‘Temptation Island’-Gianni, verdacht van betrokkenheid bij gigantisch crystalmethlab, nu ook gelinkt aan Belgische drugszaak

Het ziet er niet goed uit voor de Nederlander Gianni van der B. (29), die in 2020 nog te zien was in het realityprogramma Temptation Island. Sinds iets meer dan een maand zit hij namelijk in de gevangenis omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij het grootste labo voor de productie van de drug crystal meth dat ooit in Nederland ontdekt is. Volgens het lokale medium 1Limburg wordt de Nederlander nu echter ook gelinkt aan een andere drugszaak, uit het Belgische Leopoldsburg.

In juli 2021 ontdekte de Nederlandse politie in de gemeente Nederweert, niet ver van de Belgische grens, een gigantisch drugslaboratorium. Het lab zou de capaciteit gehad hebben om dagelijks zo’n honderd kilogram crystal meth te produceren. De handelswaarde van die dagopbrengst wordt op ongeveer 1 miljoen euro geschat. Vermoedelijk was het merendeel van de geproduceerde drugs voor de export bedoeld. De Nederlandse politie spreekt van het grootste ooit ontdekte crystalmethlab in het land.

Na dat ophefmakende nieuws was het stil rond deze zaak, tot een kleine maand geleden. Op 8 maart 2022 deed de politie de eerste arrestaties in verband met het ontdekte drugslabo. Het ging om de drie verdachten Frits R. (35), Hans R. (51) en Maikel L. (28) uit Weert. Die dag waren er ook invallen in de woningen en bedrijfspanden van Damien B. (31) en Gianni van der B. (29). Beiden bleken echter juist dan op reis te zijn naar Dubai, maar hebben zich op 14 maart zelf aangemeld op het politiebureau in Venlo. Alle verdachten zijn nog steeds aangehouden. Op 22 juni komen ze voor het eerst voor de rechter in deze zaak.

Leopoldsburg

Nog voor dat proces van start is gegaan, zit Gianni alweer in nog nauwere schoentjes. Op 3 augustus 2020 is er in het Limburgse Leopoldsburg namelijk ook al een drugslabo ontdekt door speurders. Via groepsgesprekken die justitie kon lezen op de gekraakte berichtendienst SkyECC konden ze de betrokken achterhalen. Deze berichtendienst werd lang door criminelen gebruikt omdat het zogezegd onleesbaar was voor de politiediensten, maar bleek enige terug toch niet zo weinig. Uit die gekraakte groepsgesprekken blijkt dat Damien B. en Gianni van der B. ook bij dit Belgische drugslabo betrokken waren.

Dat zij nu pas aan die drugszaak gelinkt worden, is best opvallend. De Belgische autoriteiten arresteerden namelijk eerder al vijf mensen in de zaak. Hun proces is zelfs zo goed als afgerond, want nog deze week krijgen zij hun straf te horen van de rechter in Hasselt.

Binnengesmokkelde telefoons van Gianni en Melissa

Vaste kijkers van Temptation Island zullen zich Gianni nog herinneren van zijn kortstondige deelname aan het programma. In 2020 was hij met zijn vriendin (en schlagerzangeres) Melissa een van de vier koppels die naar Thailand vertrokken voor “de ultieme relatietest”.

Lang duurde het verblijf daar wel niet, want het koppel bleek elk een gsm meegesmokkeld te hebben om toch contact te kunnen houden. Maar ook twee jaar geleden bleken die chatberichten niet echt versleuteld, want na enkele dagen ontdekte de productie ze. Het koppel vloog vervolgens meteen terug naar Nederland en werd vervangen door Zach en Simone.

Sindsdien zijn Gianni en Melissa nog steeds samen. Begin december kreeg het koppel zelfs een eerste kindje samen, een zoontje met de naam Donder. Melissa zelf wordt door de politie niet in verband gebracht met het drugslabo en woont dus gewoon thuis met de kleine Donder.

Meer
Lees meer...