‘Top Gun: Maverick’ breekt box-office record van ‘Titanic’

Top Gun: Maverick heeft in de Verenigde Staten een indrukwekkende prestatie neergezet aan de box office. De film, met Tom Cruise in de hoofdrol, is daar nu de meest winstgevende film ooit van studio Paramount Pictures. Top Gun: Maverick pakt daarmee het legendarische record af van Titanic uit 1997.

Dat Tom Cruise met Top Gun: Maverick opnieuw een blockbuster te pakken heeft, is een understatement. De sequel van Top Gun uit 1986 bracht in het openingsweekend al 248 miljoen dollar (246 miljoen euro) op. Het is daarmee de populairste niet-superheldenfilm sinds het begin van de coronapandemie in 2020. In de algemene ranglijst doen enkel Spider-Man: No Way HomeDoctor Strange in the Multiverse of Madness en The Batman beter.

Iets later brak Top Gun: Maverick als eerste film dit jaar de magische grens van 1 miljard dollar aan de wereldwijde box office. Het mag dan ook niet verbazen dat hoofdrolspelers Miles Teller en Tom Cruise ondertussen al gesprekken voeren voor Top Gun 3.

Box office in Verenigde Staten

En de populariteit van Top Gun: Maverick lijkt voorlopig nog niet af te nemen. Filmstudio Paramount Pictures laat namelijk weten dat de actiefilm hun meest succesvolle film ooit is in de Verenigde Staten. Daar heeft Top Gun: Maverick aan de box office nu al 601,9 miljoen dollar (596,5 miljoen euro) opgebracht.

Daarmee doet de film van Tom Cruise het beter van Titanic in 1997, dat strandde op 600,7 miljoen dollar (595,3 miljoen euro). Nadien kreeg Titanic wel nog enkel releases waardoor het werkelijke totaal van alle versies samen op 659,3 miljoen dollar (653,5 miljoen euro) staat. Ook dat bedrag lijkt echter binnen handbereik te liggen voor Top Gun: Maverick.

Titanic wereldwijd beter

Hoewel het record een straffe prestatie is, is er ook wel enige nuance nodig. Zo bracht Titanic wereldwijd maar liefst 2,2 miljard dollar (2,18 miljard euro) op. De wereldwijde box office van Top Gun: Maverick staat voorlopig nog maar op 1,19 miljard dollar (1,19 miljard euro). Ook wordt er bij box-office cijfers geen rekening gehouden met de inflatie. Dat het record van Titanic 25 jaar stand hield, is daardoor zo mogelijk nog indrukwekkender.

Meer
Lees meer...