‘Top Gun: Maverick’ is officieel meest succesvolle film uit 2022

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat ook de officiële jaarcijfers van vorig jaar bekendgemaakt worden. Daar horen ook de cijfers aan de box-office bij. En die strijd werd in 2022 duidelijk gewonnen door Top Gun: Maverick. Al moet de film wel van geluk spreken, want Avatar: The Way of Water kwam al dichtbij en is nog maar enkele weken in de bioscoop te zien.

Na de lange sluiting van bioscopen door de coronacrisis, bleek 2022 een goed jaar voor de cinema. Er waren drie films die de kaap van 1 miljard dollar (936 miljoen euro) haalden aan de box-office en ook heel wat andere films deden het goed. Maar de film die het meest overtuigde, was Top Gun: Maverick met de terugkeer van Tom Cruise als Pete “Maverick” Mitchell.

Top Gun: Maverick

Nostalgie werkt en dat is nog maar eens bewezen. Na het succes van Top Gun in de jaren ’80, besloot filmmaker Joseph Kosinski om het nog eens te proberen, maar dan in de 21ste eeuw. En dat leek allesbehalve een slechte zet, want Top Gun: Maverick deed het voortreffelijk aan de box-office en behaalde 1,48 miljard dollar (1,38 miljard euro).

In de nieuwe Top Gun-film zien we Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) terug. Hij wordt opgeroepen om een groep studenten te trainen tijdens hun opleiding als piloot. Daar leert hij Bradley “Rooster” Bradshaw (Miles Teller) kennen. Hij is de zoon van Petes overleden collega en vriend Nick, ook wel gekend als Goose. Maverick wordt dus terug met zijn verleden geconfronteerd en moet zijn angsten en trauma’s zien door te komen.

Andere successen

Op de tweede plek schittert nu al Avatar: The Way of Water met 1,39 miljard dollar (1,30 miljard euro). Dat is opvallend, want de film is nog geen maand uit. Het is dus ook zeker dat de tweede Avatar de uiteindelijke winnaar zou geweest zijn als de film iets vroeger was uitgekomen.

Een ander nostalgisch succes dit jaar was Jurassic World: Dominion. In de laatste film uit de Jurassic World-trilogie zagen fans de terugkeer van oude bekenden Ellie Sattler (Laura Dern), Ian Malcolm (Jeff Goldblum) en Alan Grant (Sam Neill). Die film haalde uiteindelijk iets meer dan 1 miljard dollar.

De top vijf werd afgesloten door Doctor Strange in the Multiverse of Madness en Minions: Rise of Gru. Maar beide films haalden de kaap van een miljard dollar niet.

(Her)bekijk de trailer van Top Gun: Maverick hier:

Meer
Lees meer...