Amerikaans ministerie van Justitie klaagt Live Nation aan voor monopolie op ticketverkoop

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Live Nation officieel aangeklaagd voor het schenden van de antitrustwetgeving. Volgens het ministerie heeft Live Nation door de overname van Ticketmaster in 2010 een te groot monopolie op de verkoop van concerttickets in de Verenigde Staten.

Live Nation en Ticketmaster kwamen de afgelopen jaren al meermaals onder vuur te liggen. Bij populaire concerten gebeurt het regelmatig dat de ticketsite vastloopt en daarnaast is er ook heel wat kritiek op de dynamic pricing, waarbij de ticketprijs durft op te lopen tot enkele duizenden euro. Het bedrijf wordt nu aangeklaagd door het Amerikaans ministerie van Justitie omdat het misbruik zou maken van zijn monopoliepositie in de markt van concerttickets.

Live Nation

Vorige maand kwam The Wall Street Journal met het nieuws dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een rechtszaak zou starten tegen Live Nation. Dat is nu het geval. Het gaat om een vermeende schending van de antitrustwetgeving. Door de overname van Ticketmaster in 2010 heeft Live Nation namelijk een enorm sterke positie op de markt van de verkoop van concerttickets in handen.

In 2022 kwam het bedrijf zwaar onder vuur te liggen door de vele problemen tijdens de ticketverkoop voor de populaire concerten van Taylor Swift. Daarbij blokkeerde de website meermaals waardoor heel wat fans geen tickets konden bemachtigen. Wie wel tickets te pakken kregen, waren zogenaamde scalpers, die tickets later aan een hogere prijs doorverkopen. Zij maakten gebruik van bots om de tickets te kopen en konden zo de problemen op de website omzeilen.

Vaak is er voor concertgangers geen alternatief voor handen en worden ze dus gedwongen om altijd gebruik te maken van de diensten van Live Nation. Deze macht wil het ministerie van Justitie nu aankaarten. Het grootste probleem met de macht van Live Nation is dat het bedrijf eigenlijk een promotor van concerten is. Volgens Jack Groetzinger, de CEO van concurrent SeatGeek, vrezen veel concertzalen dat ze de concerten van Live Nation zouden verliezen als ze geen gebruikmaken van Ticketmaster voor de ticketverkoop.

Rechtszaak

Het Amerikaans ministerie van Justitie wil nu dat Live Nation en Ticketmaster opnieuw opsplitsen. Een van de voorwaarden voor deze overname was namelijk dat Live Nation concertzalen niet onder druk zou zetten om Ticketmaster te gebruiken voor de ticketverkoop, maar dat zou nu dus wel het geval zijn.

Ook in ons land is Live Nation een grote speler als organisator van concerten, met Ticketmaster als verdeler voor de tickets. Het gaat hierbij om de concerten van verschillende grote namen, zoals bijvoorbeeld de Jonas Brothers en Taylor Swift, maar ook festivals als Rock Werchter en Pukkelpop.

Meer
Lees meer...