Zo heeft FBI-directeur James Comey de Amerikaanse verkiezingen mee bepaald

Slechts enkele weken voor de Amerikaanse verkiezingsdag stuurde de conservatiefgezinde FBI-directeur James Comey een brief naar het Congress met nieuwe informatie rond het e-mailschandaal van Hillary Clinton. Dat was nochtans tegen de wil van minister van Justitie Loretta Lynch. Haar kabinet had de FBI aangespoord om het verzenden die brief uit te stellen tot na de verkiezingen. Zelf contacteerde Lynch Comey niet uit schrik voor meer politieke controverses rond het kamp van de democraten. In november stak Clinton de schuld van haar verkiezingsnederlaag al op Comey.

Het was blijkbaar tegen de wil van voormalig Amerikaans minister van Justitie Loretta Lynch dat FBI-directeur James Comey een brief naar het Congress stuurde met nieuwe informatie rond het e-mailschandaal van Hillary Clinton. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Als minister van Buitenlandse Zaken had Clinton mails vanaf haar privéserver verstuurd. Er werd gezegd dat Clinton zo wilde voorkomen dat sommige mails in overheidsarchieven terechtkwamen omdat ze zich bezig zou houden met ongure zaken.

Lynch wist ervan

Toen Lynch hoorde dat de conservatiefgezinde FBI-directeur de brief slechts enkele weken voor de Amerikaanse verkiezingsdag op 8 november 2016 wilde versturen, was ze verbaasd.

Hoewel het volgens de rechtsregels van de VS in strikte zin niet verboden is om bekendmakingen van die aard te doen in verkiezingstijd, waren de topambtenaren van zowel de democraten als de republikeinen het erover eens dat de FBI zo dicht op verkiezingsdag geen informatie zou mogen uitbrengen die de presidentsverkiezingen zou kunnen beïnvloeden.

Ministerie vroeg uitstel, Lynch zweeg

Volgens de Times zou het kabinet van Lynch de FBI gevraagd hebben om het verzenden de beruchte e-mailbrief uit te stellen tot na de verkiezingen.

Lynch had Comey ook kunnen verbieden om de brief te versturen, maar dat werd haar dan weer afgeraden door haar eigen kabinet omdat Lynch dan misschien in een situatie beland zou zijn waarin ze gedwongen zou zijn om Comey te ontslaan. Als dat gebeurd was, waren er nog meer politieke controverses geweest rond het kamp van de democraten.

Weiner

Uiteindelijk stuurde Comey toch de brief naar het Congress waarmee hij de regering informeerde over nieuwe gelekte e-mails die van cruciaal belang waren voor e-mailonderzoek van Clinton.

De e-mails werden ontdekt toen de computer van voormalig politicus Anthony Weiner in beslag genomen was. Zijn vrouw Huma Abedin is Clintons persoonlijke assistent. Weiner is verwikkeld in een seksschandaal en Abedin heeft aangekondigd te willen scheiden.

Clinton stak nederlaag op Comey

Volgens de Times heeft Lynch Comey ook nooit zelf gebeld om de zaak te bespreken. Nadat de brief van Comey verstuurd was, heeft de FBI aangekondigd dat Clinton toch niet juridisch vervolgd zou worden. Dat deed het pas enkele dagen voor de verkiezingsdag. Uiteindelijk won Donald Trump. Clinton stak in november dan ook de schuld van haar verkiezingsnederlaag op Comey.

Meer
Lees meer...