Na het terugblikken het vooruitblikken: naar deze 37 films kijken wij alvast uit in 2022

Dicht, open, toch nog dicht of nee, toch open? De laatste week van 2021 was voor de bioscopen een ware bevreemdende rollercoaster met wel héél veel kronkels. Wat het vervolg van 2022 wordt, valt nog af te wachten, maar op dit moment staat de kalender bomvol blockbusters en publiekstrekkers. We geven bij elke film de datum mee zoals die op dit moment gekend is, maar zoals we intussen weten staan die niet in steen gebeiteld en blijven verschuivingen mogelijk. Laten we vooral weer genieten van een nieuw filmjaar, ondanks alles!

1. The 355 (5 januari)

Spionnenfilms kennen we al langer, maar vaak met mannelijke protagonisten. Het zal er anders aan toe gaan in The 355, want het was Jessica Chastain die regisseur Simon Kinberg voorstelde om eens een spionnenfilm vol vrouwen te maken. The 355 belooft een film in de sfeer van de films Jason Bourne en James Bond en kan daarvoor rekenen op een uitstekende cast. Oscarwinnaressen Penélope Cruz en Lupita Nyong’o, Oscargenomineerde Jessica Chastain én Diane Kruger samen in één film? Dat kan in principe niet mislopen!

2. Licorice Pizza (5 januari)

Dezelfde dag wordt een hoogdag voor cinefielen, want dan verschijnt de nieuwe film van Paul Thomas Anderson en als de regisseur van onder andere Boogie Nights, Magnolia, There Will Be Blood en Phantom Thread een nieuwe film uitbrengt, dan zitten wij op het puntje van onze stoel.

De film, die gelabeld wordt als ‘dramatische komedie’ vertelt het verhaal van de vijftienjarige Gary Valentine die opgroeit in de San Fernando Valley in 1973. Hij krijgt het te pakken voor Alana Kane, een 25-jarige assistente van een fotograaf. En als dat nog niet nieuwsgierig genoeg maakt, weet dan dat Paul Thomas Anderson met Cooper Hoffman (zoon van de betreurde acteur Philip-Seymour) en Alana Haim (van de popgroep HAIM) twee debuterende acteurs in zijn hoofdrollen heeft gecast. Ze worden bijgestaan door een interessant allegaartje, bestaande uit onder andere Tom Waits, Sean Penn, Benny Safdie, Bradley Cooper en ook Sasha Spielberg, de dochter van filmregisseur Steven.

3. Lamb (5 januari)

Gelukkig is het op 5 januari nog kerstvakantie zodat er nog tijd genoeg is om naast bovenstaande prenten ook Lamb nog mee te pikken. Die film draait rond het IJslandse koppel, Maria (Noomi Rapace) en haar man Ingvar (Hilmir Gudnason). Zij wonen samen met hun schapen op een mooie maar zeer afgelegen boerderij. Wanneer ze een mysterieuze pasgeborene ontdekken op hun erf besluiten ze het te houden en op te voeden als hun eigen vlees en bloed. Dit onverwachte vooruitzicht als nieuw gezin brengt hen veel vreugde, maar zal hen uiteindelijk ook vernietigen.

4. Cyrano (12 januari)

Peter Dinklage – bekend uit Game Of Thrones – speelt de hoofdrol in Cyrano, een nieuwe vertelling van het toneelstuk Cyrano de Bergerac uit 1897. Regisseur van dienst is Joe Wright, die we kennen van degelijk werk als Pride & Prejudice (2005), Atonement (2007) en Anna Karenina (2012). De soundtrack is van mooi volk als The National en Glen Hansard.

5. Morbius (19 januari)

En dan is het tijd voor de eerste echte blockbuster van het jaar: Jared Leto speelt de hoofdrol in Morbius, een film die zich afspeelt in het universum van Spider-Man. Michael Morbius is een chemicus die na een mislukt experiment verandert in een Dracula-achtige superslechterik. 

6. C’Mon C’Mon (26 januari)

Eentje om heel erg naar uit te kijken is deze nieuwe film van regisseur Mike Mills, zijn eerste sinds 20th Century Women uit 2016. Oscarwinnaar Joaquin Phoenix is hier te zien in zijn eerste filmrol sinds Joker (2019) en speelt radiojournalist Johnny. Die werkt aan een project waarbij hij verschillende kinderen interviewt over hun dromen en de toekomst van de wereld. Zijn zus Viv vraagt hem om op haar 9-jarig zoontje Jesse te letten terwijl zij voor haar man, die met mentale problemen kampt, moet zorgen. Wanneer Johnny zijn neefje onder zijn vleugels neemt tijdens een roadtrip van Los Angeles naar New York en New Orleans, ontstaat er langzaam een unieke band tussen de twee.

7. L’Ennemi (26 januari)

Uiteraard verschijnen er ook in 2022 Belgische films. Eén van de meest veelbelovende is de nieuwe film van Stephan Streker die met Noces in 2017 een héle mooie prent afleverde. Dit nieuwe verhaal draait rond een politicus die wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw. Die werd op een nacht dood aangetroffen in hun hotelkamer aan de Noordzee. Niemand weet of hij schuldig of onschuldig is, inclusief de man zelf. Een topcast dient zich aan, met onder andere Jérémie Renier, Emmanuelle Bercot, Sam Louwyck, Peter Van den Begin en Bruno Vanden Broecke.

8. King Richard (2 februari)

In King Richard eist Will Smith de aandacht op: hij speelt Richard Williams, de vader van Venus en Serena Williams, twee van de beste tennissterren aller tijden. Deze ontroerende film toont zich aan als één van de favorieten van het komende awardseizoen. Will Smith wordt genoemd als kanshebber voor een Oscarnominatie. Dat zou dan de derde zijn na Ali (2002) en The Pursuit Of Happyness (2007).

9. Nowhere (9 februari)

Twee weken na L’Ennemi verschijnt nog een Belgische film. Nowhere is de openingsfilm van het Filmfestival van Oostende (FFO) en de nieuwe van Peter Monsaert, de regisseur die we leerden kennen met Offline (2012) en die zijn talent bevestigde met Le Ciel Flamand (2016). Een klassieke talentvolle cast bestaande uit onder andere Koen De Bouw, Ruth Bequaert, Sebastien Dewaele en Karlijn Sileghem zijn te zien in het verhaal rond ex-truckchauffeur André die zijn dagen vult met het opknappen van een afgelegen baancafé. Zijn routineuze bestaan wordt opgeschrikt wanneer hij de dakloze tiener Thierry betrapt op een poging tot inbraak. Sterk geraakt door zijn verhaal, neemt André hem onder zijn hoede en gaan ze op zoek naar een spoor van Thierry’s familie.

10. Vortex (16 februari)

Vortex van de Franse regisseur Gaspar Noé werd op Film Fest Gent 2021 bekroond tot Beste Film. Na zijn eerdere experimentele films vol seks, drugs en geweld verrast de regisseur met een film over liefde in tijden van dementie. En dat volledig in split screen.

11. Uncharted (23 februari)

Tom Holland wil graag laten zien dat hij meer kan dan Spider-Man spelen en grijpt hiervoor Uncharted aan. De film is gebaseerd op één van de best verkopende en meest geprezen videogames aller tijden en laat ons kennismaken met de jonge Nathan Drake. Samen met zijn partner Sully (Mark Wahlberg) trekt hij op schattenjacht, op zoek naar de grootste schat die nooit gevonden werd.

12. The Batman (2 maart)

Het is gewaagd om je na de Batman-films van Tim Burton én de trilogie van Christopher Nolan opnieuw aan een film rond de gevlederde superheld te wagen, maar regisseur Matt Reeves (van Cloverfield en twee van de drie nieuwe Planet Of The Apes-films) gaat de uitdaging met beide handen aan en heeft Robert Pattinson in de hand genomen als zijn Batman. Verder is er nog maar weinig geweten, behalve dat we ons al heel wat spektakel zullen kunnen verwachten.

13. Drive My Car (2 maart)

Wie iets helemaal anders wil op die woensdag in maart kan naar Drive My Car, een drie uur durende film gebaseerd op een kortverhaal van Haruki Murakami over een acteur en theaterdirecteur, die nog herstellende is van een persoonlijke tragedie, die ermee instemt om Oom Vanya op te voeren op een festival in Hiroshima. Daar ontmoet hij een gereserveerde jonge vrouw die hem als chauffeur is toegewezen. De film won verschillende prijzen op het festival van Cannes in 2021 en is bij de Golden Globes genomineerd in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film.

14. Turning Red (9 maart)

Een nieuwe Pixar, daar zijn we altijd voor warm te maken. In Turning Red draait het om Mei Lee, een zelfverzekerde dertienjarige die plots met de pubertijd te kampen krijgt. En alsof veranderingen in haar interesses, sociale relaties en lichaam nog niet genoeg is, ontdekt Mei ook plots dat ze in een grote rode panda verandert als ze zich al te zeer opwindt. Regisseur van dienst is Domee Shi die eerder al de kortfilm Bao maakte. Die knappe kortfilm was toen te zien voor Incredibles 2 en won nadien ook een Oscar.

15. The Lost City (23 maart)

Een topcast heeft zich aangeboden voor The Lost City: Brad Pitt is eindelijk nog eens in een film te zien (verderop ook in Bullet Train), maar wordt ook vervoegd door Sandra Bullock, Daniel Radcliffe en Channing Tatum. Het is een vreemd gezelschap voor een film over een avontuur in de jungle. Bullock speelt de briljante maar teruggetrokken schrijfster die ontvoerd wordt door een excentrieke miljardair (Radcliffe) die hoopt dat zij hem naar de schat van de oude verloren stad uit haar laatste verhaal kan leiden.

16. The Reason I Jump (6 april)

Ja, we weten het: documentaires zijn meestal niet de grootste publiekstrekkers. Toch willen we deze film in deze lijst opnemen. The Reason I Jump draait over de 13-jarige Naoki Higashida en werd gebaseerd op diens eigen film. Naoki heeft een bijzondere vorm van autisme waardoor hij niet in staat is om te praten. De film neemt je mee op een reis waarin Naoki en vijf lotgenoten ontdekken wat autisme voor hen betekent.

17. Fantastic Beasts: The Secret Of Dumbledore (13 april)

Fantastic Beasts: The Secrets Of Dumbledore is de derde film uit de Fantastic Beasts-filmreeks. Zoals de titel al doet vermoeden, staat de film in het teken van Albus Dumbledore, die in de films van Fantastic Beasts een stuk jonger is dan in de Harry Potter-filmreeks en gespeeld wordt door Jude Law. Toch is het vooral uitkijken naar Mads Mikkelsen die voor het eerst de rol speelt van Gellert Grindelwald, nadat Johnny Depp die niet meer mocht spelen van Warner Bros..

18. The Northman (20 april)

Verrassende casts, het wordt een dingetje in 2022. In The Northman, de nieuwe film van Robert Eggers, de regisseur van het cultsucces The Lighthouse (2019) zijn naast Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe, Nicole Kidman én Ethan Hawke ook Björk te zien. Nooit gedacht dat we de IJslandse zangeres en Nicole Kidman nog in dezelfde film zouden zien. Er wordt ons een “epic revenge thriller” beloofd die nagaat hoe ver een prins der Vikingen wil gaan om zijn vermoorde vader te wreken. Echt, we kunnen nu al niet meer wachten.

19. The Unbearable Weight Of Massive Talent (20 april)

We zien het alleen maar Nicolas Cage doen: zichzelf spelen. Nicolas Cage speelt dus Nicolas Cage en gaat in die hoedanigheid naar een privéfeestje van een rijke fan die hem geboekt heeft voor een miljoen dollar. In werkelijkheid is Nicolas Cage undercover voor de CIA, want de fan in kwestie, gespeeld door Pedro Pascal, blijkt een grote pion in de drugwereld. Komt daar nog eens bij dat de drugdealer gecast is in de nieuwe film van Quentin Tarantino.

20. Doctor Strange In The Multiverse Of Madness (4 mei)

Ook in het nieuwe jaar een dosis Marvel, uiteraard, al is het wel wachten tot in mei voor de eerste film. Daarbij leunen we opnieuw aan bij Benedict Cumberbatch en diens personage Doctor Strange. Verder is Marvel erg goed in geheimhouding en wordt het dus vooral afwachten tot het moment waarop de film begint. Een eerste trailer is er al wél.

21. Legally Blonde 3 (18 mei)

Goh ja, we weten het, de tweede was al niet meer zo leuk. Toch kijken we ernaar uit om Reese Witherspoon nog eens bezig te zien als de blonde advocate Elle Woods. Er lag een script klaar, maar nadat de film met een jaar werd uitgesteld omwille van de coronapandemie besloot de studio om Mindy Kaling (bekend van schrijfwerk voor The Office US en Never Have I Ever) en Dan Goor (bekend van zijn werk voor Parks And Recreation) een nieuw script te laten schrijven. Kijk, zo maak je ons benieuwd.

22. Top Gun: Maverick (18 mei)

De vorige Legally Blonde-film is 13 jaar geleden, maar dit is de eerste sequel sinds Top Gun uit 1986, 36 jaar geleden op het moment van verschijnen van de sequel! Top Gun: Maverick had eigenlijk al in de zomer van 2020 moeten verschijnen, stiekem hopen we dat de film nu toch echt de zalen in kan vliegen. In Top Gun: Maverick is het personage van Tom Cruise nu instructeur op een vliegschool voor luchtmachtpiloten en begeleidt samen met zijn voormalig concurrent Tom ‘Iceman’ Kazansky (Val Kilmer) de jonge Bradley Bradshaw (Miles Teller), de zoon van zijn overleden partner Nick ‘Goose’ Bradshaw (Anthony Edwards). Het vervolg op de film uit 1986 is volledig aangepast aan deze tijd. Top Gun: Maverick draait om de opkomst van drones en hoe piloten langzaamaan tot het verleden zullen behoren.

23. Jurassic World: Dominion (8 juni)

En tegen dan zijn we hopelijk een knotsgekke zomer ingestapt met de ene spektakelfilm na de andere. Het derde deel van de Jurassic World-reeks en de zesde Jurassic Park-film staat ook in de steigers. Regisseur Colin Trevorrow lichtte al een tipje van de sluier op en vertelde waar we ons aan zouden kunnen verwachten: de film speelt zich af over de hele wereld, in veel verschillende soorten omgevingen. Dino’s in de wildernis, de steden, de woestijn en zelfs in besneeuwde gebieden. Als dat al niet interessant genoeg klinkt, weet dan dat voor het eerst ook enkele acteurs uit de originele Jurassic Park hun opwachting maken: de terugkeer van Sam Neil, Laura Dern én Jeff Goldblum is bevestigd.

24. Lightyear (15 juni)

Na vier Toy Story-verhalen is die franchise afgerond. Of toch niet helemaal, want er wordt naarstig gewerkt aan een stand-alone verhaal dat zich afspeelt in hetzelfde universum dat zal draaien rond Buzz Lightyear. Opvallend: niet Tim Allen (zoals in de films van Toy Story), maar wel Chris Evans is de stem van dienst. Buzz trekt naar “infinity and beyond” vanaf 15 juni.

25. Elvis (22 juni)

Er komt een nieuwe Baz Luhrmann aan (Romeo+Juliet, Moulin Rouge!, The Great Gatsby) en dat is al-tijd iets om naar uit te kijken. Net als heel wat films stond deze prent eigenlijk op de agenda voor 2021, maar werd de release met een jaar opgeschoven. Zoals de titel al een beetje weggeeft zal deze film het leven van de rock-‘n-roll-legende Elvis Presley onder de loep nemen. De King zelf wordt gespeeld door Austin Butler, de gehaaide manager van Elvis die zichzelf Colonel Parker noemde, maar eigenlijk geboren werd als Dries van Kuijk is een rol voor Tom Hanks.

26. Thor: Love And Thunder (6 juli)

De tweede film die een toevoeging zal leveren aan het MCU is Thor: Love And Thunder, de vierde Thor-film. Een acteur die voor het eerst een opwachting zal maken in het MCU is Christian Bale, hij speelt de schurk Gorr The God Butcher. Daarnaast keert uiteraard Chris Hemsworth terug, maar zijn ook Natalie Portman en Tessa Thompson opnieuw te zien.

27. Bullet Train (13 juli)

Deze film is pas nog een paar maanden achteruit geschoven, maar zou dus alleszins nog in 2022 verschijnen. Eerder schreven we al dat Sandra Bullock en Brad Pitt allebei te zien zouden zijn in The Lost City, nr. 14 hierboven. Ook in Bullet Train zullen ze beide opdraven. Het betreft een film van Atomic Blonde-regisseur David Leitch die sindsdien wel ontgoochelde met Deadpool 2 en Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw. Het verhaal draait rond vijf huurmoordenaars aan boord van een sneltrein die merken dat hun opdrachten iets met elkaar te maken hebben.

28. Black Adam (27 juli)

Naast Marvel zijn er natuurlijk ook nog superheldenfilms van DC. Ook die zullen in de zomer en het najaar van 2022 verschijnen. De eerste in dit rijtje is Black Adam, een passieproject waar hoofdrolspeler Dwayne Johnson naar eigen zeggen al tien jaar energie in gestopt heeft. Eigenlijk had Black Adam moeten verschijnen in de Shazam!-film (2019) tot de bonzen besloten dat ze Black Adam eerst wilden introduceren in een solofilm.

29. Ritueel (7 september)

https://www.youtube.com/watch?v=oo_k1Z4frVA&ab_channel=EyeworksFilm

7,5 jaar zijn er intussen verstreken sinds de release van De Behandeling en nu pakt regisseur Hans Herbots uit met een vervolg op die film. Hij opteert opnieuw voor een adaptatie van een internationale bestseller van misdaadschrijfster Mo Hayder. Het plot draait deze keer rond Kiki, een gedreven duikster die meegezogen wordt in een reeks van gebeurtenissen die zich vermengen met haar persoonlijk leven. Marie Vinck vertolkt in deze eerste hoofdrol een personage dat de strijd zal moeten aangaan met demonen uit haar persoonlijke leven.

30. Mission: Impossible 7 (28 september)

Tom Cruise lijkt voor weinig nog meer passie te voelen in het leven dan voor zijn Mission: Impossible-films waarvoor hij nog steeds alle stunts zelf doet. De opnames voor dit zevende deel kunnen niet anders dan loodzwaar geweest zijn, maar dat lag niet zozeer aan de stunts, maar aan corona. Eerst lagen de opnames maandenlang stil, daarna is de set nog een paar keer stilgelegd. Cruise liep persoonlijk de hele tijd met een mondmasker de set rond om te controleren of iedereen op de set de regels wel voldoende naleefde, en ja: daarbij knapte er ook bij hem wel eens iets. Ook kocht hij een cruiseschip waarop de crew in quarantaine kon blijven. Nu is het dus echt stilaan tijd dat de film verschijnt. Deel 8 zou volgend jaar al in de zalen moeten landen.

31. Don’t Worry Darling (5 oktober)

Tussen al dat blockbustergeweld gaat Olivia Wilde zich proberen wurmen met haar nieuwe film. Het is de opvolger van haar gelauwerde debuutfilm Booksmart (2019) en deze keer is de hoofdrol voor de geweldige Florence Pugh. Zij speelt een huisvrouw in het Amerika van de jaren vijftig die samen met haar man in een bijzondere gemeenschap woont. Maar al snel vermoedt ze dat niet alles snor is in haar leefgemeenschap. Olivia Wilde heeft een topcast verzameld, want naast Florence Pugh doen ook onder andere Chris Pine, Gemma Chan, Dita Von Teese, Harry Styles en Olivia Wilde zelf nog mee. Een teaser van 12 seconden is er al, meer kunnen we helaas nog niet bieden.

32. Spider-Man: Across The Spider-Verse – Part 1 (26 oktober)

Dat Spider-Man een zeer geliefd personage is binnen en buiten het MCU konden we onlangs nog zien aan de opkomst voor de Spider-Man-film No Way Home. In die film zat ook een kleine verwijzing naar Miles, de jonge held uit de animatiefilm Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018). Ook in het vervolg zal Hailee Steinfeld haar stem geven aan Gwen Stacy en zullen er weer een heleboel Spideys van de partij zijn die Miles bijstaan.

33. Zillion (26 oktober)

“Een verhaal over bollen, beats en belachelijk veel geld”, zo wordt Zillion in één zin samengevat. Dat klinkt aanlokkelijk, maar wat ons nog meer lokt, is dat dit de eerste film is van Robin Pront sinds D’Ardennen (2015) als we zijn Canadees uitstapje The Silencing (2020) niet meerekenen.

Het verhaal draait rond Frank Verstraeten, een computergenie met een neus voor zaken, die eind jaren negentig zijn eigen megadiscotheek opricht. Hij paradeert met de mooiste vrouwen van België en smeedt een alliantie met Dennis Black Magic, de pornokoning die voor de pikante extra’s zorgt. Helaas duren ook hier mooie liedjes niet lang. Frank creëert vijanden binnen en buiten z’n discotheek. Pront heeft een topcast weten te verzamelen met Matteo Simoni als de Dennis Black Magic van dienst en verder nog Charlotte Timmers, Barbara Sarafian, Geert Van Rampelberg, Dirk Roofthooft en Frank Vercruysse en natuurlijk ook Jonas Vermeulen, de acteur die Frank Verstraeten vertolkt.

34. The Flash (2 november)

De reeks The Flash loopt al lang, de eigen film is een nieuw gegeven. Over de plot is op dit moment weinig gegeven, alleen weten we op dit moment al wel met zekerheid dat we niet alleen Ben Affleck als Batman zullen zien verschijnen (rilt ende huivert), maar ook Michael Keaton, en dat is voor het eerst sinds Batman Returns uit 1992.

35. Black Panther: Wakanda Forever (9 november)

Amper een week later is het aan Black Panther: Wakanda Forever, de opvolger van het fenomeen Black Panther (2018) en de eerste film rond Black Panther sinds het betreurde overlijden van Chadwick Boseman op het einde van de zomer van 2020. Regisseur Ryan Coogler gaf al aan dat het maken van deze film – de 30e in het MCU – zonder Boseman het moeilijkste is dat hij ooit heeft moeten doen. Tevens is ook al aangekondigd dat het personage van Boseman niet opnieuw gecast zal worden noch digitaal tot leven gebracht uit respect voor de acteur. Dat Black Panther: Wakanda Forever er dus anders zal uitzien, is een zekerheid. Hoe anders dat precies zal zijn, daarvoor is het nog wachten tot dit najaar.

36. Aquaman And The Lost Kingdom (14 december)

En dan springen we weer naar de concurrentie van DC, want ook de sequel op Aquaman (2018) is er. Een jaar geleden werden de opnames al afgerond, maar die verliepen niet zonder slag of stoot. Zo gaf ster Jason Momoa aan meermaals gewond te zijn geraakt én testte hij in oktober van 2020 positief op corona. Films maken tijdens een pandemie: het blijft een huzarenstukje.

37. Avatar 2 (14 december)

En tot slot zou dan ook de sequel op Avatar van James Cameron verschijnen. Een hele tijd dachten we dat het nooit meer zou gebeuren, aangezien het origineel uit 2009 dateert. Nu het toch gaat gebeuren vragen we ons af of er nog interesse zal zijn. De regisseur gaf onlangs zelf toe dat hij een enorm risico heeft genomen, zo liggen er nu vier sequels klaar die gelijktijdig zijn opgenomen. Als de sequel op Avatar dus geen succes blijkt, heeft hij grote investeringen gedaan in nog twee films waar misschien niemand op zit te wachten.

We hopen het niet voor Cameron, maar misschien is de wereld wel een beetje veranderd in de periode van meer dan tien jaar die hij in zijn sequels heeft gestopt. Langs de andere kant: als Legally Blonde 3 (nr. 20) en Top Gun: Maverick (nr. 21) kan, dan kan Avatar 2 ook.

Lees hier ook over de 54 series waar wij in 2022 naar uitkijken!

Meer
Lees meer...