Left Right
scrollTop top

Restregering-Wilmès krijgt tijdelijk volmachten met steun van oppositiepartijen: coronacrisis aanpakken qua gezondheid en economie


Restregering-Wilmès krijgt volmachten met steun van oppositie om coronacrisis aan te pakken.
© EPA

De regering-Wilmès in lopende zaken wordt tijdelijk een volwaardige regering met een beperkte agenda: de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Een aantal oppositiepartijen (N-VA, sp.a, PS, cdH, Ecolo, Groen en DéFi) krijgen volmachten om de coronacrisis beter te kunnen inperken. Zo kan de federale regering een stuk sneller beslissingen nemen zonder een meerderheid te moeten zoeken in het parlement, wat bij een minderheidsregering wel nodig is. Gisteren was er in ons land sprake van 197 nieuwe vastgestelde besmettingen met het coronavirus, de teller staat nu op 886 Belgische patiënten.

Voorlopig is aangekondigd dat deze nieuwe regering gedurende drie maanden operationeel zal zijn, maar wellicht wordt dat verlengd tot zes maanden. Dat meldt onder meer de VRT. Deze ‘volmachtenregering’ moet op vlak van gezondheid en economie de coronacrisis zo veel mogelijk proberen in te dijken.

Een aantal oppositiepartijen, N-VA, PS, sp.a, Groen, Ecolo, cdH en Défi, geven het vertrouwen aan de regering-Wilmès in de Kamer. Zo heeft de huidige federale regering wél een meerderheid in het parlement en door de volmachten moet de regering niet voor elke maatregel een meerderheid zoeken in de Kamer.

Federale formatie nu echt on hold

Het werk van de koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) houdt nu dus op. De formatie van de échte federale regering staat voorlopig dus on hold.

“De regering erkent de grote verantwoordelijkheid die dit akkoord met zich meebrengt”, schrijft premier Wilmès (MR) op Twitter. “We zijn plichtsbewust en bereid te werken in het belang van alle Belgen. De ploeg, gesteund door een grote unie, is opgewassen tegen de uitdagingen die wachten.”

Eerder vorige week waren er nog gesprekken tussen N-VA en PS om een noodregering te vormen. PS-voorzitter Magnette stond echter onder druk van zijn achterban om niet met N-VA in een coalitie te stappen. Vandaar de noodzaak om met deze volmachten te werken, de enige oplossing op korte termijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…