Ronde van Frankrijk: Cavendish (39) pakt historische 35ste ritzege

Mark Cavendish heeft zijn 35ste ritzege gewonnen in de Ronde van Frankrijk. De 39-jarige Brit is daarmee alleen recordhouder in de Tour. Cavendish stelde vorig jaar zijn wielerpensioen uit voor dit record en maakt nu zijn droom waar.

Geschiedenis is geschreven na een compleet geschiedenisloze etappe in de Ronde van Frankrijk. In het kleine dorpje Saint-Vulbas boekte Mark Cavendish zijn 35ste ritzege in de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

Van moeilijke start in de Tour tot meester in de sprints

Mark Cavendish en de Ronde van Frankrijk is een gouden huwelijk. Nochtans begon hun relatie allerminst goed. In 2007 werd de juist doorgebroken sprinter uit het eiland Man een eerste keer meegenomen naar de Tour door T-Mobile Team. Dat was toen aanvankelijk niet bedoeling, maar omdat de wedstrijd van start ging in Londen was het commercieel te interessant om Cavendish thuis te laten. De jonge Brit viel toen in de eerste twee sprints en gaf na een week op.

Een jaar later won hij wel vier massasprints. Dat aantal tikte de jaren erna jaar na jaar aan. Na 2016 leek zijn top echter voorbij. Cavendish sukkelde van blessure naar ziekte naar nog meer blessures. Hij bleef zelfs enkele jaren afwezig van de Tour.

Record bij Lefevere en ultieme poging bij Astana

Deceuninck–Quick-Step gaf hem in 2021 echter een nieuwe kans. Cavendish bedankte met vier ritzeges en een groene trui. Sindsdien staat zijn aantal op 34 en was hij mederecordhouder met de legendarische Eddy Merckx. Een jaar later werd hij echter ook door Patrick Lefevere bedankt voor bewezen diensten.

Even leek de carrière van Cavendish erop te zitten, maar Astana gooide hem in 2023 een reddingsboei. Met deze ploeg wilde de Brit nog één keer proberen om alleen recordhouder te worden in de Tour. Hij reed daarbij de Ronde van Italië als voorbereiding, waarin hij aankondigde bezig te zijn aan zijn laatste jaar.

Na een sprintzege in de slotrit van de Giro leek Cavendish klaar voor zijn allerlaatste Tour. In de zevende rit kwam hij er met een tweede plaats, achter Jasper Philipsen, ook heel dicht bij. Een dag later viel hij echter uit, waarbij hij zijn sleutelbeen brak.

Enkele maanden later kondigde Cavendish aan toch nog één seizoen te zullen rijden. Astana bouwde zijn Tourploeg volledig rond de droom van de snelle Brit en alles stond in het teken van die 35ste ritzege. Die droom verwezenlijkte hij nu door de vijfde rit in de Ronde van Frankrijk 2024 te winnen. Cavendish zocht als vanouds zijn weg tussen de andere sprinters en kwam er op het juiste moment uit. Zo pakt hij de ritzege voor Jasper Philipsen, Alexander Kristoff en Arnaud De Lie.

Meer
Lees meer...