Myopie management: het vertragen van achteruitgang van de ogen bij kinderen

Myopie, ofwel bijziendheid, is een groeiend probleem onder kinderen. Met name de progressieve variant, waar kinderen ieder jaar steeds sterkere glazen nodig hebben om scherp te blijven zien, komt steeds meer voor. Oorzaken zijn onder andere de toename in schermgebruik, maak ook het gebrek aan buitenactiviteiten. In dit artikel delen wij tips om achteruitgang van de ogen van je kinderen tegen te gaan. 

Wat is progressieve myopie?

De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar toch is dit een van de sterkst stijgende oogafwijkingen onder kinderen. Het betekent in het kort dat kinderen die bijziend zijn, dus een bril dragen met min-glazen, steeds sterkere glazen nodig hebben om nog scherp te blijven zien. De sterkte blijft oplopen en dat kan op latere leeftijd bijzonder ernstige gevolgen hebben voor de ogen. 

Bijziendheid bij kinderen komt deels door genetische aanleg waarbij één of beide ouders een hoge minsterkte hebben. Maar een andere groeiende oorzaak is het langdurig digitaal lezen en werken. Gemiddeld besteden kinderen zo’n 5 uur per dag achter een scherm via tablets, telefoon en bijvoorbeeld televisie. Maar ook te weinig zonlicht door bijvoorbeeld te weinig buiten te spelen werkt progressieve myopie in de hand. 

Tips om bijziendheid bij je kind te voorkomen

Aan genetische aanleg kun je weinig veranderen, maar je kunt de kans op bijziendheid bij je kind wel verkleinen met kleine leefstijlaanpassingen. Wij delen een aantal tips:

De 20-20-2 regel

Deze regel houdt het volgende in: 20 minuten schermtijd, 20 seconden in de verte kijken om ogen rust te geven en elke dag minstens 2 uur buitenspelen. 

Oogoefeningen voor je kind

Naar een scherm kijken is erg inspannend voor kinderogen. Laat je kind daarom vaak even pauze nemen door even weg te kijken van het scherm. Geef het goede voorbeeld en doe de oefening samen met je kind. Hoe? Knipper tien keer snel met je ogen, sluit je ogen twintig seconden en herhaal dit drie keer. 

Beperk schermtijd

Probeer schermtijd tot een minimum te houden. Maak hierover duidelijke afspraken met je kind.

Voldoende afstand tussen de ogen van je kind en het scherm

Vaak zitten kinderen veel te dicht bij het scherm. Zorg ervoor dat je kind een armlengte afstand houdt. 

Ontdek speciale lenzen en brillenglazen om bijziendheid te remmen

Naast bovenstaande tips zijn er ook oplossingen om verdere achteruitgang tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan speciale brillenglazen die de achteruitgang van bijziendheid kunnen remmen. Hiernaast bestaan er ook speciaal ontwikkelde daglenzen. De glazen en contactlenzen mogen alleen door optometristen of oogartsen aangemeten worden en het is belangrijk dat de ogen van je kind regelmatig gecontroleerd worden. 

Meer
Lees meer...