Veel rijkdom en een optreden van Katy Perry: zo zal de kroning van koning Charles III verlopen

Zaterdag 6 mei is het zover, dan worden Charles III van Engeland en zijn vrouw Camilla gekroond tot koning en koningin. Ruim 70 jaar na de kroning van zijn moeder Elizabeth II neemt hij dan eindelijk de troon over. En net zoals alle koninklijke gebeurtenissen is de dag volledig uitgestippeld. Dit is wat we mogen verwachten.

Sinds koningin Elizabeth overleed in september 2022, volgt haar oudste zoon Charles haar traditiegetrouw op. Zijn officiële kroning echter, vindt pas aanstaande zaterdag plaats. Het was indertijd de meest bekeken televisie-uitzending ooit, maar dat kan deze keer wel eens anders uitdraaien. Door de huidige economische crisis in het land komt er veel kritiek op het kostplaatje van zo’n ceremonie. Volgens de inwoners is het ongepast om te paraderen met rijkdom wanneer een vijfde van de bevolking in armoede leeft.

Het programma

  • 10.20 uur

Het wordt een vroege zaterdag voor de koning met om 10.20 uur met een stoet van Buckingham Palace naar Westminster Abbey waar hij gekroond wordt. De processie gaat langs Trafalgar Square, door Parliament Street voordat ze afslaat naar Parliament Square en arriveert aan Westminster Abbey. De koning zal samen met Camilla in een koets met airconditioning reizen, begeleid door zes paarden. Onderweg zijn ook verschillende punten waar toeschouwers kunnen verzamelen. Deze openen al vanaf 6 uur ’s ochtends.

The State Coach koets Peter Dazeley via Getty Images
  • 11 uur

Ongeveer 40 minuten later komt het koningspaar dan aan zodat de ceremonie in de kerk stipt om 11 uur kan beginnen. Tijdens de viering zal Charles de regalia (koninklijke objecten zoals een kroon of scepter) ontvangen. Het Verenigd Koninkrijk is het enige Europese koninkrijk dat nog gebruikmaakt van regalia. De ceremonie zal in vijf fases verlopen en duurt in totaal ongeveer twee uur. Tijdens de viering zal ook klassieke muziek te horen zijn die de koning zelf uitkoos.

Queen Elizabeth II tijdens haar kroning in Westminster Abbey / Hulton Archive via Getty Images

In de eerste fase wordt de koning gepresenteerd aan het volk. Dat is een traditie die al 700 jaar teruggaat in de tijd. Vervolgens, in fase twee, zal de aartsbisschop de kroningseed afleggen. De koning zal de toetredingsverklaring afleggen waarin hij belooft een trouwe Protestant te zijn. In de derde fase neemt Charles plaats in de kroningsstoel en wordt hij gezalfd. Daarna wordt de koning dan eindelijk gekroond met de St. Edward’s Crown uit de 17de eeuw die meer dan twee kilogram weegt. In de vijfde en laatste fase neemt de koning dan plaats in de troon en knielen familieleden voor hem. Prins William is echter de enige die bereid is te knielen voor de nieuwe koning deze keer.

St. Edward’s Crown / Tim Graham via Getty Images
  • 13 uur

Na de ceremonie keert het koningspaar terug naar Buckingham Palace in een andere koets vergezeld door 4.000 leden van de Britse strijdkrachten. Ook Charles’ kleinkinderen zullen in een tweede koets deelnemen aan de processie.

  • 14.30 uur

In de namiddag, om 14.30 uur, zal het koninklijk echtpaar samen met verschillende familieleden op het balkon van het paleis verschijnen. Daar zullen ze naar een fly-over kijken van honderden vliegtuigen van de Royal Navy, Royal Airforce en Red Arrows. De show van vliegtuigen duurt ongeveer zes minuten waarna de kroningsdag van Charles erop zit.

Queen Elizabeth II op het balkon na de kroning / Hulton Archive via Getty Images

Kroningsconcert

Het is pas de dag na de officiële kroning, op 7 mei, dat er een groot feest plaatsvindt. Daarop treden verschillende Britse en internationale sterren op om de kroning te vieren. Deze keer verliep het bijeensprokkelen van die artiesten opvallend moeilijker dan andere keren. Verschillende sterren zouden uit respect voor prinses Diana, de overleden ex-vrouw van Charles, niet willen optreden.

Uiteindelijk wist koning Charles toch sterren als Katy Perry, Andrea Bocelli en Lionel Richie te strikken voor zijn feest. Daarnaast zullen een LGBTQ-koor, een vluchtelingenkoor en een koor van doven de vocals versterken. Tijdens de show zullen ook acteurs Tom Cruise en Ncuti Gatwa (Sex Education) een verschijning maken. Het concert begint om 20 uur aan Windsor Castle met 10.000 toeschouwers en de BBC zal het concert ook uitzenden.

Meer
Lees meer...