Coronavirus: steeds minder ziekenhuisopnames, aantal overlijdens op plateau

Het lijkt de goede kant uit te gaan met de coronacijfers in ons land. Het aantal mensen dat opgenomen wordt in het ziekenhuis blijft namelijk verder dalen. En nu lijkt ook het aantal overlijdens door het coronavirus te stabiliseren.

Vorige week, tussen 10 en 16 november, werden elke dag gemiddeld 441 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Da’s een daling met ongeveer een kwart in vergelijking met de week ervoor. Toen sprak Sciensano nog van 661 opnames per dag.

6.580 coronapatiënten in het ziekenhuis

Gisteren, op 16 november, ging het om 276 opnames. Diezelfde dag mochten bovendien 123 coronapatiënten het ziekenhuis verlaten. Momenteel liggen in totaal 6.580 mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen. Van hen liggen er 1.408 op afdelingen intensieve zorgen. 889 mensen daar krijgen extra zuurstof.

Aantal overlijdens op plateau

Ook het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van Covid-19, lijkt de goede kant uit te gaan. Het gemiddelde aantal doden door het virus per dag is namelijk aan het stabiliseren. In de week van 7 tot 13 november ging het om gemiddeld 190 overlijdens per dag. Een week eerder sprak Sciensano over gemiddeld 189 doden per dag.

Het aantal overlijdens lijkt ondertussen al een paar dagen op een plateau te zijn beland. Da’s best goed nieuws, ook al komen er dus wel nog elke dag bijna 200 doden bij. In totaal overleden nu al 14.616 mensen aan de gevolgen van het virus.

Gemiddeld minder dan 5.000 besmettingen

Elke dag komen er gemiddeld 4.911 besmettingen met het virus bij. Da’s ongeveer de helft minder dan een week eerder, toen dagelijks iets minder dan 9.000 mensen besmet bleken.

Die daling is deels een gevolg van de huidige teststrategie. Die houdt in dat enkel mensen met symptomen getest kunnen worden. Vanaf 23 november wordt het aantal testen opnieuw uitgebreid.

Die huidige teststrategie is niet de enige reden voor de daling van het aantal besmettingen. Een andere reden is dat er gewoon minder mensen besmet raken, omdat we minder contacten hebben.

1 op 5 testen positief

Elke dag worden volgens Sciensano gemiddeld iets meer dan 29.000 coronatesten afgelegd. Van die testen is ongeveer 1 op 5 positief. De positiviteitsratio bedraagt met andere woorden 20 procent. Pas wanneer die meer dan twee weken onder de vijf procent zakt, is volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO de epidemie onder controle.

Meer
Lees meer...