WK wielrennen: Lotte Kopecky maakt favorietenrol waar in wegrit

Lotte Kopecky heeft haar fenomenale seizoen bekroond met een regenboogtrui. Op het loodzware parcours in Glasgow startte ze al topfavoriete en wist ze die favorietenrol ook waar te maken. Na 154 kilometer kwam ze solo over de streep voor de Nederlandse Demi Vollering en de Deense Cecilie Uttrup Ludwig.

Voor Lotte Kopecky wass het Super-WK in Glasgow het hoofddoel van haar seizoen. De Belgische renster is zowel op de weg als op de piste wereldtop en wou ook hier beide disciplines combineren. Om in topvorm naar Schotland af te zakken, reed ze naar eigen zeggen de Tour de France Femmes als “voorbereiding”. Dat draaide uiteindelijk veel beter uit dan verwacht met een ritzege, een groene trui, enkele dagen geel en een tweede plaats in het eindklassement.

Op de piste wist Lotte Kopecky die hoogvorm alvast meermaals te verzilveren. Zo pakte ze overtuigend de wereldtitel in zowel de afvalling als de puntenkoers. In de omnium, een olympische discipline, pakte ze een bronzen medaille.

Topfavoriete

De belangrijkste wedstrijd stond echter vandaag op het programma. Nadat Kopecky vorig jaar nipt tweede werd op het WK op de weg, was ze nu met niets anders tevreden dan de wereldtitel. De concurrentie zag haar dan ook als topfavoriete, want zelfs de ijzersterke Nederlandse ploeg sprak vooraf enkel over de Belgische kopvrouw.

België begon de wegrit aandacht en stuurde in de eerste gevaarlijke vlucht meteen Sanne Cant mee. Zij reed enige tijd voorop met Lizzie Deignan, Elise Chabbey, Blanka Kata Vas, Mischa Bredewold, Juliette Labous en Ashleigh Moolman. De laatste twee eindigden in de Ronde van Frankrijk respectievelijk als vijfde en zesde en zijn dus niet de minste namen. Italië en Duitsland, die de slag gemist hadden, zetten zich dan ook op kop van het peloton en trokken stevig door op Crow Road. Daardoor werd de kopgroep snel gegrepen, maar moesten wel heel wat outsiders de rol lossen.

Lokale rondes

De Belgische ploeg probeerde op de lokale rondes zo goed mogelijk controle te houden en kon daarbij vooral rekenen op een ijzersterke Justine Ghekiere. Op zo’n 60 kilometer van de streep trok Kopecky op Scott Street een eerste keer door. De Nederlandse kopvrouw Vollering had de slag gemist, maar zij bracht alles weer samen. Elise Chabbey probeerde het dan maar alleen.

In de voorlaatste ronde probeerden zowel Kopecky als Vollering normaal om weg te rijden. Beiden raakten niet weg, maar het betekende wel het einde van Chabbey haar avontuur. In de laatste ronde raakte Kopecky dan toch eindelijk weg met de hulp van Schweinberger, Deignan en Marlen Reusser. Vollering was zo op achtervolgen aangewezen, maar weer reed ze het gat dicht. Kopecky bleef echter gaan en deze keer raakte ze wel weg met Cecilie Uttrup Ludwig. Op 5,5 kilometer liet ze ook de Deense achter, waar de Belgische kopvrouw solo naar de streep trok.

Meer
Lees meer...