XINK cancelt concert in Lotto Arena na vertrek bassist Philip

XINK heeft laten weten dat het concert in de Lotto Arena, dat gepland stond voor vrijdag 29 maart niet zal doorgaan. Recent liet bassist Philip Valkiers weten dat hij de band na meningsverschillen verlaat, waarna de andere leden van XINK aanvankelijk lieten weten dat het concert in de Lotto Arena gewoon door zou gaan. Maar nu komt toch het nieuws dat het concert geschrapt wordt.

XINK maakte in 2022 z’n grote comeback. De groep, die we in 2003 leerden kennen in Eurosong For Kids bracht een nieuwe single uit en hield verschillende concerten in de Ancienne Belgique en op zomerfestivals Rock Werchter en Pukkelpop. In maart zou de groep een groot concert houden in de Lotto Arena, maar dat gaat nu niet langer door.

X!NK

X!NK nam in 2003 deel aan de preselecties voor het Junior Eurovisiesongfestival met het nummer De Vriendschapsband. De groep bestond uit de twee broers Jonas (14) en Niels Meukens (12) en de broers Thomas (12) en Philip Valkiers (10). De groep groeide al snel uit tot de publieksfavoriet en mocht uiteindelijk de Belgische eer verdedigen tijdens de eerste editie van het Junior Eurovisiesongfestival in Kopenhagen in Denemarken. Daar eindigden ze op de zesde plaats.

Het werd het begin van een succesvolle carrière voor het viertal. In de jaren na hun deelname aan het Junior Eurovisiesongfestival scoorden ze zo nog hits met Laat Me VrijDenk Aan Mij en De Andere Kant. In 2009 gaf X!NK z’n laatste optreden. Het werd een thuismatch in het Kempense Grobbendonk. Daarna bleven de meeste leden wel actief in de muziekwereld.

Van Psycho 44 tot Equal Idiots en Warhola

Vanaf 2009 gingen de leden van X!NK elk hun eigen weg. Jonas werd zo tourmanager van verschillende bands en was de zanger van de bands Get Off My Shoes en The Waiting Game. In 2020 startte hij z’n soloproject Wonderzeeër en vanaf 2022 is hij gitarist bij de partycoverband The Juliets. In 2021 verwelkomde hij zijn eerste kindje, een zoontje met de naam Gust.

Jonas’ broer Niels drumde sinds 2009 bij Warhola (de band van Oliver van Eurosong for Kids), CRACKUPS, School is Cool, Double Veterans, Multani, Psycho 44 en Shy Dog. Bij CRACKUPS en Double Veterans speelde Niels opnieuw samen met X!NK-gitarist Thomas Valkiers. Thomas was de afgelopen jaren ook actief als producer en maakte zo muziek voor onder andere Equal Idiots, The Haunted Youth, Newmoon, High Hi en Psycho 44. Bassist Philip Valkiers koos ervoor om zich op zijn studies te richten na X!NK.

Vertrek Philip

In 2022 kondigde X!NK z’n grote comeback aan met de originele leden. Het uitroepteken lieten ze voor wat het is en onder de naam XINK brachten ze de nieuwe single Misschien uit en hielden ze enkele reünieconcerten in de Ancienne Belgique. Die werden een groot succes waardoor het viertal in de zomer van 2023 te zien was op Rock Werchter en Pukkelpop. En ook voor 2024 stond er al heel wat op de planning voor XINK.

Maar begin dit jaar kwam er slecht nieuws. Bassist Philip Valkiers maakte met een post op Instagram duidelijk dat hij geen deel meer uitmaakt van XINK. Daardoor was hij er ook niet bij tijdens het optreden van XINK op het Gala van de Gouden K’s en werd hij vervangen door nieuwe bassist Jasper Mulier. “Eind november kwamen we met XINK tot de vaststelling dat de verschillen tussen mij en enkele groepsleden niet meer te overbruggen waren. Daarop zijn wij elk onze eigen weg gegaan (lees: ik speel niet meer bij XINK)”, klonk het bij Philip. Op het einde bedankte hij nog zijn fans met: “Grote dank iedereen. Ik blijf rocken voor het leven.”

Concert Lotto Arena

Aanvankelijk lieten de overige leden van XINK weten dat het vertrek van Philip niets veranderde aan de plannen van de band. Het concert in de Lotto Arena op vrijdag 29 maart zou dus gewoon doorgaan. Maar nu komt dus toch het nieuws dat het concert geschrapt wordt.

In een statement laat de band echter weten dat de reden niet het vertrek van Philip is, maar dat het album nog niet klaar is. Normaal zou de groep op het optreden namelijk nieuw werk laten horen. Maar door het “overdonderende jaar” dat XINK vorig jaar had, was er onvoldoende tijd om het album voor te bereiden. Maar fans hoeven niet te vrezen want volgens XINK gaat het om “een kleine stilte voor de storm van 2025”.

Wie al tickets kocht voor het concert, zal zijn, haar of hun ticket terugbetaald krijgen binnen de 30 dagen.

Meer
Lees meer...