SUGA (BTS) start deze week met zijn legerdienst en zal langer weg zijn dan de rest

Op vrijdag 22 september 2023 zal SUGA als derde lid van BTS aan zijn verplichte legerdienst beginnen. SUGA zal daarbij niet de standaard legerdienst doen, zoals Jin en j-hope op dit moment aan het doen zijn, maar zal een langere, alternatieve dienstplicht vervullen.

SUGA zal later deze week als derde lid van BTS starten met zijn verplichte militaire dienstplicht. Iets meer dan een maand geleden kwamen we al te weten dat SUGA de volgende zou zijn, maar nu weten we ook de datum waarop hij vertrekt en daardoor ook de datum wanneer hij terug zal zijn.

BTS en de legerdienst

Er heerste lang onzekerheid over de dienstplicht voor de leden van BTS. Zuid-Korea is een van de landen waar elke gezonde man nog steeds een verplichte legerdienst moet uitvoeren, maar er zijn hierop wel enkele uitzonderingen.

Succesvolle atleten en klassiek geschoolde muzikanten kunnen door het winnen van bepaalde titels namelijk een vrijstelling krijgen voor de legerdienst. Voetballer Son Heung-min kon hier bijvoorbeeld gebruik van maken omdat hij op de Asian Games van 2018 goud won voor Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse regering discussieerde al enkele jaren over een mogelijke uitzondering voor populaire muzikanten zoals BTS, die erin slaagden om Zuid-Korea als muziekland op de wereldkaart te zetten.

Bijna drie jaar geleden kregen de leden van BTS een kleine uitzondering. Ze mochten de start van hun legerdienst met twee jaar uitstellen omdat ze een speciale erkenning kregen van het ministerie van Cultuur, Sport of Toerisme. Maar die twee jaar liepen vorig jaar af en er was nog steeds geen beslissing over een mogelijke volledige uitzondering voor BTS. Daarom nam de groep het heft in eigen handen.

Jin en j-hope

Volgende maand is het een jaar geleden dat de zeven leden van BTS lieten weten dat ze allemaal hun militaire dienstplicht zouden vervullen. De eerste die daarmee begon was Jin, het oudste lid van BTS. Hij vierde in december vorig jaar zijn 30ste verjaardag, waardoor de twee jaar uitstel dus ook ten einde liep. Op 13 december 2022 vertrok Jin dan naar het leger waar hij nu al meer dan negen maanden verblijft. Hij zal terugkeren op 12 juni 2024.

In april vertrok j-hope als tweede lid naar het leger. Ook hij is op dit moment bezig met de reguliere legerdienst van 18 maanden, waardoor hij zal terugkeren op 17 oktober 2024.

SUGA

Een dag na het laatste concert van de ‘D-DAY’-tour van SUGA, kwam het officiële statement van BIGHIT MUSIC dat SUGA zijn legerdienst binnenkort zou aanvatten. Nu weten we dat hij zal starten op vrijdag 22 september. Maar uit het statement valt nog wat meer af te leiden.

Door het woordgebruik van BIG HIT MUSIC, met woorden als “zijn vereiste dienst” en “zijn werkplaats”, weten we dat SUGA niet de standaard dienstplicht zal vervullen. Hij had in het verleden veel last van zijn schouder, waaraan hij enkele jaren geleden ook geopereerd moest worden. Daardoor kan hij de fysiek belastende normale dienstplicht niet uitvoeren, maar zal hij bij de sociale dienst aan de slag gaan. Het gaat daarbij om een job bij de politie of een andere openbare diensten. Daardoor duurt zijn legerdienst wel drie maanden langer en zal hij terugkeren op 21 juni 2025.

Meer
Lees meer...