Ryan Murphy, brein achter ‘DAMHER’, verlaat Netflix voor Disney

Ryan Murphy zou terugkeren naar Disney. Het brein achter onder andere American Horror Story, Pose, Scream Queens en DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story heeft op dit moment een exclusiviteitscontract bij Netflix. Maar dat zou op het einde van het jaar tot een einde komen. Waarna Murphy naar verluidt zou terugkeren naar Disney.

Enkele jaren geleden tekende de televisiemaker Ryan Murphy een monsterdeal met Netflix. Het zou daarbij gegaan zijn om een totaal van zo’n 300 miljoen dollar (275 miljoen euro) om over vijf jaar tijd verschillende series te maken voor de streamingdienst. Resultaten daarvan zijn onder andere Ratched, Hollywood, The Watcher en de succesreeks DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story. Die laatste twee series krijgen nog een tweede seizoen, maar daarna lijkt Murphy dus andere oorden op te zoeken.

Ryan Murphy

In 2018 tekende Ryan Murphy een deal met Netflix voor een totaalbedrag van maar liefst 300 miljoen dollar (275 miljoen euro). Die deal werd een succes, waarbij vooral DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story kon scoren op de streamingdienst. De serie, die inzoomde op de slachtoffers van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer, kreeg heel wat kritiek, maar vooral enorm veel kijkers. Zo had de reeks het beste debuut ooit op de streamingdienst, met 196,2 miljoen kijkuren in de eerste vijf dagen sinds z’n release. Uiteindelijk werd de reeks de op twee na meest bekeken Netflixreeks van 2022.

Maar de vijfjarige deal van Netflix met Ryan Murphy loopt dit jaar ten einde, waardoor Murphy nieuwe oorden kan opzoeken. En dat lijkt hij te gaan doen bij Disney. Volgens verschillende bronnen zou Ryan Murphy op dit moment aan het onderhandelen zijn voor een nieuwe deal met Disney.

Het wordt geen volledig nieuwe deal voor Ryan Murphy, want hij werkte in het verleden al samen met FX, een dochterbedrijf van Disney. Dat is ook de reden waarom je zijn oudere reeksen American Horror Story en Scream Queens terug kan vinden op de streamingdienst Disney+.

Meer
Lees meer...