Left Right
scrollTop top

‘Friends’-actrice Lisa Kudrow: “Cast zou nu niet meer volledig blank zijn”


Friends Phoebe Buffay Lisa Kudrow
© Friends

Friends mag dan wel al meer dan vijfentwintig jaar oud zijn, de sitcom blijft gigantisch populair en krijgt nog elke dag nieuwe fans. Maar daar zit een probleem, want de fans van nu kijken met andere ogen naar televisieprogramma’s. En die andere ogen zorgen voor heel wat commentaar op de keuze van de cast in Friends. Actrice Lisa Kudrow (Phoebe Buffay) gaat niet helemaal akkoord.

Meer dan vijftien jaar geleden al, kregen fans de laatste aflevering van Friends te zien. In 2004 bevond de wereld zich nog in een heel ander tijdperk dan nu. Mensen dachten anders, andere dingen werden als “normaal” gezien. En daar is Friends een heel goed controversieel voorbeeld van.

Daten met “gekleurde vrouwen”

De laatste maanden is er enorm veel kritiek gekomen op de cast van de populaire sitcom. Alle hoofdpersonages (Chandler Bing, Joey Tribbiani, Monica Geller, Phoebe Buffay, Rachel Green en Ross Geller) zijn blank. En hetzelfde geldt voor bijna alle mensen die ze doorheen de seizoenen ontmoeten.

Begin dit jaar sprak David Schwimmer (Ross Geller) zich al uit over dat onderwerp. Hij liet weten dat hij doorheen de jaren zelf gevraagd heeft om z’n personage te laten daten met “gekleurde vrouwen”. En da’s ook gebeurd, met Julie (die Aziatisch-Amerikaans was) en Charlie (die Afrikaans-Amerikaans was).

Progressief

En nu heeft ook Lisa Kudrow (die jarenlang Phoebe Buffay speelde) haar zegje gedaan. Volgens de actrice zou Friends er helemaal anders uitgezien hebben mocht de reeks nu opgenomen zijn. “De cast zou zeker niet helemaal blank zijn, absoluut niet”, vertelde ze tijdens een interview met The Sunday Times.

Maar Kudrow liet ook weten dat mensen niet zo mogen focussen op de “fouten” in de reeks. Friends moet meer gezien worden als een tijdscapsule. “Er was een man wiens vrouw ontdekte dat ze lesbisch en zwanger was, en ze hebben het kind samen opgevoed”, vertelde ze.

Kudrow had het uiteraard over Ross en z’n ex-vrouw Carol, met wie hij Ben heeft gekregen. Ross, Carol en haar nieuwe partner Susan hebben het kind samen opgevoed. “We hadden draagmoederschap ook. Dat was in die tijd heel progressief.”

Reünie?

Misschien krijgen we in de reüniespecial van Friends meer mensen met een andere huidskleur te zien. Maar daarop wordt het nog even wachten, want de opnames van die reünie zijn uitgesteld door de coronacrisis.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…