‘Factcheckers’ gaat deze week dieper in op namaak, suiker en wachttijden

Deze week is het alweer tijd voor de zesde aflevering van het nieuwe seizoen van Factcheckers. Ook deze keer gaan Jan Van Looveren, Britt Van Marsenille en Thomas Vanderveken opnieuw op zoek naar de waarheid achter verschillende beweringen. 

Na drie succesvolle seizoenen keerden de feitencheckers van de VRT vorige maand terug met een vierde seizoen van Factcheckers. Ook in de nieuwe afleveringen zullen ze grote en kleine stellingen proberen te weerleggen. Dat doen ze door onderzoeken, experimenten, testen én zelfs undercoverpogingen.

Het programma zorgde er in het verleden al vaak voor dat zaken werden besproken. Zo was er vorig seizoen de grote hoteltest, waaruit bleek dat zelfs de meeste gepoetste kamers helemaal niet hygiënisch waren. Dit seizoen toonden de factcheckers dan weer aan dat er iets moet gedaan worden aan het tekort aan kinderverzorgers in crèches.

Te veel suiker en te lang wachten

Voor het eerste experiment gaan Britt en Thomas ver. Ze passen elk een maand lang hun eetgewoontes aan en willen daarbij kijken hoe hard hun gezondheid daarvan afziet. Bij Britt gaat het om een dieet waarbij ze alle toegevoegde suikers weglaat, Thomas kiest dan weer resoluut voor eten met gigantisch veel toegevoegde suikers. Op het einde kijken de twee welke invloed dat heeft gehad.

Net als vorige week gaat het ook deze week opnieuw over producten die eigenlijk niet verkocht zouden mogen worden. Deze keer gaan Jan en Thomas de straat op om te kijken of namaakproducten echt zo makkelijk te vinden zijn. Ze stellen daarbij vast hoe moeilijk namaak soms van echt te onderscheiden valt, hoe vindingrijk namakers soms zijn en hoe verrassend verkopers van namaak soms reageren.  

Als laatste worden ook de wachttijden aan de telefoon bij groothandelaars onder de loep genomen. Om uit te zoeken hoeveel bedrijven hun klanten laten wachten, tovert Thomas de redactie om tot een callcenter. Daar bellen ze op verschillende dagen honderd bedrijven op om dat uit te zoeken.

Factcheckers is elke woensdag om 20.40 uur te zien.

Meer
Lees meer...