Overlegcomité komt morgen al vervroegd samen

De cijfers in verband met het coronavirus in ons land blijven stijgen. Daardoor wil premier De Croo (Open Vld) nu snel ingrijpen. Hij doet dat door het Overlegcomité morgen al samen te roepen. Normaal stond dat pas vrijdag op de planning, maar door de druk vanuit de zorgsector komen de bevoegde ministers morgen vanaf 9 uur ’s morgens al samen.

Het laatste Overlegcomité vond amper vier dagen geleden plaats, maar morgen is het al tijd voor het volgende. Premier Alexander De Croo (Open Vld) neemt die beslissing nadat er noodkreten kwamen vanuit de zorgsector. De cijfers zijn opnieuw sterk aan het stijgen en de ziekenhuizen merken dat er steeds meer bedden ingenomen worden door coronapatiënten.

Overlegcomité

Alexander De Croo geeft nu gehoor aan de zorgsector en roept het Overlegcomité morgen al opnieuw bij elkaar. Vanaf 9 uur zullen de bevoegde ministers starten met de besprekingen. Daarbij komen er hoogstwaarschijnlijk nieuwe, strengere maatregelen.

Tijdens de dagelijkse persconferentie van Sciensano trok viroloog Steven Van Gucht al aan de alarmbel. “De besmettingscijfers verdubbelen nu om de 14 dagen, tijdens de tweede golf was dat om de week.” We bevinden ons nu dus op een cruciaal punt. Ofwel zal de stijging afvlakken, ofwel zal het nog verder toenemen. Om dat laatste te vermijden, riepen verschillende experts op om het overlegcomité te vervroegen. Als we snel en efficiënt kunnen ingrijpen, kan een nieuwe explosie van de cijfers vermeden worden. En aan die vraag geeft De Croo nu gehoor.

Strenge lockdown?

Steeds meer experts vragen om een korte maar strenge lockdown in te voeren. Op die manier kan de verspreiding van het virus ingeperkt worden en kunnen we voorkomen dat de ziekenhuizen in ons land overvol geraken.

Concreet gaat het hier om het zogenaamde Plan B. Dat plan houdt een aantal verstrengingen in. Zo zou er onder andere er een week verplicht afstandsonderwijs komen voor de paasvakantie, moeten de niet-essentiële winkels op drukke plaatsen opnieuw hun deuren sluiten en komt er ook mogelijk een vroegere avondklok. Deze maatregelen zouden dan van korte duur zijn met de hoop dat een derde grote golf van het virus vermeden kan worden.

Meer
Lees meer...