.

Te dicht bij het echte leven

“Shonda wilde graag een zwarte man in de mix gooien”, klinkt het. “Ik had nooit gedacht dat ze in 2005 echt een interraciaal koppel in de reeks zouden steken. En ik wilde hem ook niet. Het zou veel te hard lijken op het echte leven.” Pompeo is namelijk al jaren samen met de (zwarte) muziekproducent Chris Ivery.

“Ik zei dat ik that Dempsey kid wilde”, ging Ellen Pompeo verder. “Waarschijnlijk is het allemaal misgelopen toen Isaiah die belangrijke rol niet kreeg.” Met die woorden heeft de actrice het over de reden waarom Isaiah Washington tijdens seizoen drie uit Grey’s Anatomy werd geschreven.

De acteur had namelijk op de set een reeks homofobe verwijten naar het hoofd van T.R. Knight (George O’Malley) geslingerd. Washington herhaalde die verwijten naar verluidt later nog eens. Dat gebeurde backstage op de Golden Globe Awards.

Grey’s Anatomy is tot en met seizoen 16 terug te vinden op Disney+.

Meer
Lees meer...