80 jaar geleden opende eerste fastfoodrestaurant: een korte geschiedenis van McDonald’s

Op 15 mei 1940 opende een fastfoodrestaurant voor het eerst de deuren. Sindsdien veranderde de voedselindustrie volledig. Hoewel de originele hamburger is ontstaan in Hamburg, Duitsland, ligt de oorsprong van McDonald’s wel ergens anders.

We zochten het succes van McDonald’s uit en nemen je mee door hun geschiedenis van de bekendste fastfoodketen ter wereld.

In den beginne

McDonald’s is opgericht door de broers Dick en Mack McDonald. Het eerste fastfoodrestaurant opende op 15 mei, 1940 in San Bernardino, Californië. In eerste instantie was het een barbecue drive-in, maar de broers haalden hun grootste winst uit hamburgers. Enthousiast, snel en vriendelijk personeel gecombineerd met kwaliteitsproducten en betaalbare prijzen waren het succesrecept. Toch moest McDonald’s tot 1948 wachten tot het merk echt doorbrak. Dat deden ze dankzij hun Speedee Service System, een lopende band voor hamburgers zonder bediening aan tafel. Speedie was toen de mascotte van de hamburgerketen.

Wanneer zakenman Ray Kroc voorstelt om meerdere zaken te openen, gaat de bal pas echt aan het rollen. In 1954 tekende Kroc de contracten waardoor hij het Speedee Service System-concept wereldwijd mag toepassen. Dit was het begin van McDonald’s zoals wij het nu kennen. Na twee jaar telde de fastfoodketen al twaalf restaurants.

Mascotte Ronald McDonald
(bron: EPA)

Ronald McDonald, de mascotte van McDonald’s die we allemaal herkennen, werd in 1963 in het leven geroepen om de fastfoodketen te promoten. Vroeger kropen mensen in het kostuum van Ronald McDonald. Geleidelijk aan begon McDonald’s standbeelden van de mascotte in hun vestigingen te gebruiken.

Iconische hamburger en Happy Meal

In 1968 bedacht Amerikaans zakenman Jim Delligatti een hamburger met dubbele burger en driedelig broodje waarvan de top bedekt is met sesamzaad. En zo werd de BigMac geboren. Ook de ontbijten van McDonald’s zijn uitgevonden door Delligatti.

Usain Bolt at naar verluidt 100 chicken nuggets per dag tijdens de Olympische Spelen
(bron: ISOPIX)

Door in 1976 een contract te ondertekenen met het IOC werd McDonald’s tot 2020 een van de hoofdsponsors van de Olympische Spelen. McDonald’s zorgde hierdoor voor vestigingen in de Olympische dorpen. Sprintkampioen Usain Bolt zou naar verluidt 100 McNuggets per dag naar binnen spelen tijdens de Olympische Spelen.

In 1977 wilde adverteerder Dick Brams van McDonald’s een familierestaurant maken. Kindermaaltijden aanbieden, onder de naam Happy Meals, moest daarbij helpen. Brams gaf reclamebureau Bernstein de opdracht om hierover te adverteren. Een jaar later opent in Brussel op het Beursplein de eerste McDonald’s van België. In Amerika wordt in 1979 de eerste Happy Meal verkocht. Bij de eerste kindermaaltijden zat toen een raadselboekje (McDoodler), een McWist (portefeuille) of een gom van McDonald’s.

Langzaamaan stelden consumentenorganisaties zich de vraag of het eten van McDonald’s wel gezond was. Om hierop in te spelen, introduceerde de fastfoodketen in 2004 salades, fruit en yoghurts in hun assortiment. In 2008 verschenen gezondere producten ook in de Happy Meals.

Wereldbekend

Vandaag heeft de hamburgerketen meer dan 38.600 zaken en is daarom ook gekend over de hele wereld. Wereldwijd werken meer dan 1,7 miljoen mensen voor McDonald’s en is daardoor het privé-bedrijf met de tweede meeste werknemers ter wereld (na Walmart). Intussen telt het bedrijf in ons land meer dan 1.200 vestigingen. In 2006 werd McDonald’s nog bekroond tot beste werkgever van België.

In 2017 maakte McDonald’s een einde aan het sponsoren van de Olympische Spelen. De fastfoodketen oordeelde dat de sponsoring niet meer paste bij de marketingstrategie.

Meer
Lees meer...