Marvel in 2022: deze nieuwe MCU-projecten komen eraan

Dit jaar was al een feest voor alle Marvelfans, maar ook 2022 wordt een jaar om in te kaderen. Nadat er vorig jaar een heel aantal projecten werden uitgesteld door de coronacrisis, lijkt er nu geen einde te komen aan nieuwe films en series binnen het Marvel Cinematic Universe. Ook volgend jaar staat de machine alles behalve stil. Dit zijn alvast de projecten waar wij het meest naar uitkijken.

Het jaar 2021 markeerde een belangrijk moment in de geschiedenis van Marvel. Met WandaVision, dat in januari uitkwam, begon Marvel met het uitbrengen van superheldenseries op Disney+. Dat bleek een fantastische zet, want met het wekelijks releasen van de afleveringen zorgde het ervoor dat fans weer iets hadden om over te speculeren. Na WandaVision volgden ook nog Falcon and the Winter Soldier, Loki, What If? en Hawkeye.

Ook op vlak van films ging het Marvel voor de wind, daarbij steekt Spider-Man: No Way Home er met kop en schouders bovenuit. De film brak meerdere records en legde het pad open voor volgende projecten. Met Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings en Eternals verwelkomden we ook een aantal nieuwe superhelden in het universum. Maar in dit artikel gaan we vooral verder op wat we kunnen verwachten van Marvelbaas Kevin Feige en de zijnen in 2022 en daarna.

(opgelet: dit artikel kan spoilers bevatten)

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Marvel

Als eerste op het lijstje: Doctor Strange in the Multiverse of Madness. De nieuwe film over wizard (en dokter) Stephen Strange is waarschijnlijk vanaf 4 mei 2022 te zien in de Belgische bioscopen, en zal verdergaan op de gebeurtenissen uit de series Loki en What If? en op de film Spider-Man: No Way Home. In al die voorgaande projecten was te zien hoe er een multiverse ontstond, en hoe gevaarlijk het kan zijn. In het geval van Stephen Strange zeer gevaarlijk, want de tovenaar zal oog in oog komen te staan met zichzelf en met de kwade wil van wezens in de parallelle werelden.

Acteur Benedict Cumberbatch keert natuurlijk terug als Stephen Strange, en naast hem zullen ook onder andere Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff/Scarlett Witch), Benedict Wong (Wong) en Rachel McAdams (Christine) terugkeren. Andere belangrijke namen zijn Chiwetel Ejiofor, die de rol van Mordo speelt, en Xochitl Gomez, die de rol van America Chavez op zich zal nemen.

Ms. Marvel

Marvel

Eind 2022 komt Marvel met Ms. Marvel, het eerste project met een Belgische link. De serie zal namelijk mee geproduceerd worden door Adil El Arbi en Bilall Fallah. Ms. Marvel is de superheldennaam van Kamala Khan, een Pakistaans-Amerikaans meisje uit New Jersey. Khan was het eerste Islamitische personage in de Marvel Comics, en dat thema zal ook mede-centraal staan in de nieuwe serie.

Op een dag ontdekt Khan dat ze geen echte mens is, maar afstamt van de inhumans en op die manier van gedaante kan veranderen. Fans zullen hier lowkey het verhaal van Carol Denvers in herkennen. In de film Captain Marvel maakten we al kennis met de inhumans en aliëns die van lichaam kunnen verwisselen. Het personage Kamala Khan zal waarschijnlijk ook te zien zijn in de film Captain Marvel 2, die laatst werd herdoopt tot The Marvels en ergens in 2023 uitkomt.

Thor: Love And Thunder

Marvel

Thor: Love and Thunder is misschien een van de films waar fans het meest naar uitkijken. Het is de eerste film met Thor sinds Avengers: Endgame, waar de God van de Donder zich toch niet van zijn beste kant liet zien. De nieuwe (en vierde) Thor-film zal net als Ragnarok geregisseerd zijn door Taika Waititi. De Nieuw-Zeelander speelde eerder ook al de rol van Korg, die sinds de vorige film een echte fan favorite is geworden. De film komt in de zomer van 2022 in de zalen, en kan rekenen op een topcast.

Chris Hemsworth keert (natuurlijk) terug als Thor, en ook Natalie Portman zal terug te zien zijn als Jane Foster. De laatste film waarin dat personage te zien was, is Thor: The Dark World en dateert al van 2013. Tessa Thompson (Valkyrie) is ook terug van de partij. Andere opvallende namen zijn Russel Crowe en Matt Damon (die ook al een cameo had in Ragnarok), maar dé grootste verrassing is misschien wel Christian Bale die in de rol van Thor’s vijand ‘Gorr the God Butcher’ zal kruipen. Ook de Guardians of the Galaxy zouden terugkeren in deze film.

Black Panther: Wakanda Forever

Marvel

Nog een andere fan favorite is de tweede Black Panther-film Wakanda Forever. Nu ja, de film was een fan favorite, tot het drama rond actrice Letitia Wright kort geleden in het nieuws kwam. De actrice weigert zich te laten vaccineren en zorgt daarvoor voor extra vertraging van de opnames. Een aantal fans ijverden zelfs al voor een hercasting van koning T’Challa, die eerder gespeeld werd door de overleden acteur Chadwick Boseman. Wat de productie met het voorval zal doen, is nog niet duidelijk.

Ook rond het verhaal van Wakanda Forever is nog weinig geweten. Wat we wel weten is dat de film zich verder zal verdiepen in de geschiedenis en mythologie van Wakanda. Het grootste deel van de cast zal terugkeren, waaronder dus Letitia Wright (Shuri), maar ook Lupita Nyong’o (Nakia), Winston Duke (M’Baku), Danai Gurira (Okoye) en Angela Bassett (Ramonda). De film zal in november 2022 in de Belgische zalen te zien zijn. Dat is vier maanden na de vooropgestelde releasedatum in juli, maar door de coronacrisis is de volledige Marvelplanning aangepast.

The Guardians of the Galaxy Holiday Special

Marvel

Over The Guardians of the Galaxy Holiday Special is nog maar weinig bekend gemaakt. Het enige wat we weten, of waar we alleszins van uitgaan, is dat de serie rond de kerstperiode van 2022 zal uitkomen. De opnames vonden tegelijkertijd plaats met die voor Guardians of the Galaxy Vol. 3, de film die in 2023 zal uitkomen.

Wat we wel zeker weten, is dat de volledige cast zal terugkeren. Onder andere Chris Pratt (Peter Quill/Starlord), Zoë Saldana (Gamora), Dave Bautista (Drax), Vin Diesel (Groot), Bradley Cooper (Rocket), Karen Gillan (Nebula) en Pom Klementieff (Mantis) zullen hun rollen terug opnemen. De reeks wordt geregisseerd door James Gunn.

Secret Invasion

Marvel

Ook Secret Invasion wordt een serie op Disney+ en zal vooral verdergaan op het verhaal van de skrulls, de groene wezens uit Captain Marvel, en het vertrek van voormalige S.H.I.E.L.D-baas Nick Fury (gespeeld door Samuel L. Jackson). Op het einde van de serie WandaVision was te zien hoe personage Monica Rambeau (Teyonah Parris) een skrull ontmoette, die in de huid van een agent was gekropen. Het lijkt er dus op dat Monica haar verhaal zal verdergaan tussen de skrulls en misschien wel in deze serie.

Naast Samuel L. Jackson en Teyonah Parris zal ook actrice Cobie Smulders haar rol als Mariah Hill hernemen. Daarnaast voegde Marvel ook nog spetterende nieuwe namen als Olivia Colman (The Crown) en Emilia Clarke (Game of Thrones) toe. De exacte releasedatum is nog niet bekend.

She-Hulk

Marvel

Over het verhaal van de Disney+-serie She-Hulk is nog niks bekend, maar het personage She-Hulk is alleszins gebaseerd op het gelijknamige personage uit de comics. She-Hulk is de superheldennaam van Jennifer Walters (die gespeeld zal worden door actrice Tatiana Maslany), zij is advocate en gespecialiseerd in zaken die te maken hebben met superhelden. Daarnaast blijkt ze ook het nichtje te zijn van Bruce Banner, de originele Hulk.

Tatiana Maslany neemt de rol van Jennifer Walters/She-Hulk op zich en ook Mark Ruffalo zal terug te zien zijn als Bruce Banner/Hulk. Daarnaast vervolledigen onder andere Jameela Jamil (The Good Place), Tim Roth (Twin Peaks, The Hateful Eight en laatst ook Shang-Chi) en Renée Elise Goldsberry (Hamilton) de cast. De exacte releasedatum is nog niet bekend.

I Am Groot

Marvel

Nog niet zo lang geleden bevestigde Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn de komst van I Am Groot in 2022. De reeks zal bestaan uit verschillende korte verhalen over het razendpopulaire personage Groot (Vin Diesel). Sinds de allereerste Guardians-film is het boompje zonder twijfel een van de schattigste personages in het MCU (vooral in de openingsscène van Guardians of the Galaxy Vol. 2, waar het enthousiast losgaat op het nummer Mr. Blue Sky).

Wanneer de reeks precies op Disney+ komt, is nog niet bekend. Wat we wel weten is dat iedere korte aflevering (of kortfilm) Baby Groot volgt terwijl hij opgroeit in het heelal en hoe hij af en toe zichzelf en anderen in de problemen brengt.

Moon Knight

Marvel

In 2022 zal ook de serie Moon Knight uitkomen op Disney+. Moon Knight vertelt het verhaal van Marc Spector (Moon Knight) en zijn strijd tegen een identiteitscrisis. Uiteindelijk komt Spector terecht in een dodelijke oorlog tussen goden, waar zijn crisis hem niet ten goede komt. Over de rest van het verhaal is nog weinig geweten.

Wat wel al bekend is, is dat Duneacteur Oscar Isaac de rol van Marc Spector op zich zal nemen. Dat is opvallend, want daarnaast is de acteur ook te zien in de Spider-Man: Into The Spider-Verse-films. Een universum waar in de laatste Spider-Man-film No Way Home naar gelinkt werd. Wie weet komt ook die versie van Spider-Man binnenkort naar het MCU. Tot die tijd kunnen we toch al uitkijken naar Moon Knight, want naast Isaac zal ook acteur Ethan Hawke (Dead Poets Society, Before Sunrise en vader van Stranger Thingsactrice Maya Hawke) te zien zijn in de nieuwe reeks. Een exacte releasedatum is niet bekend.

What If? seizoen 2

Marvel

In 2022 zou ook een tweede seizoen van de animatiereeks What If? volgen. Het eerste seizoen van de reeks was in 2021 te zien en opende deuren naar de multiverse, waarop Doctor Strange in the Multiverse of Madness zal verdergaan. De reeks beantwoordt verschillende ‘wat als … ?’ vragen binnen het MCU. Zo gaf het eerste seizoen onder andere antwoorden op vragen als: Wat als Peggy Carter de eerste Avenger was?, Wat als T’Challa Star-Lord geworden was?, Wat als Thor enig kind was geweest?, enzovoort.

De animatiereeks werd eerder al ingesproken door de originele acteurs, en we gaan ervan uit dat dat ook in het tweede seizoen het geval zal zijn. Welke vragen dan beantwoord zullen worden, valt nog af te wachten.

2023

Natuurlijk stopt het niet in 2022, want Marvel maakte alvast een aantal titels bekend voor 2023. The Marvels, Guardians of the Galaxy Vol. 3 en Ant-Man And The Wasp: Quantumania zijn daar de bekendste titels. Er is ook sprake van een nieuwe Fantastic Four-film en wie weet volgt ook een vierde Captain America, met Sam Wilson (Anthony Mackie) als Cap. Daarnaast kunnen ook eventuele tweede seizoenen van eerdere Disney+-series volgen en deed baas Kevin Feige ook heel geheimzinnig over een vierde Spider-Man.

Meer
Lees meer...