Studie bewijst: Nike Vaporfly levert groot voordeel op

Een nieuwe studie zal critici van Nike’s hightech Vaporfly hardloopschoenen meer koren op de molen geven, zo schreef The Times donderdag. De schoenen, uitgerust met carbonplaten, zouden atleten die ze dragen namelijk een voordeel tot 2 procent bieden, wat op het hoogste niveau enorm veel is.

Nike bracht de Vaporfly in 2017 op de markt. Voor iets minder dan 300 euro belooft het Amerikaanse sportmerk een beter energierendement dankzij carbonplaten die de voet voortstuwen. Sindsdien is het marketingargument geleidelijk omgeslagen tot een controverse in de sportwereld, aangezien de loopschoenen, en de atleten die ze droegen, record na record hebben verbroken.

Een studie van Stephane Bermon, een onderzoeker van de afdeling wetenschap en gezondheid van de internationale sportfederatie World Athletics, beweert nu dat “geavanceerde schoentechnologie een voordeel biedt”, zo zegt hij aan The Times.

Mannen vs. vrouwen

Hoeveel voordeel leveren de schoenen op? Ongeveer 1 procent voor mannelijke topatleten en 2 procent voor vrouwen. In de laatste categorie is dat iets meer dan twee minuten sneller in een marathon. In 2019 brak de Keniaanse Brigid Kosgei nog het wereldrecord voor die discipline met … 81 seconden. Aan haar voeten had ze, u raadt het, Nike Vaporfly’s aangeschoven. 

Ook bij de mannen worden bijna alle toptijden tegenwoordig gelopen met Nike Vaporfly aan de voeten. Het fenomenale wereldrecord dat Eliud Kipchoge in 2018 in Berlijn liep, was een van de eerste keren dat de superschoenen gebruikt werden om een topprestatie te leveren.

“Of deze technologie moet worden verboden of gewoon gecontroleerd, moet nog worden beslist door World Athletics”, besluit Stéphane Bermon. (mah)

Meer
Lees meer...