In het kort
- Op het eiland Ungdomsøen kunnen studenten zich onderdompelen in de natuur en afstand nemen van technologie.
- De rustige omgeving van het eiland bevordert de focus, vermindert stress en zorgt voor een betere concentratie tijdens studieretraites.
- De retraite stimuleert onderlinge steun tussen studenten door één-op-één begeleiding van docenten, groepsprojecten en samen leven.
Ungdomsøen, ofwel het ‘Jongeren Eiland’ ligt voor de kust van Kopenhagen en biedt een uniek toevluchtsoord voor universiteitsstudenten. Dit voormalige marinefort, dat bereikbaar is met een boottocht van 30 minuten, biedt een rustige ontsnapping aan de afleidingen van het stadsleven.
De Ungdomsøen Foundation, een NGO die zich inzet voor het welzijn van studenten, organiseert studieretraites op het eiland, meldt Euronews. Mina Kjeldsen, projectmanager van het initiatief, benadrukt het belang van het creëren van een inclusieve ruimte waar studenten zich kunnen richten op hun studie en elkaar kunnen steunen tijdens de examenvoorbereiding.
Studieretraites
Elke retraite biedt plaats aan 20 tot 40 studenten voor een paar dagen van samen leven, academisch werk en gestructureerde vrije tijd. Bij aankomst worden de deelnemers aangemoedigd om de technologie los te laten en zich volledig onder te dompelen in de natuurlijke schoonheid van het eiland.
Sol Rem Rasmussen, gastheer en vrijwilliger op Ungdomsøen, benadrukt het verfrissende contrast tussen de vredige omgeving van het eiland en het hectische tempo van het studentenleven op het vasteland. De frisse lucht, de open ruimten en de afwezigheid van stadslawaai creëren een gunstige sfeer voor concentratie en het verminderen van stress. Milieupsychologen benadrukken de rol van afzondering en onderdompeling in de natuur bij stressmanagement en een verbeterde concentratie.
Freddie Lymeus, onderzoeker in omgevingspsychologie aan de Universiteit van Uppsala, legt uit dat het verminderen van afleiding en het doorbreken van routines de concentratie aanzienlijk kan verbeteren.
Gemeenschapsvorming
De retraite biedt niet alleen speciale studietijd, maar bevordert ook collegiale ondersteuning door middel van één-op-één begeleiding door docenten van de Universiteit van Roskilde. Deze persoonlijke feedback helpt studenten om uitdagingen bij langere projecten en scripties aan te gaan. Onderzoekers merken op dat de afzondering op het eiland het schrijfproces versterkt door doorzettingsvermogen en gerichte inspanning aan te moedigen.
Overdag houden studenten zich bezig met groepsprojecten, examenvoorbereiding en het schrijven van hun scriptie. ’s Avonds wordt er samen gekookt, aan gemeenschappelijke tafels gegeten en ontspannen in een sauna aan zee of wordt een verfrissende duik genomen. Deze nadruk op sociale interactie en gedeelde ervaringen bevordert het gemeenschapsgevoel en biedt een uitlaatklep voor stress.
De organisatoren geloven dat informele ondersteuningssystemen cruciaal zijn voor het welzijn van studenten. Deelnemers komen vaak als vreemden aan, maar vertrekken met nieuwe vriendschappen en waardevolle inzichten.
Lymeus prijst initiatieven zoals Ungdomsøen omdat hij erkent dat universiteitsstudenten te maken hebben met grote psychologische uitdagingen. Hij benadrukt het belang van contact met de natuur en groepsactiviteiten voor stressvermindering, een beter humeur en verbeterde cognitieve functies.
Positieve impact
De retraite wordt georganiseerd door jonge vrijwilligers die het hele jaar door op het eiland wonen en zo een gastvrije en inclusieve omgeving creëren. Hun doel is studenten niet alleen academisch te versterken, maar ook in hun benadering van leren en interpersoonlijke relaties.
Ungdomsøen, gefinancierd door de gemeente Kopenhagen en Deense bedrijven, ziet een toekomst voor zich waarin focus, samenwerking en gemeenschap samenkomen om het potentieel van studenten te ontsluiten. De transformatie van het eiland van een voormalig militair fort naar een toevluchtsoord voor jonge geesten is een treffend voorbeeld van de kracht van het herbestemmen van ruimtes voor een positieve sociale impact.