Netflix deelt volledige interactieve tijdlijn ‘The Crown’ als voorbereiding op seizoen 5

Het is bijna zover. Op woensdag 9 november verschijnt het vijfde seizoen van The Crown op Netflix. Daarin zal te zien zijn hoe Queen Elizabeth II en het volledige koningshuis te maken krijgen met enkele schandaaltjes en zal vooral de relatie tussen prins Charles en Diana centraal staan. Bij een vijfde seizoen hoort ook een castwissel. De koningin wordt vanaf nu namelijk gespeeld door Imelda Staunton. Dat was voor Netflix reden genoeg om het geheugen van de kijkers op te frissen aan de hand van een tijdlijn.

The Crown speelt zich af over verschillende decennia. Dat betekent dat er doorheen de vier bestaande seizoenen al heel wat is gebeurd. Om er zeker van te zijn dat de fans niets zijn vergeten, heeft Netflix een volledige tijdlijn gedeeld op hun website. Daarin is seizoen per seizoen en aflevering per aflevering te zien wat er precies gebeurde en welke ‘crisissen’ wanneer werden besproken. Op die manier is iedereen voorbereid op de nieuwe release op woensdag 9 november.

Eerste generatie

In 2016 begon The Crown met het eerste seizoen. Daarin was actrice Claire Foy te zien als Queen Elizabeth en stond House of the Dragon-acteur Matt Smith haar bij als haar man, Philip. Zij waren ook in het tweede seizoen samen te zien. Die twee seizoenen volgden het verhaal van Queen Elizabeth tussen 1947 en 1964.

In het eerste en tweede seizoen werd de rol van (een jonge) Queen Elizabeth gespeeld door Claire Foy. Die seizoenen speelden zich af tussen 1947, het trouwjaar van de koningin, en 1964, wanneer prins Edward werd geboren. Daarna komt er een eerste castwissel.

Nieuwe generatie

De laatste twee seizoenen was actrice Olivia Colman te zien als koningin van het Verenigd Koninkrijk. Zij kreeg onder andere te maken met de dood van Winston Churchill, de maanlanding en Margaret Thatcher (Gillian Anderson) als eerste minister. Het vierde seizoen bracht de tijdlijn naar het jaar 1989.

Dat is waar het vijfde seizoen nu zal beginnen en waar actrice Imelda Staunton het zal overnemen als Queen Elizabeth II. Uit voorzorg voor kritiek op het verhaal van Charles en Diana heeft Netflix alvast een “fictie”-disclaimer toegevoegd aan de trailer en het programma.

Bekijk de volledige tijdlijn van The Crown hier.

Meer
Lees meer...