Volledige affiche voor K-popconcert op Jamboree bekend, zonder BTS

Hoewel de Zuid-Koreaanse overheid een wanhopige oproep deed om BTS vrijdag opnieuw samen op het podium te krijgen, zal dat niet het geval zijn. De volledige affiche voor het K-Pop Super Live-concert, dat de Wereldjamboree in Zuid-Korea moet afsluiten, is bekend. Er staan heel wat grote K-popnamen op de affiche, maar de grootste groep, BTS, zal dus niet aanwezig zijn.

Er is de afgelopen dagen heel wat te doen over de Wereldjamboree in Zuid-Korea. Dat is een bijeenkomst van scoutsgroepen van over de hele wereld. Maar op dit moment is het verschrikkelijk heet in Korea en er is ook een tyfoon op weg naar de site van de Wereldjamboree. Daardoor moesten alle 40.000 aanwezige scouts geëvacueerd worden. Om toch een mooi einde te breien aan de bijeenkomst wordt op vrijdag 11 augustus een groot K-popconcert georganiseerd voor de aanwezige scoutsgroepen. Daarvoor wilde de Zuid-Koreaanse overheid de grootste boyband ter wereld, BTS, strikken. Maar dat was – door hun eigen toedoen – een bijna onmogelijke opgave.

Wereldjamboree

Op dit moment bevinden zo’n 40.000 leden van de scouts zich in Zuid-Korea. Daar vindt de vierjaarlijkse Wereldjamboree plaats. Scoutsgroepen over de hele wereld verzamelden in Saemangeum in Zuid-Korea om daar samen 10 dagen door te brengen. Maar deze editie verloopt niet van een leien dakje. Zo kreunt Zuid-Korea op dit moment onder een hittegolf en waren er al klachten over het sanitair en het eten op het terrein. Ook zou er te weinig fris water zijn om alle aanwezigen te hydrateren tijdens de hittegolf.

Tot overmaat van ramp zet de tyfoon Khanun nu ook koers naar de kampsite. Daarom zullen alle jongeren die op het terrein aanwezig zijn met bussen geëvacueerd worden naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Daar zal de Jamboree dan voortgezet worden.

BTS op slotceremonie

In de Zuid-Koreaanse media wordt de Jamboree omschreven als een “nationale schande”. Daardoor wilde de Zuid-Koreaanse overheid alles op alles te zetten om met een opvallende slotceremonie de problemen te overschaduwen. Aanvankelijk stond het K-Pop Super Live-concert gepland voor 6 augustus, maar het concert werd verplaatst naar vrijdag 11 augustus 2023. Heel wat K-popgroepen tekenden al present, maar de overheid had nog grotere plannen. Ze wilden namelijk BTS kunnen toevoegen aan de affiche om zo “het nationale imago van Zuid-Korea te herstellen”. Maar da’s makkelijker gezegd dan gedaan.

De Zuid-Koreaanse overheid discussieerde namelijk jarenlang over een mogelijke uitzondering op de legerdienst voor de leden van BTS. Er bestaan uitzonderingen voor atleten en klassieke muzikanten, waarbij ze enkel de basistraining van enkele weken moeten doen. Maar deze worden niet doorgetrokken naar popsterren. In 2020 kreeg BTS wel een kleine uitzondering. Ze kregen daarbij twee jaar uitstel en moesten dus pas in het jaar waarin ze 30 worden aan hun legerdienst beginnen.

Doordat de onderhandelingen te lang aansleepten, besloten de leden van BTS het heft in eigen handen te nemen. In oktober 2022, 2 maanden voor de deadline van Jin, lieten ze weten dat ze allemaal hun volledige legerdienst zullen uitvoeren. Twee leden, Jin en j-hope, zijn daar al mee bezig. En SUGA kondigde gisteren aan dat hij als volgende aan z’n dienst zal beginnen.

Woedende fans

De fans van BTS reageerden woest op dit nieuws. In de eerste plaats waren fans boos omdat uitgerekend de Zuid-Koreaanse overheid, die BTS geen uitzondering wilde geven op de legerdienst, de leden nu van de militaire basis wilden weghalen om een gratis optreden te geven.

Daarnaast waren veel fans ook van mening dat de overheid BTS gewoon wilde gebruiken om hun eigen tekortkomingen te overschaduwen in plaats van hun fouten toe te geven of recht te zetten.

Geen BTS

Vandaag werd de volledige affiche voor het K-Pop Super Live-concert voorgesteld en daar is BTS niet op te vinden. De Zuid-Koreaanse overheid wist toch een goedgevulde affiche samen te stellen met andere populaire K-popgroepen.

Het gaat zo om de K-popgroepen NewJeans, NCT DREAM, ITZY, MAMAMOO, THE BOYZ, fromis_9, ZEROBASEONE, P1Harmony, KARD, THE NEW SIX (TNX), ATBO, xikers en Libelante. Daarnaast zullen ook Shownu en Hyungwon van MONSTA X op het concert te zien zijn, net als soloartiesten Kang Daniel, Kwon Eun-bi en Jo Yu-ri. Ook dancecrew HolyBang zal een optreden geven op K-Pop Super Live. Het concert zal aan elkaar gepraat worden door Gong Myung, Yuna (ITZY) en Hyein (NewJeans).

Meer
Lees meer...