Coronacijfers: Aantal ziekenhuisopnames daalt verder, stagnatie bij overlijdens

Het aantal ziekenhuisopnames van mensen die besmet zijn met het coronavirus neemt verder af. Daarnaast lijkt er ook een stagnatie te komen bij het aantal overlijdens door de gevolgen van het virus.

Uit de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano blijkt dat de trend van de afgelopen dagen zich verder zet. Dat betekent dat het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen en dat er een platform bereikt lijkt te zijn in het aantal overlijdens per dag.

Gemiddeld 463 ziekenhuisopnames per dag

In de week van 9 tot 15 november werden er dagelijks gemiddeld 463 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Dat is 22 procent minder dan een week eerder. 

In totaal lagen er gisteren 6.518 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 1.439 op de afdelingen intensieve zorg. Het gaat hierbij wel om een stijging aangezien er in het weekend minder mensen ontslagen worden uit het ziekenhuis. Er waren daardoor gisteren 12 extra bedden gevuld door coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Op de afdelingen intensieve zorgen ging het om 16 extra bedden.

Stijging in aantal overlijdens neemt af

Er is wel nog een stijging wat betreft het aantal overlijdens, maar die stijging neemt wel elke dag af. Tussen 6 en 12 november overleden er elke dag gemiddeld 197 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat is 6,7 procent meer dan een week geleden.

In totaal overleden er in ons land nu 14.421 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Positiviteitsratio daalt verder

Het aantal nieuwe besmettingen per dag daalt verder tot gemiddeld 5.057. Dat is opnieuw een daling met 47 procent. Dit heeft nog steeds te maken met de teststrategie die sinds eind oktober geldt in ons land. Daarbij worden enkel mensen met symptomen getest en niet langer iedereen die een hoog risico op een besmetting heeft. Het gaat op dit moment om gemiddeld 29.342 testen per dag. Dat cijfer lag eind oktober nog op meer dan 67.000.

We kunnen dus geen conclusies trekken uit het aantal nieuwe besmettingen, maar we kunnen dat wel wanneer we kijken naar de positiviteitsratio. Dat is het percentage tests die positief terugkeren. Op dit moment gaat het hierbij om 20,9 procent. Eind oktober lag dit nog op meer dan 29 procent.

Scholen opnieuw open

Na de herfstvakantie die uitzonderlijk een weekje langer duurde, zijn de scholen vanaf vandaag opnieuw open.

In de lagere school betekent dat dat de leerlingen elke dag op de schoolbanken verwacht worden. In de middelbare school is dit enkel voor de leerlingen van de eerste graad het geval, voor de tweede en derde graad gaat het om deeltijds lessen op school afgewisseld met afstandsonderwijs. Scholen mogen zelf beslissen hoe ze dit invullen, maar virologen zijn voorstander van afwisselende weken les op school en les via afstandsonderwijs.

Meer
Lees meer...