Left Right
scrollTop top

Experts waarschuwen: “Nieuwe coronavariant kan ons terugbrengen naar situatie van een jaar geleden”


Coronavirus vaccin israel
© Isopix

Wetenschappers van de Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE), die de Britse regering adviseert in de strijd tegen het coronavirus, hebben gewaarschuwd voor nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus. Volgens hen is er een “realistische kans” dat er een variant komt waar de huidige vaccins niet tegen werken. Zo’n variant zou ons een jaar terugzetten in de tijd.

“Een nieuwe variant die bestand is tegen de immuniteit van de huidige vaccins zou in wezen een nieuw virus zijn”, zei professor Graham Medley, lid van SAGE en adviseur van de Britse regering, aan The Guardian. “Het voordeel is dat we weten dat we tegen dit virus vaccins kunnen maken en dat we dat relatief snel kunnen. Het nadeel is dat we terug in dezelfde situatie als een jaar geleden zouden zijn, afhankelijk van hoeveel impact de huidige immuniteit heeft tegen een nieuwe variant. Hopelijk verloopt de evolutie traag zodat nieuwe varianten slechts beperkt de immuniteit ontwijken in plaats van meteen één grote sprong te maken.”

Vaccins bijwerken

Dr. Marc Baguelin, eveneens adviseur van de Britse regering, klinkt optimistischer. “Het is onwaarschijnlijk dat zo’n nieuw virus alle immuniteit van eerdere infecties of vaccins volledig ontwijkt”, zei hij. “Er zal in ieder geval enige immuniteit blijven bestaan ​​voor de meest ernstige gevolgen zoals overlijden of ziekenhuisopname.”

“We zullen hoogstwaarschijnlijk in staat zijn om de huidige vaccins bij te werken tegen de nieuwe variant. Maar dit zou maanden duren en betekent dat we mogelijk opnieuw beperkingen moeten opleggen als er een aanzienlijk risico voor de volksgezondheid zou zijn”, klinkt ook hij voorzichtig.

Noodplan

Om zo’n doemscenario’s te vermijden vraagt adviesgroep SAGE dan ook aan de Britse regering om met een noodplan op de proppen te komen. Zo’n plan moet beschrijven hoe het Verenigd Koninkrijk in de toekomst nieuwe Covid-varianten zal aanpakken.

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…