Samsung Galaxy Z Flip: meer dan een gimmick

Samsung heeft met de Galaxy Z Flip zijn tweede vouwbare smartphone voorgesteld. Het is bovendien de eerste die op de Belgische markt te koop zal zijn. Op het eerste gezicht lijkt de Z Flip een dure smartphone die enkel opvalt door het feit dat het scherm plooit. Maar hoe langer we het toestel gebruikten, hoe meer hij ons wist te overtuigen.

In het nieuws: Op hun Unpacked-event in San Francisco dinsdagavond lanceerde Samsung onder andere de Samsung Galaxy Z Flip. Het gaat hierbij om een smartphone die je kan openklappen zoals een oude flip phone. Het toestel past toegevouwen in je handpalm en opengevouwen ziet hij eruit zoals een (nogal lange) smartphone.

8AM Geek

Onze indruk: We moeten eerlijk zijn: op voorhand waren we nogal sceptisch tegenover deze nieuwe foldable. Op zich zijn we blij dat Samsung zich opwerpt als innovator op de smartphonemarkt, maar het debacle met de Fold leerde ons dat dat ook fout kan gaan. Onze indruk was echter snel bijgesteld toen we de Galaxy Z Flip konden testen.

 • Het belangrijkste bij een vouwbare smartphone is uiteraard het scherm. In tegenstelling tot het kwetsbare plastic van de Fold, wordt hier gebruik gemaakt van Ultra Thin Glass (UTG). Samsung liet ons weten dat er tien jaar ontwikkeling aan vooraf is gegaan om een glazen scherm te maken dat kan plooien. Het resultaat mag zeker gezien worden.
 • Samsung waarschuwde op zijn advertentie tijdens de Oscars zelf dat een plooi in het midden van het scherm zichtbaar is. In de praktijk valt dit zeer goed mee. Als je er recht op kijkt, zie je zelfs bijna niets. Uiteraard valt het af te wachten hoe dat er na verloop van tijd zal uitzien.
 • Tijdens het navigeren en swipen over het scherm voel je de plooi in het midden wel, al stoort het ons niet onmiddellijk.
Samsung Galaxy Z Flip open
Samsung Galaxy Z Flip (Foto: Florian Callens)
 • Als de smartphone toegeklapt is, is er vooraan een heel klein schermpje van 1,1″. Daarop kan je meldingen van berichten, gesprekken of e-mails zien. Voor ons mocht die display iets groter zijn, zodat je berichten en dergelijke er ook effectief op kan lezen zonder je toestel altijd opnieuw te moeten openen.
 • Een van de redenen waarom wij zouden overwegen om een Z Flip te kopen, is juist het feit dat je bij een toegeplooide smartphone minder snel de neiging hebt om voortdurend je gsm te gebruiken. Een iets groter frontscherm kan daarbij helpen, op dezelfde manier zoals een smartwatch je belangrijke dingen toont zonder dat je in je smartphone gezogen wordt.
 • Een ander voordeel tegenover non-foldable smartphones is de compactheid. Toegevouwen past de Z Flip eenvoudig in je handpalm en dus ook makkelijk in je broekzak. Zo is het ook niet altijd nodig om hem overal uit te halen en op tafel te leggen.
Samsung Galaxy Z Flip toe
Samsung Galaxy Z Flip (Foto: Florian Callens)
 • De Samsung Galaxy Z Flip heeft achteraan twee 12MP-camera’s en aan de binnenkant (of vooraan) een 10MP-selfiecamera. Daarmee doet hij het minder goed dan de toptoestellen van Samsung, maar toch waren wij op het eerste gezicht meer dan tevreden over de foto’s.
 • Bovendien kan je de camera aan de achterkant ook gebruiken om selfies te nemen. Er zit namelijk een functie in de Z Flip waarmee je op de kleine display vooraan kan zien wat je filmt of fotografeert.
 • Ook het feit dat de Z Flip half opgevouwen zelfstandig blijft rechtstaan, is een handige functie om handenvrij foto’s te nemen of te filmen. Dat de Z Flip niet altijd open- of toeklapt, maar ook halverwege blijft in de houding die jij wil, is trouwens een leuke verandering in vergelijking met de Fold.
Samsung Galaxy Z Flip camera
Samsung Galaxy Z Flip (Foto: Florian Callens)

De details: Met de Samsung Galaxy Z Flip heeft de Zuid-Koreaanse technologiereus zijn ambities van de Fold wat teruggeschroefd. Het toestel is geen smartphone die openklapt naar een tablet, maar een compacte gsm die openklapt tot een smartphone.

 • Opengevouwen is het scherm van de Z Flip 6,7″.
 • Hij bevat een dual batterij van 3.300 mAh.
 • De Z Flip heeft 8GB RAM en 256GB intern geheugen.
 • Je kan draadloos opladen of fast charging met een oplaadkabel.
 • De Z Flip is compatibel met 4G.
 • Qua kleur kan je kiezen tussen Mirror Purple of Mirror Black. In een beperkt aantal landen komt er later ook een versie in Mirror Gold.
 • De Z Flip kost 1.500 euro en is vanaf 21 februari verkrijgbaar in België.

Eindoordeel: De Samsung Galaxy Z Flip heeft zeker zijn plaats op de markt. Het toestel oogt mooi en stevig, is handig in gebruik en compact om weg te steken. Door het prijskaartje is de Z Flip uiteraard niet voor iedereen, maar we zijn ervan overtuigd dat er een publiek voor is en die zullen geen spijt hebben van hun aankoop.

8AM Geek
Meer
Lees meer...